Haihui: Intalnirea cu autoarea Jenny Han

by - februarie 27, 2016



... about last night! 


Vineri, pe 26 februarie, intr-o seara calduta de iarna tarzie ne-am dat intalnire cu autoarea Jenny Han pe terasa Carturesti Verona. Ea, la mii de kilometri departare, la New York, noi, intr-un cort cald, frumos aranjat. Am ajuns foarte devreme, timp in care am reusit sa fac cateva poze si sa ma acomodez cu locatia. Curand, cortul s-a umplut de adolescenti - si nu numai; pe ici pe colo se mai intrezarea un adult, doi.


Cu multe emotii - mai ales din partea organizatorilor (Editura Trei) - teleconferinta a inceput, iar in fata noastra, Jenny Han si-a facut aparitia. Desi e la kilometri departare, prezenta ei - fie si proiectata pe un panou alb - face ca atmosfera sa se mai destinda. Se pun intrebari de catre editura-gazda si de catre cititorii din sala. Intrebarile si raspunsurile se traduc. Din romana in engleza, din engleza in romana. Astfel toata lumea a putut intelege despre ce a fost vorba si sincer, asta mi-a placut cel mai mult. Chiar daca eu am inteles conversatiile in engleza, mama spre exemplu, care nu cunoaste limba, a fost bucuroasa sa vada ca exista cineva care sa ne traduca.



Ca o mica petrecere intima, intre prieteni. Asa pot rezuma aceasta intalnire care desi a fost un debut pentru editura, a iesit foarte bine! Jenny a  avut rabdare cu toata lumea, a raspuns la toate intrebarile din public si a fost tare bucuroasa sa ne vada intr-un numar atat de mare. Cine ar fi crezut ca romanele ei, cele traduse si la noi ("Tuturor baietilor pe care i-am iubit" si "P.S. Te mai iubesc si-acum") au fost inspirate din viata ei? Ea insasi a scris scrisori tuturor baietilor pe care i-a iubit si le-a pastrat intr-o cutie veche, asemenea personajului principal din carte, Lara Jean. Prima scrisoare a scris-o la 14 ani, iar ultima la 19, iar la lansarea de carte a citit una dintre ele, crezand ca e o idee buna. "Imediat am inceput sa rosesc si desi tuturor le-a placut, am hotarat sa nu mai repet experienta. Nu am stiut ca emotiile acele puse pe hartie cu mult timp in urma erau asa de puternice si cand le-am recitit cu voce tare". Intrebata cu care dintre surori se aseamana, Jenny a recunoscut ca desi in mare parte Lara Jean este un fel de alter ego, s-a aflat si in postura lui Margot pentru sora ei mai mica; si de multe ori chiar si in postura lui Kitty, sora cea mai mica a Larei Jean. Inspiratia a venit de peste tot, spune autoarea, iar in procesul de scriere mediul in care te afli te poate influenta foarte mult. "Pentru "Tuturor baietilor pe care i-am iubit" am ascultat foarte mult Beyonce. Mai ales pentru ca in acea perioada aparuse noul ei album. La fel a fost si pentru "P.S. Te mai iubiesc si-acum" cu 1989 al lui Taylor Swift.


"Prefer sa-mi scriu cartile mai curand pe foi decat pe calculator", spune Jenny. Considera ca libertatea pe care ti-o da o pagina alb atunci cand o ai in fata nu se compara cu pagina alba de pe claculator. "Le scriu mai intai pe foi, apoi le transcriu pe calculator (...). Cand scriam a doua carte aveam un program foarte aglomerat, asa ca a trebuit sa scriu o perioada pe claculator. Mi s-a parut foarte greu!", ne povesteste Jenny. De asemenea, intr-o lume atat de tehnologizata in care e mult mai usor sa scrii mesaje online, Jenny inca prefera sa primeasca scrisori fizice si ar vrea ca oamenii sa scrie mai des astfel decat sa trimita mesaje instant. 


In legatura cu inceputul ei ca autor publicat, Jenny isi aduce aminte ca in urma unui atelier de scriere creativa, primul ei manuscris a atras atentia profesoarei ei si curand a contactat prima editura pentru a le arata ceea ce avea sa fie primul ei roman. Despre "Shug" isi aminteste ca l-a publicat pe cand avea 24 de ani, iar de atunci viata ei s-a schimbat. Nu a mai putut sa lucreze "cu norma intreaga", de la 8 la 5 si s-a axat mai mult pe scris pentru ca a stiut ca asta vrea sa faca toata viata. Astfel, nu avea sa se ingrijoreze in legatura cu facturile sau cu traiul. Stia ca scrisul era tot ceea ce conta. Intrebata daca vede o continuare pentru duologia tradusa si la noi, Jenny spune ca le vede mai curand "ca doua jumatati de inima" ce se completeaza reciproc. "E greu sa scrii o a doua carte. Dupa ce am scris "Tuturor baietilor pe care i-am iubit" toata lumea isi formase propria parere si propriul scenariu despre cum avea sa continue povestea. Multi isi exprima parerile online si sunt fericiti, tristi sau suparati in legatura cu hotararea pe care o iei ca autor."


