RIUF 2015

by - octombrie 03, 2015

... sau cum sa pleci mai aiurit decat ai venit!


Trebuie sa va spun de la inceput ca in ceea ce priveste facultatea, eu sunt total paralela. "Ah, la ce facultate vrei sa mergi?" "Jurnalism" "Si vrei sa stiudiezi aici sau in afara?" "..." Pai sa fie al naibii daca stiu! Adica, da, okay, mi-am stabilit un reper: jurnalism. De ce? Ca asta stiu sa fac. Scriu, scriu si iar scriu. Am fost talentata la scris si mna, am ramas cu ideea asta: ca eu o sa "scriu" toata viata. Pai bine, si de aici totul e in ceata. Aici? In strainatate? Bursa? Job part-time? Zici ca-s extraterestru si-alta nu. Dar mai sunt doi ani, nu? Adica nu ne pica ceru' in cap... nu?

Ei, si asa a ajuns Diana la RIUF. Total venita de pe Marte - unde a baut numai apa sarata d-aia cu nitrati -, m-am trezit in mijlocul unei mase de elevi la fel de dezorientati - sau nu - ca mine! Si acum sa va pun in tema. RIUF e un targ de facultati si univeristati de pe la noi - prea putine - si de pe afara care vin cu oferte educationale. Toata tarasenia se petrece la Sala Palatului si mai puteti arunca o tentacula si maine pana pe la ora 4. Trebuie sa te incarci cu rabdare - nu chiar asa de multa -, exercitiu de stat in picioare - foarte mult -, scop (orice ai vrea sa faci pe viitor) si cateva tari de referinta (eu m-am orientat spre Romania, UK, SUA si Olanda). Trebuie sa te inregistrezi pe site - sau te racoleaza si te inregistrezi acolo - ca sa primesti un cod foarte important, apoi sa ai 5 lei de intrare ca mna, totul se plateste si ala esti.

Bun. Si asa cum v-am spus, pe mine m-ar fi interesat aceste 4 tari - deloc imposibile -, dar care m-au dezamagit si bruiat total. Incep cu Romania unde am ramas total dezamagita dupa ce am vazut cele mai mici medii de intrare: 5-6. Pe bune? La jurnalism era 6 si ceva si deja imi picase falca. Intrarea se face pe baza de examen si ceva imi spune ca plecatul in strainatate devine o ambitie. Ma opresc aici in speranta ca restul se intelege de la sine -_-

Apoi am cautat SUA si ori am fost eu prea racita sa mai vad, ori chiar nu era mare lucru - ceva cu stiinte si consiliere, dar de jurnalism nimic. 

M-am indreptat spre UK unde dupa doua facultati am zis ca n-o sa le iau pe toate la rand - adica un intreg etaj. Asa ca prezentare totul e roz si mai ca-ti vine sa-ti faci bagajele si sa pleci - mai ales in Bristol, Worcester si Sussex (adica astea la care am avut rabdare sa stau si sa inteleg ceva). Spre tristetea mea, la Birmingham nu au jurnalism, iar Oxford n-am vazut pe-acolo (mda mai, sunt si eu curioasa de ce or cere astia). Apoi te uiti la taxe si chiar si cu bursa ti se pare ca nu-ti ajung 2 rinichi ca sa te intretii acolo. Habar n-am, poate ca exagerez, insa am vazut niste preturi colosale - si imprumut sa dau 10 ani bani la stat zau ca nu ma tenteaza sa fac. Bine, d-asta sunt cunoscuti si britanicii - pentru preturi scandaloase, my dear *sesizati, va rog, accentul* In rest, se prezinta ca o oferta destul de avantajoasa - avand in vedere ca in final se merita fiecare banut. Nu stiu ce sa zic, inca-s putin sceptica!




Si ultima tara, Olanda. De ce? Pai sa am si eu un motiv sa ma apuc sa invat mersul pe bicicleta! Asta si numarul mare de vorbitori de engleza. Chair ieri venisera doua tipe de la Tilburg University la noi la liceu si astazi am mers iar la ele. La ele si la alte cateva standuri. Se pare ca astia in Olanda nu au termenul de "jurnalism" in portofoliul universitatilor. Tristut! Au ceva cu comunicare si media si cultura si orice altceva decat ce mi-ar trebui mie - dar sa fiu sincera, si varinta asta suna bine! Ma incanta ca A) vorbesc engleza cam 75% din populatie, B) Amserdam si C) sunt destul de linistiti, D) tara e mica, asa ca poti ajunge unde vrei cu putini bani, E) e mai ieftin ca in UK (cred ca oriunde e mai ieftin ca acolo) si va mai zic?


N-am stat asa de mult - 2 ore - chiar daca am fost cu o colega (interesata de drept). As fi jurat ca dura mai mult toata tarasenia asta. Intins pe 3 nivele (etajul 1, parter si subsol-ceva), RIUF pare un mod de consiliere, un mijloc de indrumare a elevilor din clasele a 11-a si a 12-a (poate nu numai) catre diferite oferte de studiu si chiar de munca in strainatate si in tara. Ce mi s-a parut cel mai util de acolo a fost brosura de la edmundo unde efectiv iti spunea de fiecare tara in parte, cu fiecare universitate si costuri, detalii si multe altele (sau cel putin in mare).



