Haihui: Schimb de carti la La Un Ceai

by - februarie 29, 2016


... sau ce-am-facut-aseara :D



Initiativa vine din partea Bookblog, un site cu si despre carti, "un reper pentru tinerii pasionati de lectura, un colt de "online" in care ei sa se simta ca acasa si, nu in ultimul rand, un ghid care sa ii ajute sa aleaga mai bine si mai usor cartile care merita citite". Asadar, iata-ne aventurandu-ne intr-o zi de duminica printre niste stradute pustii prin spatele Parcului Cismigiu in cautarea locului de intalnire - ceainaria La Un Ceai. 

Experienta mea - vasta - legata de aceasta ceainarie s-a incheiat cu promisiunea ca o sa revin. Prima data am fost la lansarea de carte a Adinei, iar acum acest schimb de carte promitator ma ghideaza, dupa 2-3 ani, din nou prin acest labirint de stradute. Strada Luigi Cazzavillan numarul 25 nu spune prea multe, insa ceainaria ascunde un colt de vechi, de atmosfera de epoca si de melancolie printre treptele vechi care inca mai scartaie, accesoriile vintage si muzica ce se aude timid pe fundal.



Suntem - Dani (va mai amintit de ea, nu? Obisnuia sa scrie pe blogusor) si cu mine - poftite intr-o camera cu cateva mese intesate cu carti. Aceeasi camera care acum cativa ani adapostea, intr-o seara friguroasa de iarna, lansarea de carte. Mobilierul pare altfel. Parca au si vopsit intre timp! Ne asezam la o masa, privim la oamenii din jur - inca putini la numar - si ne facem comode. Curand sala se umple de lume, apare si organizatoarea, Andreea, iar atmosfera prinde viata. Caut printre cartile de pe mese si cateva titluri imi sar in ochi. "Cioburi de stele". "Percy Jackson" - varianta in engleza *.*. Inca o carte in engleza ce pare fantasy, alte carti vechi si o carte-doua mai interesante. Lumea face cunostinta. Unii se cunosc, altii nu, insa cu totii sunt la fel de prietenosi. Andreea a trecut pe la fiecare masa sa ii intampine pe cei noi si sa le ureze un "Bine ati revenit!" celor care au mai participat la schimb. Aflu ca schimbul e lunar, "de obicei in ultima duminica din luna, asa, sa aiba toata lumea timp". Oamenii sunt simpatici, ciocolata mea calda e mai mult budinca si parca e prea cald in incapere.



Brusc se face liniste si ne prezentam succint, doar cine vrea, si spun ca sunt Diana si am un blog. Ca-mi plac cartile fantasy si ca recomand "Percy Jackson" pentru ca desi pare o carte pentru copii, eu am citit-o la 17 ani si mi-a placut super mult. Nimeni nu spune nimic. Nu stiu daca cei din incapere sunt interesati de recomandarea mea - poate prea copilaroasa. Imi par ca sunt mult prea mari si seriosi sa mai citeasca asa ceva, dar mie mi-a placut si nu-mi pasa de ce-ar crede ceilalti despre mine. As fi vrut sa fie mai multi adolescenti - sau mai multe persoane care sa citeasca aceleasi genuri ca si mine. Vag am auzit de un Kafka, o carte de memorii si ceva de satira si critica literara. Nimic, insa, din ce m-ar interesa.



Pentru multi, probabil, acesta ar fi fost cel mai grozav eveniment la care au fost, pentru mine, insa, nu a fost asa de stralucit. Mi-ar fi placut mult mai mult daca A) as fi gasit mai multi cititori de "lecturi usoare" sau de "fast-food pentru creier" (asa cum spune o cunostinta de-a mea), B) populatia in randul adolescentilor ar fi fost mai mare si C) probabil cel mai important, daca schimbul ar fi fost permanent :( Daca esti nou poti veni cu o carte (sau nu) pe care sa o dai la schimb si sa iti iei alta spre lecturare pana luna viitoare. Apoi o aduci pe cea imprumutata (si probabil o carte de a ta daca nu ai adus de prima data) si poti imprumuta alta. E cam ca la biblioteca, doar ca aici ai avantajul de a vorbi cu oameni noi, de a-ti face prieteni si de a discuta si afla despre carti noi care ar putea sa-ti placa. Personal, urasc sa iau carti cu imprumut! Daca nu le stiu ale mele si le iau de la cineva, probabilitatea sa le termin de citit e foarte mica. Si asta probabil pentru ca ma simt presata sa citesc lucrul ala cu gandul ca "sa nu stea omu' dupa mine" sau "poate ca are nevoie de ea" sau "sa nu uit sa i-o dau inapoi".




Nu stiu daca o sa mai merg la un astfel de eveniment. Pur si simplu cred ca as putea sa gasec ceva mai pe gustul si stilul meu (literar). Initiativa, totusi, e geniala! Pentru cei din Bucuresti care sunt atrasi de chestii mai serioase si care vor sa discute la o cana de ceai despre cartea preferata, va recomand intalnirile lunare organizate de Bookblog. Sau puteti merge pur si simplu sa socializati. Pentru noi, ceilalti, recomand ceainaria. Desi e deja a doua oara cand merg (si vreau sa incerc cat mai multe locaruri noi, astfel evit sa merg de mai multe ori la unul), tot as mai merge. Imi place foarte mult atmosfera, iar preturile sunt destul de okay - zic eu. Adica, cu 20 de lei in buzunar iti poti lua si ceva de mancat si ceva de baut. E dragut faptul ca, desi e o ceainarie, au si cafele, sucuri, limonada sau prajituri ori briose. Asa, mai pentru toata lumea. Din cate am vazut, vara e si mai si pentru ca au o gradina frumos amenajata unde te poti relaxa cu prietenele la o limonada. Evenimente au din plin si eu stiu deja pe care nu am sa le ratez: pe cele cu tematica Audrey Hepburn. Cine stie, poate ne vedem pe acolo! :)





Diana


You May Also Like

6 comments

  1. Wow frumoasa activitate nu credeam ca exista astfel de evenimente, mi-ar placea sa particip la unul ... Sunt curioasa si as vrea sa experimentez ceva nou.. . bravo

    RăspundețiȘtergere
  2. Am fost invitata si evenimente organizate de La un ceai, insa din pacate de fiecare data dupa ce plecasem din tara... asa ca nu m-am putut bucura de ele.

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumos, frumos. Am fost acolo cu o prietena si mi-a placut foarte mult atmosfera. Poate ne vom intâlni la unul

    RăspundețiȘtergere
  4. 'Fast-food pentru creier' :)) Asta mi se pare destul de amuzant. Cristina Boncea mai vorbea despre genul acesta de evenimente. Nu știu ce să spun, eu aș dori să existe ceva de acest fel la mine în Brașov, chiar dacă și eu aș vrea schimburi permanente, tot mi-ar plăcea să împrumut cărți și să vorbesc despre ce am mai citit :)
    Eu, sincer, ți-aș recomanda să mai mergi deoarece nu se știe niciodată când găsești pe cineva cu gusturi asemănătoare sau chiar să găsești un autor nou care să-ți placă :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu tot merg la evenimente de o vreme, mă bucur că au început și alții, în special pentru că și scrii despre ele. Și dacă tot ai început să mergi la book related events, îți recomand ceva drăguț sâmbăta asta, tot la La un ceai: https://www.facebook.com/events/1717195721889758/

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce fain! As vrea sa se organizeze astfel de evenimente si la Constanta. Cu siguranta as participa cu mare drag si poate, cine stie, ma voi intoarce acasa cu noi carti.

    RăspundețiȘtergere