Recenzie: Legenda #1 de Marie Lu

by - martie 18, 2017

↠ Cartonată ↟ 320 de pagini ↟ februarie 2016 ↟ Editura Booklet Fiction
↠ Vârstă: +13 ani
↠ Gen: distopic, young-adult
↠ Mulțumesc super mult Booklet Fiction pentru acestă cărticică ^_^ !
↠ O puteți comanda de aici.
↠ Rating ↴

Lumea s-a schimbat definitiv. Statele Unite s-au scindat; partea de vest este ocupată acum de republică, o națiune mereu pe picior de război cu vecinii săi. June și Day sunt doi adolescenți care vin din medii radical diferite.
Născută într-o familie republicană bogată, June se pregătește pentru o carieră de succes în armată. O imensa conspirație face ca destinul ei să se intersecteze cu acela al lui Day, cel mai căutat infractor din republică.
Trădări, torturi, asasinate - orice devine permis pentru ca tinerii să nu poată ajunge la sursa tuturor minciunilor.




Marie Lu (născută Xiwei Lu) este o autoare de origine americană. Este cunoscută pentru seria „Legenda” în care povestea se desfășoară într-un viitor distopic și militarizat. Deși s-a născut în 1984 în China, s-a mutat în 1989 în Statele Unite cu părinții ei, în Georgia. Înainte să-și publice primul roman (în 2011), Marie Lu a fost art designer pentru industria jocurilor video. Acum locuiește în Los Angeles, California.


Una dintre primele serii pe care le-am citit a fost una distopică. N-am să uit niciodată cât eram de uimită în legătură cu acea lume nouă, diferită și totuși atât de apropiată de a nostră. Apoi am reușit să termin primul volum din „Divergent”, moment în care mi-am spus că n-am să mai citesc cărți din acest gen - pur și simplu nu era pentru mine. Dar cumva, carea lui Lu a reușit să mă dezică de tot, ademenindu-mă cu personaje misterioase și întorsături de situație mai mult sau mai puțin previzibile.


Suntem într-o altfel de Americă. Statele Unite pe care le știm acum sunt separate, iar partea de vest a continentului este acum ocupată de Republică - pe care o asemăn cu un fel de Germanie nazistă sau cu Italia lui Musolini. Într-un peisaj dezolant trăiesc doi adolescenți care au vieți complet diferite și care ajung să se întâlnească la un moment dat - nu chiar atât de întâmplător!


Day este un infractor, un copil care a picat Examenul și care acum a ajuns pe străzi, gata să vandalizeze, să fure de la Republică și să creeze numai probleme. Nimeni nu știe cum arată, acesta reușind de fiecare dată să-și țină ascunsă identitatea. Nimeni nu știe mai nimic în legătură cu el decât trăsături vagi, mereu diferite, culese de pe la presupuși martori. Însă este Day într-adevăr un infractor periculos?
Mai am încă o stradă. Dar nu mai rezist. Găsesc un loc întunecat pe alee și mă prăbușesc. Ultimul lucru pe care îl mai văd este silueta unei fete în depărtare. Poate că se îndreaptă spre mine. Mă fac covrig în vreme ce încep să pierd contactul cu realitatea.

June locuiește împreună cu fratele ei într-un cartier privilegiat din Republică și visează să aibă o carieră în armată. A luat Examenul cu punctaj maxim și a reușit să intre la cea mai bună școală. Singurele probleme pe care le cauzează sunt din dorința ei de a se perfecționa - mereu vrea mai mult, vrea să depășească limitele normale și barierele impuse de școală, să ajungă cea mai bună varianta a sa pe care i-o poate da Republicii. Ceea ce nu este un lucru rău pentru că tot ce face, o face în favoare Republicii. Asemenea unei marionete, June crede că Republica vrea ce e mai bun pentru oamenii săi, ocrotindu-i și ajutându-i. Dar oare de ce există sectoare dezafectate? De ce există boli? De ce mor oameni?
Vreau să îl pot urî pentru că m-a tulburat așa de tare. Băiat prost! E pur și simplu uimitor că ai reușit să scapi de autorități atât de multă vreme, dar acum nu te mai poți ascunde, nu când familia și apropiații tăi sunt în pericol.

Când într-o seară, Day dă o spargere la spital pentru a lua fiole de antidot, reușește să dea de fratele lui June, Metias, ce coordona un grup militar. Dar a reușit să scape cumva basma curată. Acum, June e pe urmele lui și plănuiește să facă tot ce-i stă în putință pentru a-l preda legii și pentru a fi judecat așa cum se cuvine de oamenii Republicii. Aceeași oameni care ascund atât de multe lucruri pe care June nu e capabilă să le vadă... încă!


Mi-a plăcut surprinzător de mult această carte! La început am fost puțin sceptică în privința unui alt roman distopic de teamă că avea să fie doar o altă variantă de „Divergent”. Însă mi-a dovedit contrariul - că poate fi un roman diferit, cu o problematică diferită și cu unele întorsături de situație TOTAL neașteptate. Au fost momente în care m-am gândit că n-o să fie așa, că autoarea nu poate pur și simplu schimba cursul unui personaj atât de brusc, și că, de fapt, totul o să se termine într-o nuanță de roz, iar drumul spre speranță o să fie pavat cu flori. Am ajuns la concluzia că seria lui Lu e într-adevăr grozavă. Și că poate aș fi apreciat-o de 10 ori mai mult dacă aș fi citit-o acum 3-4 ani. Acum mi se pare o lectură ușoară, o distopie reușită cu personaje interesante ale căror povești se împletesc într-un destin surprinzător.



Poate că aș fi vrut ceva mai multă maturitate de la carte, poate că a fost mult prea „light” pentru mine, poate că unele scene ar mai fi trebuit lucrate. Însă per total merită să-i dați o șansă, dacă nu pentru autoare sau pentru faptul că, o perioadă, a fost una dintre cele mai populare serii, despre care se vorbea peste tot, atunci pentru toate întorsăturile de situație și pentru finalul care te face să-ți dorești mai mult. O să aștepți continuarea cu sufletul la gură!


Reușește June să-l prindă pe Day? Care sunt sacrificiile pe care le face aceasta? Oare reușește să-și dea sema de intențiile ascunse ale Republicii? Care este povestea lui Day și pe cine încearcă să protejeze acesta? Ce se întâmplă cu Metias după acea spargere la spital? Cum se va termina totul? Oare îi va aduce finalul satisfacția lui June și o judecată dreaptă lui Day? Se pare că printre apropiații lui June se află un trădător. Despre cine e vorba? O poveste despre doi adolescenți care, deși la prima vedere nu pare, au în comun ceva mai puternic decât își pot imagina - dorința de a face dreptate! Un roman distopic reușit, surprinzător, cu o poveste puternică. Poate că vă va frânge inima, poate că vă va dezamăgi ori vă va face să zâmbiți. Dar un lucru este cert - o să muriți de nerăbdare să citiți continuarea!


Day

June

Metias

Tess

Comandantul Jameson

Kaede

Thomas











You May Also Like

2 comments

  1. Îmi place așa mult că folosești și pozeee! Am tot auzit de acest roman prin blogosferă, clar este ceva de capul lui.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur mult că ți-a plăcut recenzie - ei, ce pot să spun, sunt plăcerea mea (ne)vinovată ^^” cât despre roman, sper să apuci să-i dai o șansă și sper să ajungă să-ți placă ^_^
      xx

      Ștergere