Recenzie "DACA AS RAMANE" de Gayle Forman

by - noiembrie 17, 2013


Daca as ramane - Gayle Forman



Editura: RAO
Data aparitiei: 25.10.2011
Autor: Gayle Forman
Traducator: Manuela Bulat
Tip coperta: Brosata
Numar pagini: 220
ISBN: 978-606-825-590-3


Comanda: aiciaici sau aici (varianta in engleza)
Multumim Editurii RAO ca ne-a dat sansa sa citim aceasta carte superba.







Despre autoare:

Gayle Forman s-a nascut pe data de 5 iunie 1970 si locuieste in Brooklyn, New York cu familia sa. Este jurnalista si a scris articole pentru Seventeen, Cosmopolitan, The Nation, Elle. A calatorit timp de un an cu sotul ei in mai multe tari si a povestit intamplari in "You Can't Get There From Here: A Year On The Fringes Of A Shrinking World". Prima carte YA, "Sisters In Sanity", a fost publicata in 2007, apoi a urmat "If I Stay" in 2009.




Pe scurt:

"Ce ai face daca ar trebui sa alegi?
Mia este o violoncelista talentata in varsta de 17 ani, cu o familie iubitoare si un prieten minunat, Adam. Ea nu trebuie decat sa aleaga daca va merge la New York pentru a studia la Julliard sau daca va ramane in Oregon cu cei dragi.
Insa intr-o dimineata cu ninsoare, totul se schimba, iar decizia pe care brusc trebuie sa o ia este dramatica si dureroasa. Mia isi pierde parintii si fratele mai mic intr-un accident rutier, si, cu toate ca nu isi aminteste momentul impactului, ea ii poate vedea pe cei din jur si pe sine.
Romanul este scris la persoana intai, Mia evoca evenimente din viata sa, descrie ceea ce vede si aude in spital, desi nu poate simti nimic si este din ce in ce mai slabita.
Dragostea pentru cei ramasi in viata si pentru Adam si pasiunea pentru muzica clasica vor determina alegerea pe care tanara o face la final.
Daca as ramane atinge teme importante, despre viata, moarte si despre cum totul se poate schimba iremediabil intr-o secunda. Cartea este inspirata de o tragedie reala."


Parerea mea:


Am tot auzit lucruri bune despre carte, am citit recenzii, am auzit de ecranizare si multe alte critici bune care m-au facut s-o cumpar si pot sa spun ca este una dintre acele carti ce te pune pe ganduri. Te face sa te intrebi ce alegeri ai face in locul Miei, daca ai alege sa pierzi totul sau sa incerci sa repari ceea ce ti-a mai ramas.
"Daca as ramane" este o carte uimitoare ce incepe cu portretul unei familii fericite, intr-o dimineata de iarna. Pana aici nimic nou, insa accidentul de masina in care parintii Miei isi pierd viata este o parte exploziva in carte si ajungi sa treci de la o stare de liniste la o avalansa de sentimente.
"Traieste fiecare zi ca si cum ar fi ultima" - accidentul de masina ii transforma Miei viata radical, iar granita dintre viata si moarte este delimitata de o singura alegere: oare mai are rost sa ramana? Dar pentru ce? Parintii si fratele mai mic au murit, cea mai buna prietena a ei, Kim si Adam pot trai si fara ea si visurile ei se sfarama treptat, iar Julliard-ul devine doar o imagine vaga a ceea ce obisnuia Mia sa fie: o violoncelista uimitoare.
Aflata in coma, Mia poate cutreiera holurile spitalului... ca o fantoma si descopera ca sunt lucruri in viata pentru care ar putea ramane: prietenii si bunicii.
Dar daca ramane, ce poate face cu viata ei acum ca nu mai are pe nimeni? Cum se va imparti intre cea mai buna prietena si iubit? Iar rudele, sunt in stare sa accepte socul daca Mia va pleca?
O carte tulburatoare despre viata si moarte, despre decizii si cum totul se poate schimba radical fara voia noastra. Am citit-o traind fiecare parte si simtind durerea pierderii, iubirea adevarata si fericirea unui final cutremurator. Decizia luata de Mia o face sa se trezesca intr-o lume cu totul noua, privita cu alti ochi. Dincolo de durerea pierderii, Mia se afla pe cont propriu, iar alegerile pe care trebuie sa le faca sunt importante pentru viitorul ei.
O recomand cu caldura si pot spune ca a meritat pana la ultima pagina :)

Nota: 






Volumul doi:


If I Stay


Si... trailer-ul:




N-am putut sa ma abtin - un poster fan-made al filmului :3

Multumesc! :)


You May Also Like

3 comments

  1. Am inceput sa o citesc acum o zi si pana acum mi s-a parut ...ok. Stiu ca e un cuvand dur dar (a) felul in care e scrisa nu e pentru mine: mi se pare totul descris prea obiectiv, de exemplu accidentul mi s-a parut descris mai mult fizic si medical decat emotional (probabil ca si faptul ca nu e in limba originala o seaca putin de emotie) , totusi (b) povestea e frumoasa si (c) sunt sigura ca o sa ma faca sa plang la un moment dat (am lacrimat totusi si la inceput dar e greu sa iti pese cand nu cunosti personajele). Oricum abia astept sa vad ce se mai intampla. :)

    p.s. Are muuulte puncte bonus pentru cum a descris (prima?) faza de sex.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu pot sa spun ca m-a emotionat foarte tare cartea - nu sunt genul -, dar a fost un moment, o sa vezi, cu fratele ei care chiar a fost emotionant si ma rog, de la mine are mai multe plusuri decat minusuri. Sper sa-ti placa :)
      - Diana

      Ștergere
  2. Am citit carte insa nu ma asteptam la.asa intensitate de sentimemte .. A fost o placere sa o citesc.

    RăspundețiȘtergere