Recenzie "REGII TIMPULUI" de Laura Nureldin

by - ianuarie 31, 2016



Editura: Herg Benet
Data aparitiei: Septembrie 2015
Colectia Cartile Arven
Format: 130x200
Tip coperta: Brosata
Numar pagini: 272 
ISBN: 978-606-763-003-9

As vrea sa-i multumesc Laurei pentru acesta carte minunata <3 pe care o puteti comanda aici sau aici.






Despre autoare:

M-am născut pe 11 octombrie 1979, la Iași, din mamă bucureșteancă și tată sudanez. Despre tata am aflat la 35 de ani că trăiește, deci ăsta ar putea fi următorul meu roman :) Am scris de când mă știu. Pe pereți, pe hârtie, în desfășurătorul de jurnal, pe blog. Acum, la „bătrânețe”, m-am apucat de scris povești. Nici studiile, nici funcția nu mă recomandau pentru asta – sunt absolventă de Psihologie și lucrez ca prezentator de știri din 2002. Am început cu Jurnalul în engleză de la Realitatea TV, am continuat cu diverse emisiuni și jurnale la N24, The Money Channel, TVR și Antena 3. Am scris "Regii timpului" în două luni, în engleză, cu viteza medie de două pagini per pahar de vin. De fapt, e o poveste care s-a scris singură; atâta că Mora și Xerxes aveau nevoie de o dactilografă care să le spună istoria. Care să aștearnă pe un blank document felul în care s-au descoperit pe sine, dar și unul pe celălalt. E foarte mișto să termini de scris o carte și, la sfârșit, s-o recitești cu ochi de cititor proaspăt ieșit din transă. E mișto să fii povestaș, vorba lui Llosa.

Laura Nureldin, povestașă. Mă bucur să vă cunosc.

Pe scurt:


Ce ai face dacă cel mai bun prieten al tău te-ar trimite din greșeală cu o mașină a timpului fix în Persia antică, iar acolo ai fi imediat răpită de eunuci ai haremului mărețului Xerxes? Sau dacă viața ți-ar fi pusă în pericol de nenumărate intrigi de palat într-o societate unde femeia este supusă bărbatului prin tradiție? Sau dacă ar trebui să iei de soț un rege pe care deja îl cunoști din manualele de istorie, dar căruia trebuie să îi explici că un telefon nu înseamnă să vorbești cu spiritele, automobilele nu sunt care ale zeilor, iar vasul de toaletă este un accesoriu foarte util? Tinerei Mora, un normal locuitor al Los Angeles-ului din zilele noastre, iată că, din întâmplare, chiar i se petrec toate acestea. Și nu disperă, pentru că știe că propria ei personalitate este mai puternică decât niste hopuri banale precum obligatoriile călătorii zilnice între milenii, asasinate pe bandă rulantă sau șocuri culturale de ambele părți. Nu disperă pentru că este o femeie hotărâtă, pragmatică, cu umor, dar și… îndrăgostită. Iar dragostea cere sacrificii, nu? Chiar dacă ajungi Regină.

Parerea mea:


Prima reactie pe care am avut-o dupa ce am aflat de carte e ca-mi aduce aminte de "Outlander", apoi am citit-o. In mare, am aceeasi parere.



Deschizi cartea si primul lucru de care te indragostesti sunt personajele. Mora locuieste in L.A., este o femeie independenta, care traieste dupa propriile reguli. Alex este cel mai bun prieten al ei din copilarie, savantul ala nebun care construieste o masina a timpului. Xerxes este regele Persiei antice care-si cauta o noua regina si... ia stai putin! "Regele Persiei antice"? Dap, cam asa ceva!



Totul a pronit ca o mica aventura. Alex avea sa testeze masina timpului pe Mora. Hollywood-ul anilor '30 suna destul de bine, dar in schimb, Mora s-a trezit undeva printre tarabe, intr-un loc care nu semana deloc cu Hollywood-ul. Ce era locul asta? Mora avea sa afle in curand caci un eunuc al haremului a urcat-o pe cal si a dus-o la Palat. Xerxes avea sa aleaga o femeie din harem ca sa-i fie regina. Hmm, asta ar putea fi distractiv, asa-i? Mora intra astfel in jocul timpului, dar cat o sa dureze calatoria ei? Poate o zi sau o saptamana sau cateva ore...



