Recenzie 'Emily The Strange: Zile pierdute' de Rob Reger & Jessica Gruner

by - august 05, 2014


Editura: Corint
Data aparitiei: Iunie 2010
Tip coperta: Brosata
Format: 140x195
Numar pagini: 256
ISBN: 973-128-328-9


Comanda aici, aici sau aici.











Despre autori: 



Rob Reger s-a nascut in 1969 in Anaheim, California. A castigat diploma de licenta si master pentru Arte Fine in Grafica de la University of California Santa Cruz in 1993, respectiv de la San Francisco Art Institute in 1995. Astazi locuieste si lucreaza in Berkeley, California. El a facut graficele pentru nuvelele cu Emily (The Strange) inspirandu-se chiar din viata lui.




Jessica Gruner este o fosta profesoara de liceu de limba engleza care avea un boutique cu haine in San Francisco. Devenita autoare de carti young-adult si celebra pentru seriile cu Emily (The Strange), Jessica locuieste in prezent in  Bay Area (San Francisco).







Pe scurt:

"Emily nu e o fata ca oricare alta. Poarta in fiecare zi aceeasi rochie neagra. E moarta dupa matematica si stiinta. Cele mai bune prietene ale ei sunt patru pisici negre si se da in vant dupa muzica rock si punk.
Iar acum Emily sufera de amnezie: nu mai stie nimic din ce s-a intamplat in zilele pierdute din memoria ei. Habar nu are cine este, de ce se afla in orasul Blackrock si ce legatura are cu fondatoarea lui, Emma LeStrande. Noroc cu acest caiet negru in care-si noteaza tot ce i se intampla, deseneaza pisici vagaboande si harti, lipeste fotografii si face liste care au intotdeauna 13 puncte.
Derutata de faptul ca stie cum sa calculeze viteza finala si sa repare un espressor, dar n-are idee cum o cheama, cati ani are si cum se numeste un pui de pisica, Emily aduna indicii despre identitatea ei si se trezeste in toiul unui conflict in care e mai implicata decat crede.

13 lucruri pe care le vei gasi in primul roman Emily the Strange:

1. Mister
2. Un golem frumos
3. Prastii imbunatatite
4. Patru pisici negre
5. Amnezie
6. Poker-calamitate
7. Ponei furiosi
8. Un inspector dubios care urmareste chiulangii
9. Liste cu 13 puncte
10. Un generator de furtuni de nisip
11. Dubluri-fantoma
12. O misiune secreta
13. Urechelnite"


Parerea mea:

schema orasului
Imi doream de mult timp sa citesc cartea asta si Doamne cat de grozava a fost!!!
In primul rand, sa clarificam, nu e o carte pentru copii mici - nu va imaginati ceva ca "Jurnalul unui Pusti" sau ceva de genul. Apoi, vreau sa spun ca grafica e fantabuloasa ^_^

Okay, cartea este de fapt un jurnal pe care Emily il tine special pentru acesta calatorie si motivul pentru care a venit in Blackrock doar ca ea nu-si aminteste, iar cititorul afla detaliile astea... pe la sfarsitul cartii (ops?) Trezindu-se pe o banca intr-un mini-parc impreuna cu caietul, un pix si-o prastie, Emily incearca sa descopere ce s-a intamplat, de ce are amnezie si cum se face ca primele pagini din caiet sunt rupte. Se indreapta spre LA CARCERA, un restaurant-bar-hotel-cu-3-etaje unde o intalneste pe Corbul, chelnerita ciudata si... criminala?! (!!!) Isi face un adapost dintr-o cutie de frigider in spatele LA CARCEREI si "adopta" cele 4 pisici negre care ii vor deveni prieteni de nadejde.

Blackrock devine un loc ciudat, iar Emily vrea sa plece insa oricat de mult ar vrea sa se indeparteze de acest loc, ceva o tot aduce inapoi. Simplul fapt ca nimeni nu pare sa-i simta lipsa sau sa vrea sa o caute o face pe Emily sa se intrebe daca nu cumva e orfana si asa incep tot felul de scenarii in mintea ei, iar increderea in oameni scade treptat. Se gandeste ca poate Corbul e amestecata in asa ceva, sau primarul, sau politia, sau Attikol, sau Umlaut, sau sau sau...
Asta pana cand Bucle se da de gol si ii dezvaluie "adevarata" identitate a Urechelnitei - numele pe care Emily si l-a ales, avand in vedere ca nu si-l cunoaste pe al ei. 