Cu toate astea, m-am ales cu o mana de brosuri - care nu stiu cat de mult or sa ma ajute -, un pix, o vedere draguta, cinci lei cheltuiti, doua ore productive si... un stand cu carti. Pai da, ca daca sunt bookaholic, macar sa fiu pana la capat. Standul Okian s-a varat pe la RIUF si am gasit chestiuta - aka brosura cu carti clasice penguin - de mai jos care mi se pare draguta siiiii cartile "The Originals" care mi-au atras atentia si care mi s-au parut super accesibile: 25 lei/volum. Asta face cam 75 de lei seria. [Aham, se pare ca pe site ati iesi un pic mai ieftin, dar aia 10 lei sunt pentru transport, nu? Mda mai, tot acolo se ajunge :/] Hmm, cam cat 3 carti la noi - aproximativ, sa fim seriosi - cumparate din librarie :D



Concluzia? Pentru mine, dupa ce am vazut toate astea, ca am nevoie de mai mult timp de gandire. Trebuie sa vad cum evolueaza lucrurile si ce-mi rezerva anul asta si clasa a 12-a la anul, apoi ma descurc eu cumva. Ah, si ma dor picioarele de mor ~.~"

Voi ati fost la RIUF sau planuiti sa mergeti? Pareri?

Diana

You May Also Like

11 comments

  1. Hmm...am avut de gand sa merg si eu la Riuf, dar dupa ce m-am uitat pe site-ul lor si am vazut ca nu era facultatea care ma interesa, am renuntat la mica "explorare"a facultatilor :)))
    Ps: mult succes in gasirea facultatii dorite! ; ^-^

    RăspundețiȘtergere
  2. E Bine Ca Esti Hotarata Pe Jurnalism. Eu In Liceu Eram Tare Paralela :)) De La Geografie Am Trecut La Actorie Mai Apoi La Peisagistica Ca In Final Sa Ajung La Litere :)) Cum Ai Spus Si Tu Mai Ai 2 Ani Dar Ce Iti Recomand Eu, Este Sa Profiti Maxim De Astia Doi Ani De Liceu Pe Care Ii Mai Ai. ( Acuma O Sa Par Ca O Batrana De 60 De Ani :)) ) Dar Chiar Este Cea Mai Frumoasa Perioada. La Facultate Nu E La Fel. Te Trezesti Intr-o Sala Cu 200 De Oamenii Si E Greu Sa Te Imprietenesti. Pe Langa Ca E Total Diferit De Liceu Si Alergi Ca Nebuna In Stanga Si In Dreapta Sa Iti Explice Cineva Ce E Cu Una Si Ce E Cu Alta. Banuiesc Ca Si Experienta Asta De Student Are Partile Ei Frumoase ( Eu Inca Nu Le-am Gasit ) Sunt Multi Studenti Care Lucra In Timpul Facultati Ca Nha Chiar Daca Esti La Fara Taxa, Iti Trebuie O Foaie De Xeroxat, O Carte. Si Eu Lucrez, Dar Am Norocul Sa Am Un Job, Unde M-i Se Permite Sa Plec Cand Vreau Si Sa Vin Inapoi Cand Vreau ( Suna Arogant Asta :)) ) Eu Dupa Ce Am Terminat Liceul Am Lucrat In Vacanta, Dar In Primul An De Faculta Nu M-am Angajat, Am Zis Sa Vad Cum E Cum Ma Acomodez Si Toate Cele. Acuma Is Ok, Chiar Imi Place Agitatia Asta In Care Sunt In Timpul Saptamani. Nu Stiu Ce Sa Zic De Facultatile Din Strainatate Ca Nu Prea M-am Interesat Dar Daca Ramai In Romania Dupa Poti Sa Te Inscri In Program ( Erasmus ) Sa Studiezi In Strainatate. Si Mai E O Vorba Daca Nu Esti Dezorientat Nu Esti Student :)) Asa Ca Take A Deap Breath Ca O Sa Fie Bine. Iti Urez Succes Si Bafta In Ceea Ce Iti Propui.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult! Probabil si eu o sa ma angajez in timpul facultatii - ma gandeam sa imi caut ceva si pentru la vara -, mai ales daca ma hotarasc sa plec in strainatate.
      Mult succes si tie cu facultatea si cu jobul ^.^ !
      xx

      Ștergere
  3. Am fost la RIUF de multe ori pe parcursul anilor, insa niciodata nu am gasit ceva care sa ma ajute. De obicei acolo vin universitatile mai putin bune (de asta nu era Oxford sau Cambridge... ) si care au nevoie disperata de studenti... Sfatul meu e sa cauti singura topul universitatilor din lume, exclude-le pe cele de departe (Statele Unite, Australia, Japonia, si cauta la cele ramase in top 20-30. Asta e cea mai buna sansa sa gasesti burse. Bursele nu depind atat de mediile tale si de dosarul tau, cat de prestigiul universitatii care te-a acceptat. Succes si nu ezita sa ma intrebi daca vrei mai multe informatii, am trecut prin asta :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Mult succes în a găsi facultatea pe care ti-o dorești ! Eu nu am trecut prin așa ceva încă ,altfel ti-as fi recomandat ceva ,dar mă depășește domeniul :))

    RăspundețiȘtergere