Recenzie "PROVOCAREA" (Rephelimii #1) de Simona Stoica

by - ianuarie 06, 2016


Editura: Herg Benet
Data aparitiei: Noiembrie 2014
Colectia Cartile Arven
Format: 107x178
Tip coperta: Brosata
Numar pagini vol. 1: 336
Numar pagini vol. 2: 424
ISBN vol. 1: 978-606-8530-51-2
ISBN vol. 2: 978-606-8530-52-9


Cartile sunt primite de la autoare - multumesc mult de tot, Simona. Provocarea a fost acceptata! - si le puteti comanda de aici.

Pe scurt:


In stravechea cetate din Haven, Rephelimii, un grup de asasini condusi si instruiti de Azazeal Vellenhall, incearca sa impiedice declansarea unui razboi cu Cele Zece Orori. Jack Harper, liderul lor, este trimis dincolo de Voal, pentru a o gasi pe nepoata lui Azazeal – tanara Desiree, cea de a Treia Cheie a Havenului. Insa cand descopera misterele care inconjoara conacul Wolfmaner si cine e raspunzator pentru crimele savarsite in urma cu 150 de ani, Desiree refuza sa isi accepte mostenirea si sa infrunte trecutul. Jack nu are de gand sa renunte si ar face orice ca sa salveze Havenul. Ii va castiga increderea, o va minti si o va seduce pentru a-si indeplini misiunea.

Provocarea a fost acceptata.


Legatura neobisnuita dintre Jack Harper, conducatorul Rephelimilor, si Desiree, a Treia Cheie a Havenului, il ingrijoreaza pe Azazeal, care alege sa o trimita pe Eliza Harper dincolo de Voal, pentru a testa increderea dintre ei si a-si ajuta fratele sa-si indeplineasca misiunea. Cosmarurile lui Desiree au revenit, dar amintirile refuza sa dispara. Atentia ei este distrasa de persoanele nou aparute in oras, dar si de Umbre, fiinte aflate la granita dintre Viata si Moarte, care o urmaresc in permanenta si ucid fara mila. Numarul Rephelimilor din Wolfcraft creste.

Insa cine spune adevarul si cine incearca sa o manipuleze?



Parerea mea:

Conacul Wolfmaner
Pentru mine, sa citesc un prim volum atat de gros a fost intr-adevar o provocare. Cred ca e cel mai groas volum pe care l-am citit pana acum. Si sincer, n-am prea regretat.

In prima parte a volumului ne intalmin cu personajele (surorile Desiree si Sarah si prietenii lor: Michael, Derek si Viola), cu locul imaginar pe care l-a creat autoarea, ne obisnuim cu Wolfcraft si facem cunostinta cu Conacul Wolfmaner. Legenda spune ca baronul a dat un bal la conac. Alaturi de sotia si cele doua fiice ale sale, nimic nu parea sa-l diferentieze de ceilalti. Cu toate acestea, noaptea aceea a fost fatala pentru ei toti. Oamenii au iesit inspaimantati din conac, iar de atunci nimeni n-a mai pus piciorul in el. Dar de ce sa fi fost omorata intreaga familie daca baronul era o persoana respectata si iubita de toti? Ei bine, asta e misterul care-i atrage pe cei cinci prieteni intr-o expeditie in miez de noapte la conac.

Caile prin care patrund in castel sunt departe de a fi normale: fantome care sa-i ghideze si oglinzi magice, dar asta nu-i sperie, ba dimpotriva, ii face si mai curiosi de ce se afla inauntru si ce secrete legate de moartea baronului si a familiei sale ascunde. Oare e o decizie asa de buna sa intri prin efractie intr-un castel in toiul noptii? Prieteniile se pun la incercare, trecutul iese la iveala, iar conacul nu e asa de pustiu pe cat credea toata lumea.

