duminică, 16 martie 2014

Recenzie "SUB ACEEASI STEA" de John Green

Editura: Trei
Data aparitiei: Mai 2013
Colectia Fiction Connection
Traducator: Shauki Al-Gareeb
Tip coperta: Brosata
Format: 130x200
Numar pagini: 312
ISBN: 978-973-707-743-1


Comanda aici, aici sau aici (varianta in engleza).

O carte superba pentru care trebuie sa-i multumim Editurii Trei.Despre autor: 

John Green s-a născut la 24 august 1977. Pentru romanul său de debut, Looking for Alaska, a fost recompensat cu Michael L. Printz Award (2006).
Cea mai recentă carte a sa, Sub aceeaşi stea, a ocupat prima poziţie pe lista de bestselleruri a publicaţiei The New York Times.
Fiind unul dintre cei mai activi scriitori pe platforme virtuale, John Green a creat, împreună cu fratele său, Brotherhood 2.0, cel mai popular proiect video online, accesat pe YouTube de peste 30 de milioane de fani Nerdfighter din întreaga lume.

Pe scurt:

"Fără suferinţă, cum am putea şti ce e bucuria?


Îşi vor aminti oamenii de mine? Ce sens are viaţa mea? Ce vreau să las în urmă?

Deşi un medicament miraculos i-a prelungit viaţa, Hazel Grace Lancaster, în vârstă de 16 ani, are impresia că de când se ştie a fost „în fază terminală".

Însă atunci când fermecătorul Augustus Waters, suferind şi el de aceeaşi boală cumplită, apare la întâlnirile unui grup de suport u
nde merge Hazel, povestea fetei va fi complet rescrisă.

Spirite înrudite, împărţind acelaşi farmec şi acelaşi simţ al umorului, Hazel şi Gus încep o cursă contra cronometru în care învaţă ce înseamnă să iubeşti."


Parerea mea:

Hm... Okay? Okay.
Sa vedem. De unde sa incep?
Povestea, in sine, mi-a placut enorm si nu am putut lasa cartea din mana, dar, in acelasi timp, am vrut ca povestea sa continue dincolo de cele 312 pagini, asa ca am facut o pauza de cateva zile si am recitit partile care mi-au placut. Cand am continuat sa citesc cealalta jumatate, m-am intristat foarte mult. Nu sunt genul de fata emotiva si cred ca din cauza asta, cartea nu a stors nicio lacrima din mine (nu aruncati cu rosii). Totul mi-a placut: de la personaje pana la actiune, de la bolile lor si cum au fost descrise, pana la excursia lor la Amsterdam.

Am simtit, totusi, ca totul a fost descris un pic cam prea metaforic sau complex pentru o fata de 16 ani, dar a compensat cu glumele lui Augustus.
Simplul fapt ca o fata de 16 ani, cu cancer la plamani traieste cu ajutorul unui tub de oxigen si ca in orice clipa poate muri, o face pe Hazel, in ochii mei, o adevarata luptatoare. Ea se astepta sa moara. Credea ca moartea e ceva normal pentru o persoana cu cancer. Isi pierduse sperantele... Apoi e Augustus: tipul blond, cu ochi albastri, bine facut si simtul umorului dezvoltat si cu o gandire profunda asupra vietii. Ce mai, tipul perfect. Iar el se indragosteste de ea si dintr-o data, Hazel priveste viata dintr-o perspectiva un pic mai optimista. Asta in viziunea mea! :)
Dorinta ei sa-l intalneasca pe autorul ei preferat, il face pe Augustus sa-si "sacrifice" dorinta si astfe, cei doi impreuna cu mama lui Hazel, ajung in Amsterdam. Autorul se dovedeste a fi un mosneag beat, care nu dadea doi bani pe cei doi, asa ca excursia lor parea pierduta... "Parea"...


Ce m-a surprins, oarecum, a fost faza in care X moare. Adica a fost ciudat pentru ca la finalul capitolului era discursul de pre-funerarii, apoi BUM! urmatorul capitol incepe cu "X a murit.... bla bla bla". WTF?! Okay, nu zic ca as fi vrut sa se tavaleasca pe jos sau sa se sinucida, dar as fi vrut ceva mai mult. Totusi, ma gandesc ca altfel nu se putea, ca nu avea rost sa se descrie pegini cum Y s-a tavalit pe jos sau ca a ajuns la spital cu un stop-cardiac... Nu spun ca nu m-a intristat moarte lui X, dar parca prea "rece" trecerea asta. Si brusca :|
Pe de alta parte, eu abia astept filmul. Personajele, felul in care e filmat, trailer-ul, totul. Abia astept si cred ca la film o sa plang, chiar daca cartea nu a fost asa de lacrimogena pentru mine :D

Plus ca astia doi sunt asa de simpatici :3 "Poate ajung sa fie impreuna ^^"

Nota:


Poster(e):


Trailer:Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...