Short reviews: altfel de seriale Netflix pe care trebuie să le încerci!

by - aprilie 29, 2019

Imagini pentru netflix tumblr

Lăsând de-o parte „declutteringul” de prin șifonier și de prin bibliotecă (apropo, vezi pe insta că am niște cărticele de dat), am început să urmăresc mai multe seriale și să încerc din nou filmele (pentru că hei, aparent ajunsesem să urăsc să urmăresc un film), chiar la cinema!

Ideea mea e da face câte o recenzie pentru fiecare s-a cam dus odată cu timpul meu liber, așa că mai bine vi le prezint pe toate treptat, pe rând pe scurt, cu trimiteri la descrieri și trailere. Ironia face ca multe dintre serialele prezentate de-a lungul acestor „short reviews” să fie de la Netflix, da știu, n-ai cont de Netflix, păi nici eu, că d-aia îi ironic #thxfilmeonlinemoca 

SEX EDUCATION (2019)


Într-o Românie de secol XXI în care educația sexuală este încă subiect tabu în școli (când ăia din vest vorbesc despre identificare de sex și gen, noi tragem imediat perdelele când auzim de cuvântul „sex” și ne facem semnul crucii), iar numărul mămicilor tinere este în continuă creștere, serialul ăsta vine ca o gură de aer proaspăt!

Relaxat și cu un comic subtil, Sex Education aduce în prim-plan toate acele întrebări pe care le aveai - sau pe care nu credeai că aveai să ți le pui - legate de sex. Mi se pare un bun exercițiu ca după ce vezi serialul ăsta, singur sau poate chiar cu ai tăi (#coolparentsarestillcool), să începi niște discuții pe aceste teme cu părinții, cu un prieten sau chiar cu un specialist. Tot ce trebuie să înțelegi de la început este că e okay să începi să îți pui întrebări și că e okay să începi să discuți despre asta cu cineva!(!!)

Așa că dacă mă întrebați pe mine, serialul ăsta e combinația perfectă între amuzament și momente serioase. De la ce pornește totul? Să spunem că Otis e complet paralel cu tot ceea ce înseamnă sexul și sexualitatea (hei, nu am fost cu toții aici?), în ciuda faptului că mama lui este ceea ce se numește sexoterapeut. Anxietatea sa legată de acest subiect nu îl împiedică însă să discute cu alții despre problemele lor sexuale. Aici intervine Maeve care vede din acest lucru o idee de afacere și curând, Otis devine sexoterapeutul școlii, ceea ce este cea mai apropiată formă de educație sexuală pe care au putut-o găsi colegii lui în liceu (sounds falimiar???). Este ușor de urmărit și te prinde încă de la primul episod, iar eu vi-l super recomand, mai ales dacă sunteți încă în liceu.

Rating:  || Trailer

ELITE (2018)




Elite este serialul de care o să te îndrăgostești. Imaginează-ți o poveste despre o crimă, asemenea celei din Riverdale, apoi adaugă simțul dreptății din Thirteen Reasons Why și presară peste ele emoția dramelor spaniole. Și asta e doar o parte din ceea ce reprezintă acest serial! Elite este despre cât de mult contează eticheta socială, într-o lume în care banii nu cumpără împlinirea, dar îți asigură iluzia unei fericiri.

După Skins și Skam, Elite este o variantă spaniolă a ceea ce înseamnă „serialul unei generații”. Sună cam prea mult, nu? Dar spun asta pentru că așa cum ne-au obișnuit serialele de dinainte, și aici avem un grup de adolescenți, fiecare cu problemele lor, cu viețile lor, cu statutul lor social și cu aspirațiile lor. Dar totuși ancheta crimei îi aduce pe toți laolaltă ca potențiali suspecți. Aflarea criminalului te va purta episod de episod mai aproape de rezolvarea cazului, timp în care ajungi să îndrăgești fiecare personaj și să fii sceptic, totodată, în privința tuturor. 

Samuel, Nadia și Christian nu sunt ca restul. Faptul că ei au primit burse pentru a se afla la liceul de elită stârnește zumzete printre colegi și se pune astfel problema integrării și a discriminării școlare. Curând, cei trei încearcă să lege prietenii, însă acești copii ai celor mai bune familii din oraș nu sunt ceea ce par, iar dacă pentru ei banii pot rezolva orice problemă și reprezintă o sursă de fericire, mitul lor este dărâmat de noii-veniți care privesc lucrurile ceva mai pragmatic. De la sexualitate la problema emigranților și de la vandalism la iubire, acest serial pictează, dacă vreți, o realitate duală și este imposibil să nu te identifici cu vreun personaj. Dar ia să vedem, tu poți prezice cine este, de fapt, criminalul?

Rating:  || Trailer

BABY (2018)




Dacă până acum am spus numai lucruri de bine, trebuie să îmi mențin doza de sinceritate și să vă spun că Baby nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor. Un serial despre dorințele arzătoare ale adolescenței de a ieși de sub anonimat și de sub pătura statutului social care ar fi avut o premisă bună, a ajuns să devină un wannabe cu buget redus și actori novici. Ideea serialului este destul de serioasă - cât de ușor putem cădea pradă cercurilor vicioase și cum anumiți „prieteni” ascund altfel de intenții - însă problema este la nivelul abordării. Destul de vag totul, de la personaje până la acțiune, iar mesajul nu mi se pare că a reușit să treacă atât de bine dincolo de ecran.

O copie adolescentină a Miei Wallace (vezi Pulp Fiction), aka Ludovica, și o Betty Cooper (și Riverdale) mai debusolată și mai fără personalitate, aka Chiara, încearcă să intre în „lumea bună” a Romei, voind din răsputeri să se facă văzute. În peisaj intră și acest bad-boy-not-so-bad, fiul ambasadorului, și un good-boy-not-so-good care ajunge să se apropie prea tare de una dintre fete. Punem și un prieten cu probleme de sexualitate și bam! avem un serial care are mult potențial neexploatat. 

Vi l-aș recomanda în măsura în care vreți să vedeți ceva light, sunteți amatori de italiană și nu mai aveți ce să vedeți pe Netflix. În rest, sunt ușor dezamăgită de el, însă cu sezonul doi în curs de filmare și cu ceva feedback din partea publicului, mai am și eu o fărâmă de speranță...

Rating:  || Trailer





You May Also Like

0 comments