In cel de-al doilea volum, pe de alta parte, intalnim personaje noi (cum ar fi Jack Harper si sora sa, Eliza, dar si fata cea noua, Hope), iar trecutul si povestea sunt conturate mai bine. Daca la inceput intrai in poveste fara sa intelegi mare lucru, acum totul devine mai clar, iar cele doua lumi sunt delimitate mult mai bine. Haven si Wolfcraft sunt doua lumi diferite la granita carora se afla Voalul. Nu multi reusesc sa-l treaca, iar daca o fac ori au fost trimisi in cealalta parte, ori au fost nevoiti s-o faca. Jack Harper are o misiune: aceea de a o proteja pe Desiree si orice i s-ar intampla sa se intoarca teafara. Jack si sora lui sunt Rephelimi. Oameni ceva mai speciali care au grija ca Soarta sa-si urmeze intocmai cursul. Ei trebuie s-o protejeze pe Desiree de Umbre si de pericolele ce nu inceteaza sa se iveasca.


Dupa ce vrajitoarea Miranda i-a ghicit Soarta, Desiree incepe sa-si puna din ce in ce mai multe intrebari despre persoana care o vegheaza din umbra, despre cine ii sunt adevaratii prieteni si cate secrete ascund persoanele apropiate ei. Ajunge sa-l intalneasca pe Harper, iar totul in interiorul ei se zdruncina; se simte mai puternica, mai sigura pe ea si mai... vulnerabila in prezenta lui. Sentimentele par a fi reciproce, dar Jack nu are de gand sa uite misiunea pe care i-a dat-o Azazeal sau Soarta pe care trebuie s-o urmeze.

O serie care a inceput promitator si intrigant, dar pentru care trebuie sa ai destul de multa rabdare. Propozitiile lungi ajung sa-si piarda din esenta, iar pasajele descriptive sunt adancite in detalii. Perspectiva narativa se schimba, trecand de la subiectiv la obiectiv ceea ce m-a nedumerit la inceput pana am ajuns sa ma obisnuiesc cu stilul autoarei. A fost un pasaj in care desi personajul principal relata ceea ce vede, descria si actiunea din alta camera. O pata de obiectivitate! In afara de aceste detalii, nu pot spune decat ca am ajuns sa am o relatie de ura-prietenie cu Desiree aka "nu-vreau-sa-vorbesc-despre-asta". Incepuse sa ma enerveze la inceputul celei de-a doua parti cu toate chestiile pe care nu le spunea si cu "nu-vreau-sa-vorbesc-despre-asta". Zau ca daca as fi fost langa ea, i-as fi dat o palma zdravana. Poate s-a stricat caseta si repeta acelasi lucru incontinuu :)) Dar e okay. Spre final isi revine!

As minti daca as spune ca nu-s curioasa de cum o sa continue seria; iar volumul doi deja ma astepta pe noptiera. Tot misterul legat de cele doua lumi, de simboluri si de ce reprezinta Desiree cu adevarat ma fac sa pun cartea in topul listei cartilor romanesti. Este cu siguranta cel mai complex roman scris de un autor roman pe care l-am citit pana acum! Daca am reusit sa trec cu brio peste provocare, cred ca orice e posibil acum. Ramane sa am grija sa nu pic in "Capcana" ;) !



Un inceput de serie intrigant, complex si plin de provocari. Cine o tradeaza pe Desiree? Cum ajunge sa-i schimbe vizita in conac pe cei cinci prieteni? Vor mai fi la fel dupa ce ies? Oare Hope e fata timida care pretinde a fi? Cine e cu adevarat si ce vrea de la Desiree? De ce este Desiree un pion atat de important si ce s-a intamplat cu adevarat cu familia de la conac? Cat de apropiata e relatia dintre Harper si Desiree? De ce este nevoita si Eliza sa treaca Voalul? Cum arata lumea lor si ce razboi e pe cale de a se isca? Scapa Desiree din toate astea cu viata? O carte alerta si sinuoasa ce pune prietenia la incercare, despre secrete si trecut intunecat, despre tradatori si sentimentul de a fi "cel ales", despre o pisica neagra si cat adevar trebuie spus si cat ascuns. Recomand cartea asta tuturor celor ce adora povestile medievale, iubitorilor de fantasy si celor de romane contemporane. Voi sunteti dispusi sa acceptati "Provocarea"?

Castelul din Haven
Nota:

SUPER!

Jack Harper
Desiree
Michael si Desiree
Sarah
Viola si Derek
Eliza
Hope


Diana

You May Also Like

1 comments

  1. Ador seria chiar daca nu am apucat sa o termin sunt asa fericita de aceste scriitoare romamce care au imaginatie ..

    RăspundețiȘtergere