1) Asta sa fie sfarsitul amneziei ei? 
2) De ce n-au incercat parintii ei s-o caute? 
3) Iar proprietara LA CARCEREI, Emma LeStrande, are oare legatura cu ceea ce i se intampla lui Emily? 
4) Cum de Corbul e asa ciudata? 
5) Care e faza cu spectacolul lui Attikol si Umlaut?
6) Jakey, Copilul Lunii, chiar citeste ganduri?
7) Care sunt numele adevarate ale pisicilor?
8) De ce Emily seamana asa de bine cu Molly? Poate pentru ca sunt una si aceesi persoana duah.
9) Cum de Emily stie atat de multe lucruri despre inventii si cum sa repare chestii?
10) Care-i treaba cu masina asta geniala, ca un laborator mobil?
11) Ce se afla la etajele celelalte ale restaurantului-bar-hotel aka LA CARCERA?
12) Emily a mai avut parte de amnezie inainte?
13) Unde sunt continuarile de la cartea asta geniala? :O

Actiunea, personajele, stilul, grafica, pisicile, La Carcera, Corbul, tot. E o carte speciala care mi-a placut mult si se afla printre acele carti la care tin :P Mi-a placut stilul in care a fost scrisa si faptul ca nu au fost descrieri lungi sau detalii plictisitoare... mai degraba niste notite care alcatuiesc cumva povestea lui Emily. 


Imi imaginez totul ca pe un desen animat, asemanator cu "Gravity Falls", dar ceva mai dark. Tot acest puzzle de memorii care se amesteca si se clarifica la final arata cat de geniala e Emily si cat de descurcareata si priceputa in ale experimentelor e. Misterul si indiciile care ajuta la gasirea raspunsurilor intrebarilor lui Emily m-au atras cel mai mult si pot spune ca n-a fost deloc previzibila. Nu stiam ce avea sa urmeze si nici nu reuseam sa anticipez miscarile personajelor.

O carte despre mistere, pisici, Blackrock si Emma LeStrande care a devenit cunoscuta in intreaga lume, iar Emily un brand, alaturi de pisici. Mi-a placut mult si o recomand oricui vrea sa se adanceasca in misterele Blackrock-ului. 
P.S. O sa va indragostiti de grafica ^_^



Nota:




Trailer:



- Diana


You May Also Like

7 comments

  1. Daca eram mai mica probabil ca o citeam.
    Am primul volum din Generala pe care am incercat sa-l citesc dar nu am putut.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am citit cartea acum un an. Mi-o doream foarte mult si ma bucur ca am avut posibilitatea sa o achizitionez. Mi-a placut foarte mult si ai dreptate. Nu se compara cu "Jurnalul unui pusti". Nu conteaza varsta, numai sa iti placa cartea si sa te simti bine cand o citesti.

    RăspundețiȘtergere
  3. Vreau să o citesc!!! Nu există semne de exclamare care să arate cât de mult îmi doresc chestia asta. Foarte drăguţă recenzia, ador faza cu listele şi gif-urile. Blackrock, ce nume fain pentru un oraş, aş locui acolo.

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte buna recenzia.Imi place foarte mult subiectul cartii si clar vreau s-o citesc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Bun, să zicem că mă aseamăn cu Emily, exceptând faptul că ei îi place matematică și are amnezie. Mi se pare un subiect chiar interesant. Acum, vreau și eu să citesc cartea asta!

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu e genul meu de carte asa ca nu as dori sa imi dau cu parerea sau sa trag concluzii pripite

    RăspundețiȘtergere
  7. Mmm...din nou dau peste benzi desenate.. Vad ca iti plac foarte mult.. Ma bucur foarte frumoasa recenzia dar nu ma atins foarte mult ....Felicitari

    RăspundețiȘtergere