Recenzie "CERUL E PRETUTINDENI" de Jandy Nelson

by - iulie 17, 2015

Editura Epica

Data aparitiei: Mai 2015
Traducere: Cristina Jinga 
Tip coperta: Brosata
Format: 137x203
Numar pagini: 288
ISBN: 978-606-93832-9-2

Cartea mi-a fost oferita de Editura Epica pentru recenzie. Multumesc mult de tot ^-^ Daca doriti sa o comandati click aici.







Despre autoare:

JANDY NELSON este licențiată a Universității Cornell, deține un master în poezie de la Universitatea Brown şi încă un master în literatură pentru copii şi tineri de la Vermont College Of Fine Arts. Cerul e pretutindeni, romanul ei de debut, s-a aflat pe numeroase liste de bestselleruri, a fost nominalizat la YALSA Best Fiction for Young Adults, a avut parte de recenzii entuziaste în publicații celebre, a fost tradus în multe limbi și continuă să se bucure de un mare succes internațional. În anul 2015, al doilea roman al său, Îți voi dărui soarele, a fost distins cu Michael L. Printz Awardpentru excelență în literatura destinată tinerilor și va fi publicat în curând la Editura Epica. Jandy locuieşte în San Francisco, California, și se dedică în întregime scrisului.

Pe scurt:



Ar fi trebuit să mor de atâta suferință, nu să mă îndrăgostesc…

Lennie este o tânără de 17 ani, cântă la clarinet și iubește foarte mult cărțile. Își duce viața, liniștită și mulțumită, în umbra expansivei sale surori mai mari, Bailey. Însă, când Bailey moare subit, Lennie e catapultată in mijlocul scenei propriei sale vieți – și, în pofida experienței sale nule în privința băieților, se trezește dintr-odată oscilând între doi. Toby este fostul iubit al lui Bailey; durerea pierderii din sufletul lui o oglindește perfect pe cea a lui Lennie. Joe este sosit recent în orașul lor, tocmai din Paris, și este posesor al unui zâmbet atât de magic precum talentul lui, fiind un foarte bun interpret la chitară clasică. Pentru Lennie, unul e soarele, iar celălalt luna. Unul încearcă să o scoată din suferința cruntă, iar celălalt o consolează în aceasta. Dar când cei doi se intersectează, universul lui Lennie e pe cale să explodeze…


Parerea mea:


Ma bucur atat de mult ca am avut sansa sa citesc cartea asta...! Chiar nu ma asteptam sa-mi placa atat de mult incat sa incep s-o iubesc.

Dupa moartea surorii ei, Bailey, Lennie ar fi trebuit sa fie distrusa, insa la inceput mi s-a parut putin indiferenta. Nu puteam gasi acea suferinta in care Lennie parea sa se adanceasca. Pe parcursul cartii am descoperit ce inseamna sa pierzi o sora si cat de afectata era Lennie. Nu in exterior. El nu prea conta. Ci in interior. Peste tot unde mergea si avea ceva pe care sa scrie, fata lasa o amintire. O frantura din relatia ei cu Bailey. Pe servetele, pahare de hartie, pe copaci, pe talpa. Era un mijloc de exteriorizare al durerii. Ca un tipat mut. Ca o picatura varsata dintr-o mare de durere.

La 17 ani viata lui Lennie nu e deloc spectaculoasa. Intre ore, cantatul la clarinat si citit isi petrece timpul acasa alaturi de bunica ei si de unchiul ei, Big sau cu prietena ei, Sarah. Lucrurile se schimba cand, dupa o luna de absenta, Lennie sa intoarce la scoala pentru a da de Joe Fontaine. Colegul nou. Intors din Franta. Alaturi de ceilalti doi frati ai sai cu care formeaza un trio... mortal. Toate fetele aspira la atentia lui Joe, insa lui i se pare curioasa durerea lui Lennie. Astfel, cei doi se arunca in mrejele dragostei care ajunge sa ia intorsaturi dureroase. 

Impartita intre iubirea pe care o are pentru Joe, suferinta pe care o poarta pentru Bailey si felul in care isi ineaca amarul alaturi iubitul surorii ei, Toby, Lennie ajunge sa-si incalce promisiuni, sa sufere si mai mult si sa tanjeasca dupa prezenta surorii ei mai mult ca oricand. Oare merite sa lase in urma tot ce s-a intamplat si sa o ia de la inceput? Dar ce se intampla cand relatia dintre Lennie si Toby devine prea apropiata? Si cand Joe ii prinde sarutandu-se, oare mai e loc de o a doua sansa?


O carte intr-adevar sfasietoare care ajunge sa te prinda in universul ei, alaturi de Lennie si alaturi de suferinta ei. O poveste realista in care durerea pare sa fie marea in care toate personajele intra, mai devreme sau mai tarziu. O recomand cu caldura atat pentru fanii autoarei, ai genului, cat si pentru incarcatura emotionala pe care o transmite.

Ce se intampla cu realtia dintre Lennie si Toby? Cum reactioneaza Joe la toate explicatiile fetei? Care este adevarul despre mama fetelor care le-a parasit in urma cu saisprezece ani? Cum ramane cu planta lui Lennie, bolnava, prevestitoare de viitor? Cum se termina totul? Doar citind cartea veti afla dureroasa poveste a unei adolescente careia pare ca cerul nu-i surade.


Nota:

WOW! RECOMAND :)

Joe


Toby


 Trailer:


- Diana

You May Also Like

2 comments

  1. S-ar putea sa ii dau o sansa, pare interesanta :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Pare cu adevarat o poveste extrem de coplesitoare. Citindu-ti recenzia, mi-am dat seama ca imi doresc sa aflu mai multe despre Lennie, Toby si Joe.
    Foarte faina prezentarea!

    RăspundețiȘtergere