I Origins (2014) - Recenzie

by - ianuarie 18, 2016


Pe scurt:

Activand în domeniul biologiei moleculare, Ian Gray (Michael Pitt) rămâne fascinat de femeia misterioasă, Sofi (Astrid Bergès-Frisbey), ai cărei ochi îi fotografează în timpul unei petreceri. Deşi aceasta dispare fără ca Ian să-i afle identitatea, tânărul om de ştiinţă, printr-o serie de coincidenţe şi întâmplări neobişnuite, ajunge să o regăsească. Cercetarea sa academică, discreditarea teoriei creaţioniste prin noi dovezi ale evoluţiei ochiului uman, îl conduce la o descoperire importantă, însă providenţa îl aruncă într-un joc al căutării la capătul căruia răspunsul s-ar putea să nu fie cel aşteptat.





Parerea mea:


"I Origins" este unul dintre acele filme care propune un subiect stiintific, ceva nou de care cinematografia nu s-a mai legat, probabil, pana acum. Diversele descoperiri stiintifice - sau mituri ale acestora - au dat nastere filmelor de genul, alaturi de "Lucy" sau "The Lazarus Effect".

Ian Gray este doctor. Savant. Se ocupa cu observarea ochiului si cu evolutia acestuia. De cand era mic avea o manie asupra ochilor si a diferitelor modele pe care acestia le imbraca. Intr-o seara, insa, la o petrecere, o intalneste pe ea. Femeia misterioasa a carei ochi reuseste sa-i fotografieze. Din pacate acesta este singurul lucru care-l leaga de prezenta ei. Nu-i stie numele sau chipul. Doar ochii. Albastri. Fiecare pereche de ochi are un model unic, aparte. Ca ADN-ul. Ian dezvolta o manie pentru acea pereche de ochi, dar cat de departe ajunge acesta manie?

Intre timp, Ian primeste o stagiara. Pe Karen. O tipa foarte interesata de evolutia ochiului. Impreuna, ajung sa doteze fiintele nevazatoare cu ochi - sau cel putin cu un echivalent al acestuia -, dar oare joaca de-a Dumnezeu nu e periculoasa?

Ian ajunge sa o gaseasca si sa o cunoasca pe fata a-i carei ochi incepea sa-l obsedeze. Ca printr-o coincidenta, ca un joc al destinului, cei doi ajung sa fie impreuna. Sofi si Ian vor chiar sa se casatoreasca, dar oare este soarta de acord cu asta?


Mi-a placut mult filmul, mai ales pentru ideea pe care o urmeaza. Felul in care a fost filmat, de la tehnica la cadre, il face sa fie cursiv, usor de urmarit si in acelasi timp intrigant. Ii lipseste probabil acel ceva foarte mic care sa-l faca excelent, mai ales in cea de-a doua parte a filmului. Finalul a fost destul de brusc. Asta sau poate ca-i trebuia alt final. Inteleg ca nu prea avea cum sa-l termine, poate intr-un fel contemplativ in care sa-ti dea de gandit. Per total am fost multumita de el si chiar si de actorul din rolul principal de la care, la prima vedere, nu prea aveam asteptari.


Un film bun care merita vazut pentru ideea stiintifica pe care se bazeaza, pentru soarta si jocul pe care-l pregateste pentru fiecare in parte, pentru drama si intriga cu care este cusut. Ce se intampla cu Sofi si Ian? Oare ea este intr-adevar "aleasa"? Cat de departe merge proiectul pe care-l face impreuna cu Karen? Cat de periculoasa este joaca de-a Dumnezeu? Cat de mult iti poate schimba viata o pereche de ochi? Oare acel tipar era intr-adevar unic? O poveste complexa, interesanta, care te tine lipit de ecran intrebandu-te ce se mai poate intampla. Un film despre soarta, cat de departe te poate duce, despre un savant cu o obsesie ceva mai ciudata, o fata cu ochi speciali, un paun si tot ce se intampla dupa. Il recomand oamenilor pasionati de stiinta sau pur si simplu celor carora le place subiectul. Cu toate acestea, daca va hotarati sa-l vedeti, sunt sigura ca nu o sa regretati intru totul. 



Nota:

SUPER!












Trailer:



Diana

You May Also Like

2 comments

  1. Filmul pare foarte interesant.
    Apropo de Lucy, am vazut si eu acest film si am ramas foarte impresionata de ce poate fi capabila mintea unui om. :)

    RăspundețiȘtergere