Recenzie "MISS PEREGRINE" de Ransom Riggs

by - noiembrie 29, 2014


Editura: Art
Data aparitiei: Noiembrie 2013
Colectia YoungArt
Traducator: Gabriella Eftimie
Tip coperta: Brosata
Format: 140x205
Numar pagini: 392
ISBN: 978-973-124-773-1


Comanda aici, aici sau aici (varianta in engleza).







Despre autor:

Ransom adora sa spuna povesti. Fie ca le spune prin intermediul scrisului, sau fotografiei, sau prin ambele moduri. A crescut la o ferma de pe malul estic al Maryland-ului si intr-o casa mica de pe plaja in Englewood, Florida. A inceput sa scrie povesti de cand era foarte tanar, la o masina veche de scris. Cand a mai crescut, a primit o camera foto de Craciun si de atunci a inceput pasiunea pentru fotografie. A inceput prin a scrie o carte despre Sherlock Holmes ("The Sherlock Holmes Handbook"), apoi a urmat "Miss Peregrine". Acum, locuieste in Los Angeles cu sotia sa, Tahereh Mafi (autoarea seriei "Shatter me").


Pe scurt:



"O insula misterioasa. Un orfelinat abandonat. O stranie colectie de fotografii.

O tragedie il arunca pe tanarul Jacob, in varsta de doar saisprezece ani, pe o insula izolata. Aici descopera ruinele caminului „pentru copii deosebiti“ al domnisoarei Peregrine. Pe masura ce Jacob inainteaza pe holurile si prin dormitoarele parasite, isi da seama ca cei care s-au adapostit candva acolo au fost mai mult decat deosebiti. Poate ca nu intamplator au fost trimisi intr-un loc uitat de lume. Si, oricat de bizar ar suna, ar putea fi inca in viata. Un roman fascinant, ilustrat cu fotografii tulburatoare, care-i va incanta pe adulti, pe tineri si pe toti cei care vor sa se bucure de o aventura in lumea umbrelor."

Parerea mea:



Aveam cartea de ceva timp, insa nu o citisem, asa ca le-am imprumutat-o prietenelor mele. Dupa ce au citit-o si au inceput sa povesteasca despre cat de geniala e, m-am hotarat sa ma apuc de ea cat mai repede. Dupa primele pagini eram deja cuprinsa de lumea misterioasa a autoarului. Nu stiu daca scenele au fost creepy, dar aerul ce inconjura intreaga actiune m-a dus cu gandul la scenele din American Horror Story. Poate ca prezenta pozelor vechi a fost de vina...

In mare, pot sa va spun ca in carte e vorba de Jacob si bunicul sau care-i spunea povesti cu monstri si cum a scapat el de razboi si cum gasise linistea intr-un orfelinat de pe o insula pana cand a fost nevoit sa plece din nou. Tanarul Jacob iubea povestile bunicului sau, insa, cu timpul, a realizat ca erau numai povesti, iar pozele pe care bunicul Abraham i le arata erau editate. Impacandu-se cu ideea ca bunicul lui e nebun, Jacob pleaca de la lucru pentru a-i face o vizita, insa cand ajuge e prea tarziu...

Vestea mortii bunicului sau il fac pe Jacob sa realizeze ca toate povestile erau adevarate si, dupa lungi vizite la psiholog, hotaraste sa plece, impreuna cu tatal sau, intr-o excursie pe insula pe care a copilarit bunicul sau. De aici, aventura tanarului Jacob incepe si descopera lucruri pe care nu le putea crede reale vreodata. Bunicul sau avea insa dreptate, dar oare va pleca Jacob in viata de pe insula? Iar monstri care il urmareau pe bunicul lui, oare acum s-au intors pentru Jacob?


Tot aici o intalneste pe Emma. O fata cu adevarat... speciala - si asta nu din cauza ca in palma sa poate aparea oricand o bila de foc. Relatia dintre ei e complicata, dar Jacob realizeaza ca, desi jocul lor inocent starneste o iubire adevarata, nu poate fi cu Emma. Acesta este unul dintre motivele pentru care baiatul se vede nevoit sa aleaga: familia sau prietenii? Venit dintr-o familie instarita, dar stingherit si fara prieteni, acesta isi gaseste refugiul in prietenia copiilor de pe insula. Care va fi alegerea lui?

Am devorat cartea la propriu si pot spune ca stilul autorului e diferit si special - presimt ca mi-am gasit noua obsesie *.* Dincolo de aspectul genial al cartii se vede munca si implicarea autorului pentru a crea o poveste aproape de adevar, inspirandu-se din lucruri reale. Pozele din carte, am aflat la final, sunt - majoritatea - originale, ceea ce amplifica si mai mult misterul din jurul romanului. Sper sa apara mai multe carti scrise de Ransom si mai ales, sper sa fie tradus si volumul 2 *.*

O carte speciala, pe care pot sa spun ca am asteptat-o de ceva timp, scrisa intr-un stil diferit; autorul reusind sa se exprime nu numai prin cuvinte, ci si prin imagini, creand o lume aproape reala ce se balanseaza pe granita dintre fictiune si realitate. Ce se va intampla cu Jacob? Ce descopera pe insula? Cine e Pasarea? De ce parintii sai sunt in pericol? Oare va mai putea Jacob sa se intoarca acasa? Recomand cartea din tot sufletul! ^_^




Nota:
WOW! RECOMAND :)






Trailer:


- Diana

You May Also Like

5 comments

  1. Nu pot să cred că Riggs este soțul lui Tahereh Mafi! V-am mai spus cum ador faptul că aflu mereu chestii noi aici pe blog? ^_^ Am citit și eu cartea, dar e-book, așa că nu mi-a dat acea senzație pe care ar fi trebuit să o am, deși pozele fiori tot mi-au dat :) Mă bucur tare mult că ți-a plăcut și ție, este o carte fascinantă și originală :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Deci am acest roman și, pentru Dumnezeu, am auzit atâtea lucruri bune despre el. Cu siguranță trebuie să mă apuc de ea cât mai curând. Mulțumim pentru recenzie!

    RăspundețiȘtergere
  3. Superbă cartea, am intrat foarte repede în poveste și nici că am mai putut să o las jos până n-am terminat-o. Mi s-a părut chiar interesantă ideea de a pune acele poze în ea, deși erau puțin creepy.

    RăspundețiȘtergere
  4. Vi citit si eu cartea am auzit atatea despre ea ca deja.ma enerveaza la culme si ma voi duce sa dau comanda..

    RăspundețiȘtergere