Ceea ce s-a vrut a fi o ora de conversatii cu autoare, a trecut ca si cum ar fi fost doar cateva minute, iar in acest timp am aflat despre filmele preferate ("Fight Club" pe care-l mentioneaza si in carte si care i s-a parut "un film pentru baieti despre care cred ca baietii vorbesc foarte des si care a fost un reper important pentru personajul Peter"), cartile preferate ale autoarei (seria "Jocurile Foamei", spre exemplu) si multe altele. In final, ne-a spus cat de bucuroasa este de initiativa editurii de a o invita la o teleconferinta si cat de mult i-ar placea sa viziteze Bucurestiul - "chiar daca nu am vizitat vreodata tara voastra, ma simt de parca as fi acolo cu voi".


Surprizele editurii tocmai acum au aparut, caci in final, cititorii care au pus intrebari au primit carti cu autograful autoarei si o invitatie dubla la teatru. Personal, cred ca cel mai mare regret al meu este ca nu am pus o intrebare :)) insa nu-i bai, ma revansez eu datile viitoare :D


Cred ca aceste teleconferinte sunt de neratat! Chiar daca nu ati citit ceva scris de autorul invitat, merita sa veniti pentru atmosfera si cum autorii viitori se anunta dinainte, aveti timp sa rasfoiti publicatiile acestora. Data viitoare ne intalnim cu Leigh Bardugo (trilogia "Grisha"), apoi cu Patrick Ness ("Chemarea monstrului", "Vocea pumnalului"), mai tarziu si cu Aija Mayarock ("Ghid de supravietuire pentru adolescenti") si chiar cu Stephen Chbosky ("Jurnalul unui adolescent timid"). Pentru inceput, intalnirile vor avea loc la stadiul de teleconferinte, dar editura spera sa poata aduce si cativa autori in Romania.




M-am bucurat tare mult ca am reusit sa ajung si pot spune ca a fost o seara reusita! Am alfat lucruri noi, am cunoscut oameni si m-am simtit minunat! Marturie stau pozele pe care am reusit sa le fac :D Asadar, ne vedem pe 25 martie la intalnirea cu Leigh? 

Diana

You May Also Like

11 comments

  1. Vaiii! Ce frumos ai descris intreg evenimentul. Felicitari! Se vede ca ti-a placut.
    Acum, cu atat mai mult trebuie sa citesc si eu aceste carti.
    Multumim ca ne-ai tinut la curent cu tot ce s-a intamplat la acest frumos eveniment!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De acum, am facut aceasta rubrica in care sa va prezint locurile sau evenimentele pe la care am fost. Mai urmeaza unul curand ^-^
      xx

      Ștergere
    2. Atunci astept cu mare interes si impresiile de la urmatorul eveniment. Kisses

      Ștergere
  2. Frumoasa prezentare as fi vrut sa fiu si eu acolo .. Bravo edituri trei ca a organizat intalnirea mi se pare o ideie foarte buna sper sa aduc si scriitoari la noi in tara.. Multumesc ca ai relatat intregul eveniment..

    RăspundețiȘtergere
  3. Aproape că am reușit și eu să ajung, doar că a intervenit ceva de ultim moment la facultate și am ratat evenimentul :( Pare că a fost foarte fain, în martie o să încerc să ajung și eu :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi se pare o idee foarte tare asta cu conferințele online, chiar dacă autoarea nu este genul meu. Mă bucur că ți-a plăcut și e genial că mama ta a fost și ea interesată de subiect și a venit cu tine :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce drăguț ai descris întregul eveniment! Se pare ca a fost asa interesant...imi pare rău ca nu am putut participa si eu,da si mai rău,caci stiu ca sansele sa pot participa vreodata sunt minime.. :(
    Anyway...cei de la editura Trei au avut on idee grozavă,iar faza de la final,cum ca au dat cate o carte tuturor celor care au pus intrebari mi se pare genială :)))

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce frumos. Nu stiam ca exista asemenea teleconferinte. Chiar e fain ca puteti discuta cu autorii si primiti cartile lor cu autograf. Data viitoare, mai mult curaj! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. !!!! Cat de genial !!!! Nu credeam ca se fac chestii de genul asta aici... Regret ca n-am aflat asta mai devreme. Ma bucur atat de mult pentru tine si pentru ceilalti. Cu siguranța ne vom vedea pe 25 Martie!

    RăspundețiȘtergere
  8. In primul rand sigur ne vedem pe 25 martie, chiar nu stiam cand urmeaza teleconferinta cu Leigh Bardugo. As fi vrut sa vin si la Jenny Han, dar m-am simtit prost pentru ca nu citisem nicio carte scrisa de ea, poate pe viitor (cu siguranta cartile sunt pe wish list-ul meu).
    Editura Trei a devenit una din favoritele mele. Sper sa le mearga din ce in ce mai bine si sa vina cu initiative din ce in ce mai creative.
    Abia astept intalnirea cu Leigh Bardugo, am citit trilogia Grisha si am cateva intrebari, sper sa nu am emotii totusi si sa am curajul sa intreb.

    RăspundețiȘtergere
  9. După fotografii și modul în care ai descris-o, pare o experiență de vis! Aș vrea să mă pot teleporta la București ca să iau parte la astfel de evenimente. :)

    RăspundețiȘtergere