Recenzie "PORTRETUL FANTOMEI" de Avi

by - aprilie 09, 2015


Editura: Corint Junior
Data aparitiei: Iunie 2010
Colectia: Fantasy
Tip coperta: Brosata
Format: 140x205
Numar pagini: 208

Cartea poate fi comandata aici sau aici :)









Despre autor:

AVI este autorul romanului Crispin: The Cross of Lead, castigator al premiului Newbery, fiind nominalizat pentru acelasi premiu cu Nothing But The Truth si The True Confessions of Charlotte Doyle. Avi a scris si indragita serie de carti cu animale care include Ragweed, Poppy (castigatoare a Boston Globe-Horn Book Award), Poppy and Rye, Ereth`s Birthday si Poppy`s Return. Printre multele romane scrise se numara si Don`t You Know There`s a War On? si The Mayor of Central Park, care descrie aventurile unor animale in cel mai faimos parc din Manhattan.


Pe scurt:


"In anul 1872, in New York, Horace Carpetine, un baiat invatat sa creada in stiinta si ratiune, este ucenicul unui fotograf pe nume Enoch Middleditch. Horace considera ca viitoarea sa meserie este o arta stiintifica, dar cand isi face aparitia o doamna din inalta societate, doamna Frederick Von Macht, incep sa se petreaca lucruri ciudate. Prima fotografie a lui Horace dezvaluie o imagine inspaimantatoare: chipul fiicei decedate a sotilor Von Macht, Eleonora. Pegg, servitoarea de culoare a familiei Von Macht, ii destainuie baiatului adevarul despre cine era cu adevarat Eleonora si cum a murit aceasta. Deveniti prieteni, Pegg si Horace isi dau curând seama ca fotografiile infatiseaza atât imaginea, cat si fantoma Eleonorei, care se intoarce ca spectru razbunator, ferm hotarata sa-i pedepseasca pe cei care i-au facut rau."

Parerea mea:


Voiam sa citesc de ceva timp cartea asta si cum colega mea de banca o citise si-mi povestise despre ea, am zis ca trebuie sa pun mana pe ea cat mai repede. Norocul meu a fost ca am gasit-o la un schimb si acum ceva timp mi-am adus aminte de ea si m-am pus pe citit.

In New York-ul anului 1872 fotografia era ceva vag, arta ei fiind prea putin cunoscuta de publicul larg. Fotografiile realizate erau prea putine si procesul de developare dura destul de mult. Toate acestea le aflam de la Horace, ucenicul fotografului Enoch Middleditch, un baiat de 14 ani care ajunge sa fie martor la cea mai mare nedreptate de pana atunci. 

Cand Pegg, servitoarea de culoare a familiei Von Macht, se prezinta la resedinta lui Middleditch din dorinta doamnei Von Macht de a-si face o fotografie, planul lui Middleditch incepe sa prinda contur. Femeia a ramas singura si... foarte bogata fapt pentru care Middledich pune la cale o escrocherie pentru a primi cat mai multi bani de la mama indurerata - fiica ei, Elenora, murise din cauza unei boli. Tot ce trebuia Horace sa faca era sa caute poze cu fiica decedata a familiei, sa le fotografieze cu un aparat de spionaj, iar astfel Middledich avea sa dubleze o fotografie de-a doamnei Von Macht astfel incat sa para ca fantoma fetei este inca prezenta in casa.

Horace nu a fost de acord si, cu ajutorul lui Pegg, afla motivele mortii Elenorei si motivul pentru care in poza trucata apare chiar fantoma fetei. Baiatul o vede de mai multe ori prin casa si se pare ca fantoma Elenorei vrea sa se razbune pe presupusii ei parinti.

Una dintre singurele carti care a reusit sa-mi starneasca fiori! Mi-a placut mult cartea si subiectul care a fost putin diferit, dar si putin cam necredibil. As fi vrut ceva mai mult de la carte, dar asa cum a spus si colega mea, daca o citeam cu cativa ani in urma, sigur avea alt efect - mai puternic zic - asupra mea. Nu m-a deranjat modul subiectiv in care a fost abordat subiectul pentru ca o data cu Horace am aflat, treptat, povestea din spatele "portretului fantomei". Mi-a adus aminte de filmul "Woman in black" si timp de 2-3 zile am stat cu ea in mana, abia asteptand sa vad ce se mai intampla. Poate putin cam dramatica, cartea poate fi citita de orice categorie de varsta, nu doar de copii, iar eu o recomand persoanelor in cautarea unei lecturi usoare, cu iz vechi, miros de ploaie si praf.

Ce va face Horace dupa ce afla ca Elenora nu s-a stins din viata? Reusesc sotii Von Macht sa afle de planul lui Middleditch? Ce face acesta din urma dupa ce lucrurile se complica? Unde se refugiaza Pegg dupa ce e data afara in strada? Cum a murit Elenora si de ce vrea sa se razbune? Cine ajunge sa moara si cum se termina totul? Toate acestea si multe altele le veti afla numai cititnd cartea. O lectura usoara despre prietenii, simtul dreptatii si razbunare, presarata cu fantastic si pusa sub lupa adolescentei.

Nota:
SUPER!


Trailer:


- Diana

You May Also Like

1 comments