Recenzie: Harmony #1 (Memento)

by - februarie 02, 2017

↠ Harmony # 1 (Memento) de Mathieu Reynès
E-book ↟ 62 de pagini ↟ 29 ianuarie 2016 ↟ Dupuis
↠ Vârstă: +12 ani ↟ nivel franceză: B1
↠ Gen: fantastic, young-adult
↠ Rating: ↴

Lorsque la jeune Harmony se réveille, amnésique, dans une cave inconnue, elle ne dispose que de peu d'informations pour comprendre sa situation : le nom de son logeur, de mystérieuses voix dans sa tête et un don nouveau pour la télékinésie.Mais il va falloir que la mémoire de l'adolescente se débloque et que tout lui revienne enfin (ses pouvoirs, sa relation avec son hôte, l'existence des autres enfants, le camp d'entraînement) pour contrer les dangers qu'elle devra affronter. Beaucoup de questions restent en suspens, et le combat ne fait que commencer...

Mathieu Reynès, né le 11 février 1977 à Saint-Cloud, est un dessinateur et un scénariste de bande dessinée français. Il a été récompenser avec le Prix Jeunesse 2012 au Lyon BD Festival pour „La mémoire de l’eau”.




Cred că un bun mod de a începe să aprofundezi o limbă străină pe care abia ai învățat-o este să citești benzi desenate! Unele cărți pot fi mai greu de digerat, însă cu benzile desenate totul se simplifică de 100 de ori. Surprinzător, acest număr m-a ținut captivă în fața calculatorului timp îndelungat și asta pentru că voiam să aflu cât mai multe despre acest personaj misterios care ocupă 80% din copertă.


Deși numărul debutează cu o scenă desprinsă din altă lume, ceva îmi spune că acest prolog este atât de important pentru poveste, încât nu trebuie neglijat. Și asta pentru că cei doi frați cu puteri telechinetice par a fi rude îndepărtate cu personajul nostru. Apoi, cu vreo 4.000 de ani mai târziu, o altă scenă, ruptă de poveste, apare ca un flashback. Încă nu sunt sigură de prezența acesteia, însă cred că vom fi lămuriți pe parcurs...


Curând, ea se trezește într-un pat, undeva la subsol, unde un bărbat vine și îi aduce mâncare. Nu-și aduce aminte ce s-a întâmplat cu ea sau cine este acest om, însă e prea slăbită să se teamă. El se prezintă a fi Nita și deși arată ca un om al pădurii, pare să aibă intenții bune. În tot acest timp, ea începe să audă voci și crede că își pierde mințile, însă când descoperă că are telechinezie, iar numele ei începe să nu-i mai fie atât de străin, realizează că acest Nita știe mai multe decât lasă să se vadă. De aceea Harmony este nevoită să-i facă o vizită unui șaman...


Ilustrațiile acestui număr sunt absolut grozave! Probabil din această cauză am fost și atât de entuziasmată de poveste, iar nota de pe Goodreads este maximă. Deși nu se întâmplă mare lucru, primul număr al colecției propune un subiect destul de interesant care îmi aduce aminte de „Stranger things” și puțin de „X-Men”. O fată cu puteri care nu știe nimic despre trecutul ei și care se trezește într-un loc străin ei. Și poate toate acestea au legătură cu vreun mare proiect la care lucrează cei din Guvern. Hmm, nu vi se pare că seamănă puțin cu Eleven?

Curios este faptul că după acest număr, o grămadă de întrebări mi-au încolțit în minte și deși probabil că știu răspunsul la majoritatea dintre ele, tot mă întreb cum a ajuns Harmony să aibă legătură cu ceva ce s-a întâmplat în urmă cu 4.000 de ani în urmă. Personajul, o adolescentă de... 12-13 ani aș zice, are potențialul unei femei puternice și sunt tare curioasă de cum o să evolueze.


Ce se întâmplă după vizita la șaman? Oare Nita este cine spune că e? Reușește Harmony să-și aducă aminte de trecutul ei? Se opresc vocile care o bântuie? Cine sunt și ce vor de la ea? Cum se termină numărul și ce se va întâmpla cu Harmony? O bandă desenată interesantă, cu un subiect destul de popular, dar modelat cu totul diferit, pentru o generație mai tânără, cu un personaj misterios și un final neașteptat, intrigant. O lectură super ușoară pe care v-o recomand, mai ales pentru că nu necesită cunoștințe avansate de limbă franceză!








You May Also Like

2 comments

  1. Omg, ai citit o bandă desenată în franceză, ce tare! :O Mi se pare super mișto că ai ales s-o citești în franceză, chiar cred că-ți poți aprofunda cunoștințele într-o limbă dacă citești ceva. Sinceră să fiu, de mine nu s-a prins deloc franceza. O fac dintr-a 5-a și știu și eu să zic cum mă cheamă și "Bună ziua". :))) Haha. Adică, dacă mai citesc câte ceva, să zic că înțeleg, că nu-i chiar așa grea, dar pur și simplu nu se prinde de mine.

    Mult succes, sper să înveți din ce în ce mai bine această limbă! >:D<

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmm, cred că o poți găsi și în engleză pe net :D Am învățat franceza mai de nevoie, pentru a-mi echivala BAC-ul (am zis că nu am timp să învăț engleza la un nivel foarte avansat, așa cum mi-aș fi dorit, așa că am încercat cu franceza ^^”), dar a ajuns să-mi placă. Nu pot spune că înțeleg 100% dintre cuvinte, dar esențialul ajunge și la mine :))

      Mersi mult! Sper să poți avea ocazia să înveți mai bine franceza, sau, de ce nu, poate altă limbă străină ^.^

      xx

      Ștergere