Recenzie "ELEGBARA" de Alberto Mussa

by - iulie 10, 2015

Editura: Univers
Data aparitiei: Iunie 2015
Traducere: Laura Badescu si Anca Ferro
Tip coperta: Brosata
Format: 13 x 20 cm
Numar pagini: 125

Multumesc Editurii Univers pentru carte. Ea poate fi comandata aici sau aici (in format e-book).







Despre autor:

Alberto Mussa s‑a născut în Rio de Janeiro, Brazilia, în 1961. A studiat matematica, apoi limbi străine (între care araba, tupi și Yoruba), a predat pentru o vreme poezie preislamică la Universitatea din Rio de Janeiro, a lucrat ca lexicograf și traducător. A debutat în 1997 cu volumul de povestiri Ẹlẹgbara, urmat de romanele O trono da rainha Jinga (Tronul reginei Jinga – 1999) și Enigma lui Qaf (publicat în 2004, i‑a adus autorului său traducerea în engleză, franceză și în alte câteva limbi, precum și premiile „Casa de las Americas“ și Premiul Criticilor de Artă São Paulo). Mișcarea pendulară (2011) a obținut Premiul Machado de Assis pentru cel mai bun roman al anului. Toate aceste titluri au apărut la Editura Univers.

Pe scurt:

Cele zece povestiri din volumul de debut al lui Alberto Mussa amestecă – într‑o manieră care va deveni o marcă a scriitorului – evenimentele istorice, mitologia şi ficţiunea, plimbându‑l pe cititor din zorii omenirii până în contemporaneitate şi din Europa până în Africa şi Brazilia şi oferindu‑i tabloul fantastic şi uneori crud creat de întâlnirea dintre aceste culturi.





Parerea mea:


Ma bucur ca am avut ocazia sa citesc cartea asta. Elegbara a reusit sa ma surprinda placut. Pot spune ca am inceput s-o indragesc chiar...

Cartea are o structura foarte aerisita; cele 10 povestioare prezentandu-se ca franturi de legende. Citind cartea am inceput sa aseman povestile cu cele clasice ce sunt urmate de o oarecare morala. Alberto Mussa mizeaza pe ceva mai profund insa, meditand asupra personalitatii, evolutia omului sau gasirea adevarului.

Elegbara e precum o calatorie. Autorul reuseste sa creeze povesti veridice, iar cititorul soarbe fiecare cuvant de la primul pana la ultimul. Traversand mari, oaceane, continente, istorii, fictiuni, Alberto Mussa te atrage intr-o alta lume, nu departe de cea reala. Astfel, realitatea capata doua forme: cea imaginata de autor si cea in care traim. Alegi sa te avanti in mrejele celei imaginate, empatizand cu personajele, fiind martor la crimele, nedreptatile si revelatiile ce au loc.

Asemenea unor invataturi, povestile se cladesc pe fapte reale, impodobite de imaginatia exotica a autorului. Nu trebuie sa stii despre ce e Elegbara. Trebuie doar sa crezi ca te va cuprinde in lumea ei si nu te va lasa sa scapi pana ce povestea nu se termina. Definitiv. Am cunoscut "Prima comuniune a lui Afonso Ribeiro", am vazut "Femeia interzisa", am devenit "Elegbara", m-am temut de "Spanzuratul", am avut "Capul lui Zumbi", am cunoscut "Ultimul om de Neanderthal", i-am cunoscut pe "Inteleptii din Tombuctu", am asistat la "Crimele din strada gropii", am recunoscut "Meritul lui Feti" si mi-am amintit de "Ksar el-Kebir". Toate intr-o singura zi, devorand romanul lui Mussa.

Recomand cartea, fiind o lectura usoara, de vara, dar cu multe subintelesuri si morale. Numai citind veti afla despre fiecare intamplare in parte, fiind partasi la povestile cutremuratoare ale lui Alberto Mussa. Cine este Afonso Ribeiro? De ce este femeia "interzisa"? Ce inseamna Elegbara? Ce s-a intamplat cu cel spanzurat? De ce se voia capul lui Zumbi? Care e povestea stramosilor nostri? Cum au sfarsit inteleptii din Tombuctu? Ce crima a avut loc in strada gropii? Cine era Feti? Si ce s-a intamplat la Ksar el-Kebir? Cititorule, ai grija - poate provoca meditari profunde!


Nota:

SUPER!





- Diana

You May Also Like

1 comments

  1. Am va ut mai multe filme pe acest gen insa niciodata bu am citit asa ceva .. Pentru mine e ceva nou si chiar sunt curioasa sa aflu mai multe ...

    RăspundețiȘtergere