Inapoi in laborator, Alex e nedumerit! Da, aparuse o eroare, dar parca ii spusese Morei sa nu aduca ceva din trecut sau sa lase ceva acolo. Iar acum nu-i vine sa creada ca Mora sta in laborator alaturi de Xerxes, regele Persiei antice! Da, doar ii salvase viata regelui, dar asta nu insemna ca poate sa-l aduca in prezent... ma rog, in viitor.

De aici, poveastea se impleteste perfect cu momentele comice si cu intamplarile prin care trec cei doi. Pana cand Alex o sa repare masinaria, Mora si Xerxes sunt nevoiti sa faca naveta intre epoci. Petrecand atata timp in prezenta regelui, Mora este nevoita sa devina regina intr-o lume pe care abia daca o cunostea din manualele de istorie. Nici lumea moderna nu pare sa fie asa de usor de inteles pentru Xerxes. Cu toate cladirile si zgomotele si vocile care ies din cutii mici... Curnad, relatia dintre cei doi nu pare sa mai fie asa de tensionata, amandoi obisnuindu-se cu situatia. Dar cand un tradator incepe sa puna in pericol viata regelui - si implicit a reginei -, oare poate Mora sa se mai intoarca in L.A. in viata? Daca mori in trecut inseamna ca nu mai existi nici in prezent?



Am devorat cartea in doua zile, iar stilul autoarei este pur si simplu delicios. Mora este un exemplu adevarat de femeie puternica. Feminista convinsa, ea nu se lasa controlata de regulile Persiei antice, ci incepe sa le adapteze la L.A.-ul din zilele ei. Mi-a placut super mult aspectul asta, iar faptul ca romanul intalneste si mici fragmente istorice, ma face sa o adaug in lista "celor mai bune carti scrise de un autor roman". Nu trebuie sa fiti fani ai genului literar sa indragiti scriitura Laurei. Se intampla pur si simplu sa deschideti cartea si sa va lasati cuprnsi de universul creat de ea. "Regii timpului" e un roman ce se citeste usor, in care pur si simplu te lasi purtat de poveste ca in final sa-ti doresti mai mult.

Ce se intampla cu regele si regina Persiei antice dupa ce un sir de atentate le ameninta existenta, iar un tradator incepe sa-si puna intrebari in legatura cu originile reginei? Cum afecteaza prezentul schimbarile din trecut? Se intoarce Mora in siguranta acasa? Cat de departe merge relatia dintre ea si Xerxes? Reuseste Alex sa repare masina timpului? Si daca da, ce reactii au cei din jur? Un roman despre vecini curiosi, o masina a timpului si... "zei antici" in care orice e posibil, despre o Mora puternica, invincibila si misterioasa, un Alex protector si cu norma intreaga de savant nebun si un rege Xerxes fascinat de tot ce i se intampla. Recomand aceasta carte tuturor pentru ca indiferent de genurile preferate este imposibil sa nu indragiti cartea si scriitura Laurei Nureldin.


Nota:

WOW! RECOMAND :)





Diana

You May Also Like

7 comments

  1. Si eu am avut aceeasi parere faina despre carte. Ce-i drept, eu n-am lasat-o pana n-am terminat-o, adica vreo 3-4 ore, insa n-am regretat niciun moment. Ma apuca rasul dintr-o data la unele faze, mai ales la inceput :D. Ma bucur ca ai citit-o.

    RăspundețiȘtergere
  2. N.am citit.o dar de.abia astept s.o fac pt ca pare destul de buna.e cu calatorii în timp deci ...se afla în my wishlist

    RăspundețiȘtergere
  3. Acum am o noua carte pe lista cu dorinte! :) Recenzia ta m-a facut curioasa in privinta acestei carti

    RăspundețiȘtergere
  4. Am citit aceasta carte merita sa o terminati ...eu am citit-o in vreo doua zile.. E foarte palpitanta...Felicitari pt recenzie ...

    RăspundețiȘtergere
  5. Dupa cum spuneam, anul asta voi pune mare accent pe scriitorii romani pentru ca am vazut ca au ajuns sa fie foarte promovati pe majoritatea blogurilor literare (asa cum ar fi si normal, de altfel).
    Felicitari pentru recenzie! Se vede ca ti-a placut cartea si sunt sigura ca imi va placea si mie in momentul in care o voi citi.

    RăspundețiȘtergere