Recenzie 'CASANDRA' de Christa Wolf

by - ianuarie 02, 2015


Ediura: Univers
Data aparitiei: Noiembrie 2014
Colectia Romanul Secolului XX
Traducator: Iulia Dondorici
Tip coperta: Brosata
Format: 130x200
Numar pagini: 160
ISBN: 978-606-8631-13-4


Comanda aici, aici sau aici.

Multumim Editurii Univers pentru aceasta carte :)

Pe scurt:

"Iat‑o pe fiica regelui troian Priam, vestita profetă Casandra, sosind în faţa porţilor cetăţii Micene în carul cu prizonieri al eroului grec Agamemnon. Ştie că va fi ucisă înainte de asfinţitul soarelui şi îşi rememorează viaţa, o existenţă excepţională pentru o femeie a acelor vremuri, ce culminează în momente de o intensitate şi un dramatism emoţionant. Christa Wolf imaginează biografia fascinantă a unei figuri feminine atât de controversate din mitologia antică, reuşind să ne facă să o simţim ca pe o contemporană a noastră."
Despre autoare:

Christa Wolf (1929‑2011) este una dintre cele mai cunoscute scriitoare germane ale secolului al XX‑lea, originară din fosta Republică Democrată Germană. Romanul Der geteilte Himmel (tradus în română la editura Univers sub titlul Cerul dragostei), publicat în anul 1963, i‑a adus Christei Wolf primul premiu literar al Academiei de Arte din RDG – premiul Heinrich Mann. A publicat apoi romane, povestiri, scrisori, discursuri, scenarii, ajungând să fie o scriitoare foarte cunoscută în Germania și tradusă în lumea întreagă.



Parerea mea:



Cum imi place istoria foarte mult si am vazut cartea aparuta la Editura Univers, mi-am zis ca trebuie s-o incerc. Am fost cam nefericita in generala in privinta orelor de istorie, asa ca mi-e destul de greu sa fac conexiuni, dar cartea asta e explicat totul perfect. Scrisa ca un jurnal, ca o confesiune in pragul mortii, Casandra dezvaluie toate cunostintele ei despre Troia, Razboiul Troian si ce a fost inainte de razboi.


Casandra este una dintre numeroasele fiice ale regelui Troiei, Priam, si Hecuba. A primit darul prezicerii de la zeul Apollo, dar si blestemul de a nu fi crezuta atunci cand facea profetii. A prezis caderea Troiei, dar nu a fost luata in serios si s-a crezut ca era nebuna. Cand Paris, fratele ei, s-a intors in Troia, ea a stiut ca el o sa aduca pieirea. Abandonat de Hecuba din cauza unui vis prevestitor cum ca el o sa aduca sfarsitul Troiei, Paris a fost crescut de un pastor - care initial trebuia sa-l omoare. Ceea ce a declansat Razboiul Troian a fost rapirea Elenei de carte Paris. Acela a fost momentul in care grecii au inceput sa atace, treptat, cu diferite strategii, Troia.

Autoarea abordeaza statutul femeii in istorie. Pe o treapta mai jos decat barbatii, femeile reprezentau un prilej de satisfacere a nevoilor carnale. Casandra a indraznit sa i se opuna tatalui sau, regele, dar a fost pedepsita. A incercat sa ii convinga pe oameni sa cada la o intelegere cu grecii, dar a fost inlaturata din Sfat. Cu toate acestea, puterea femeilor s-a dovedit mai mare o data ce ele s-au aliat, parand sa vrea toate acelasi lucru: incheierea razboiului.

Autenticitatea pe care autoarea o lasa asupra istorisirii este transpunerea in lumea contemporana a Casandrei, regasind aceleasi ganduri si intamplari din zilele noastre. Acest lucru a facut-o pe Casandra sa para umana, nu doar un nume de legenda. Personal, nu auzisem de ea pana acum si nu mi-am dat seama ca a fost un pion important in perioada Razboiului Troian. Ce se intampla cu Casandra pe parcursul cartii si la ce lucruri a fost martora? Ce a incercat sa faca pentru a opri razboiul? Cine a crezut-o si cine a blamat-o? Unde si-a gasit mereu sprijinul si cum se sfarseste totul? O recomand celor pasionati de isorie, dar si celor ce vor sa afle, dintr-o alta viziune, cadrerea Troiei.



Nota:
INTERESANT/A!





 

Trailer:

- Diana

You May Also Like

3 comments

  1. Foarte buna recenzia, m-ai convins, tocmai am trecut aceasta carte pe lista de lectura :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Am citit cartea e superba ...pe toti pe care i-am intrebat de aceasta carte nu stiau de ea.. Ma bucur ca ai citit-o tu ...frumoasa recenzie

    RăspundețiȘtergere