Data aparitiei: Mai 2013
Tip coperta: Brosata
Format: 130x200
Numar pagini: 192
ISBN: 978-99931-868-2-3
Carte primita de la sponsorul blogului, Editura Univers! Multumim mult :) !
Despre autor:
Hakan Bicakci s-a nascut in Istanbul in anul 1978. In anul 2001 a afsolvit facultatea de economie din cadrul Universitatii din Bilkentand, intorcandu-se apoi in Istambul.
Este cunoscut pentru multele dintre articolele din presa despre literatura, cinema sau pop-culture.
Romanul Apartamentul a fost tradus in albaneza in 2009, in araba in anul 2010, si abia in 2011 in bulgara si engleza.
Pe scurt:
Parerea mea:

Un lucru pare insa ciudat: gaura din peretele dormitorului; o gaura neagra din care noaptea se aud voci, iar melodiile pentru un viitor album par sa rasara din neant. A si mai e si vecina din blocul de vis-a-vis care-si tot schimba tabloul - o balerina, apoi niste cai alergand si tot asa - lucruri curioase, avand in vedere ca, dupa ce a vizitat-o, batrana i-a spus ca n-a mai schimbat tabloul de ani de zile. Si totusi, ce se intampla? Toate tablourile schimbate i-au dat lui Arif inspiratia necesara pentru a scrie versurile unui cantec. Si nimic nu e intamplator... De aici incepem sa intram intr-un real cumva paralel sau intr-un real deteriorat de nebunia lui Arif. Dorinta sa de a compune era atat de puternica incat gaura din perete reprezent acea flacara, acel impuls de care avea nevoie pentru a-si implini visul.
Pe de alta parte, intercalarea povestii cu alte scurte interventii - in mod subiectiv - ale celorlalte personaje, ne confirma nebunia lui Arif. Din perspectiva lui avem o privire de ansamblu asupra lucrurilor si ne concentram pe ceea ce i se intampla zilnic, insa privind din exterior, prin ochii altor personaje, aflam ca Arif s-a instrainat intru totul de persoanele dragi, iar gaura din perete a devenit ceva obsesiv pentru Arif si nevoia lui de a compune cantece.
Mi-a placut modul in care a fost scrisa cartea, felul in care povestea a intampinat schimbari - mutarea intr-un alt apartament, interventia altor personaje, schimbarea stilului - iar naratiunea a continuat sa curga lin si felul cum Arif a inceput sa perceapa totul in jurul lui. Momentele de "nebunie" sunt de fapt partile ce compun thriller-ul psihologic. Cu totii vrem la un moment dat sa facem schimbari majore in viata noastra, dar cat de departe am ajunge? Mi s-a parut o carte interesanta, desi au fost momente cand am citit-o cam greu - din cauza lipsei de timp si pauzelor mari de citit - este o lectura dinamica si cred ca ar iesi un bun film psihologic dupa urma ei :)
Nota:

- Diana
Unul dintre romanele mele preferate! :) Artisul neînțeles care se dovedește, la o adică, aproape nebun. Merită tot timpul!
RăspundețiȘtergereRecunosc am citit doar jumatate din carte , nu a fost pe placul meu ... E un gen diferit si nu ma atras ..pacat toti imi spun ca e o carte frumoasa
RăspundețiȘtergere