Recenzie "ORASE DE HARTIE" de John Green

by - iunie 29, 2015

Editura: Trei
Data aparitiei: Octombrie 2014
Colectia Fiction Connection
Traducere de: Shauki Al‑Gareeb 
Tip coperta: Brosata
Format: 130 x 200 
Nr. de pagini: 368

ISBN: 978‑606‑719‑161‑5

Puteti comanda cartea aici :)








Despre autor:

John Green s-a născut la 24 august 1977. Pentru romanul său de debut, Looking for Alaska, a fost recompensat cu Michael L. Printz Award (2006). Cea mai recentă carte a sa, Sub aceeaşi stea, a ocupat prima poziţie pe lista de bestselleruri a publicaţiei The New York Times. Fiind unul dintre cei mai activi scriitori pe platforme virtuale, John Green a creat, împreună cu fratele său, Brotherhood 2.0, cel mai popular proiect video online, accesat pe YouTube de peste 30 de milioane de fani Nerdfighter din întreaga lume.




Pe scurt:

"Lumea se răstoarnă cu doar câteva săptămâni înainte de terminarea liceului: Margo reapare în viaţa lui Quentin. În toiul nopţii, îmbrăcată în costum de ninja, gata pentru o nouă aventură. Extravagantă, frumoasă, imprevizibilă şi independentă, Margo l-a fascinat dintotdeauna pe Quentin. Îndrăgostit iremediabil de ea, o urmează orbeşte, încântat să ia parte la planurile jucăuşe şi vindicative ale ingenioasei Margo.


Numai că fata dispare iar. De data aceasta definitiv. Margo, fata visurilor care a fost întotdeauna o enigmă, acum devine un mister. Pentru Quentin. Care nu mai găseşte nimic altceva decât indicii… lăsate de ea pentru el. De aceea, decide să le urmeze."

Parerea mea:


Atunci cand esti intr-un reading slump si ai nevoie sa iesi din starea in care orice carte ti se pare plictisitoare, citeste din autorul tau preferat! In cazul meu este John Green...

Faceti cunoastinta cu Quentin si Margo. Prieteni de cand erau mici, marcati de aceeasi trauma - de a gasi in parc un om care s-a sinucis -, dar care s-au instrainat pe parcursul timpului. Q. este genul tocialrului si undeva foarte departe pe ierarhia sociala fata de Margo care e fata frumoasa si populara cu prieteni populari si superficiali. Asta pana intr-o noapte cand Q. se trezeste cu vecina lui, Margo, la geam rugandu-l sa-i imprumute masina. Astfel cei doi pornesc intr-o aventura de-o noapte in care fac farse si ajung sa lege conexiunea demult rupta. Q. se indragosteste de Margo mai mult ca niciodata si spera ca dupa toate cele intamplate in acea noapte, ziua urmatoare, la scoala, prietenia lor sa devina transparenta.

Dar ce te faci cand Margo lipseste de la scoala... pentru mai multe zile? Cu gandul ca s-ar fi sinucis, Q. si amicii sai pornesc pe urmele lui Margo cu ajutorul indiciilor pe care ea le-a lasat inainte de a disparea. Unde vor duce toate aceste indicii? Margo obisnuia sa plece de acasa, dar se intorcea dupa cateva zile. Acum, la absolvire, Margo pare sa nu vrea sa se mai intoarca...


Mi-a placut la nebunie acest roman, mai ales prin misterul pe care John il creaza in jurul lui Margo. Toate acele indicii demne de un Shaerlock Holmes il fac pe Q. sa devin un mic detectiv. Poate ca pentru prima data am privit personajele lui John Green altfel. Pentru prima data am vazut o asemanare intre Margo si Alaska. Cu tot misterul care le invaluie, cu finalul plin de surprize, cu dorinta unei schimbari, cu farsele si cu aceasta relatie de iubire-prietenie dintre ele si "baiatul-care-le-este-sau-devine-cel-mai-bun-prieten". In ciuda acestor lucruri, nu am urat cartea sau am considerat-o lipsita de originalitate. Asa cum am mai spus, asta il caracterizeaza pe John si dincolo de toate acestea putem vedea urmele lasate de autor. Asa ca daca ati citit Alaska si v-a placut, sigur o sa indragiti si povestea lui Margo din "Orasele de hartie", iar daca nu sunteti fani ai autorului si vreti sa incercati cartile lui, go ahead! In fiecare veti gasi cate ceva unic!

O carte plina de mister, despre prietenie, iubire, poeme misterioase, mosi craciuni negri si umor. V-o recomand, fiind una dintre lecturile mele de suflet! Ce se va intampla cu relatia dinre Q. si Margo? Cum reactioneaza parintii lui Margo dupa ce aceasta dispare? Cum ajung Q. si prietenii lui sa plece de la absolvire intr-o calatorie fulger pana in New York? Ce sunt orasele de hartie? Ce se intampla cu Margo?

Cititi cartea si ajutati-l pe Q. s-o gaseasca pe Margo si astfel, sa inteleaga semnificatia oraselor de hartie si a oamenilor ce obisnuiau s-o inconjoare pe Margo. "Paper towns, paper people..."


Nota:

WOW! RECOMAND :)






Poster:


Trailer:


- Diana

You May Also Like

1 comments

  1. E scriitoarul meu preferat am citit de la el sub aceiasi stea si am plas ca o proasta .. Cred ca toate cartile lui sunt presarate cu mister.si drame , se regaseste perfect in acest gen . Aceasta carte nu am citit-o dar la vara cu siguranta o voi faca

    RăspundețiȘtergere