Nou la Editura UNIVERS!

by - iunie 05, 2016

Muzica și atmosfera fantastică leagă cele nouă povestiri din acest volum într‑un fascinant concert literar. Dintr‑un camion rulând sub ploaie, spre uimirea trecătorilor, se revarsă sunetele unei prețioase orgi Carolina. Un băiat dement păzește cu sfințenie un clavecin abandonat de uzurpatoarea unui vechi castel. Membrii unui cor bisericesc capătă un ajutor neașteptat când le lipsește un glas. Strigătele puternice ale unui fost cântăreț de operă o trezesc pe sora lui din cel mai profund somn. Fiecare povestire e ca o cutie muzicală pe care trebuie s‑o întorci cu cheița ei ca să‑i auzi melodia subtilă. Doamna Cati Giurgiu a scris o carte de un farmec rareori întâlnit azi în literatura română.

PREMIAT

 Volum câștigător al Concursului de manuscrise organizat de Editura Univers în 2015.


Ce distanță e între Odessa și Rusalka? Între limba slovinciană de acum două secole și limba germană de azi? Între peștii ketoa și scafandrul care îi studiază? Între o femeie și un bărbat? Între amintire și uitare?

Un bărbat îi scrie unei femei povestindu-i propria ei viaţă, încercând să-i redea ce a pierdut din cauza amneziei de care suferă, chiar şi ce n-ar fi ştiut ea că a pierdut nici dacă şi-ar fi păstrat memoria intactă. „Lumea e complicată ca un tatuaj sub o dantelă“ spune unul dintre personajele acestui roman excepţional despre iubire şi identitate, despre spaţiul est european al prezentului şi despre spaţiul acvatic al amintirii.

PREMIAT

Roman câștigător al Concursului de manuscrise organizat de Editura Univers în 2015.


Greva foamei, trotuare ocupate de protestatari, primării luate cu asalt.

Dar și un student care o seduce pe amanta profesorului.

Pumni ridicați, manifeste radicale, acuzații scandate contra guvernului.

Dar și o bătrână furișându-se spre întâlnirea cu iubitul ei.

Nunta unor mafioți, un ucigaș cu îndoieli, un medic criminal.

Câțiva pui de găină ciugulind niște roșii.

Povestirile lui Dumitru Crudu, scriitor pe deplin consacrat, redau întreaga forfotă a vieții de azi, într un limbaj savuros, cu o vervă inegalabilă și cu un umor de cea mai bună calitate.

PREMIAT

Volum câștigător al Concursului de manuscrise organizat de Editura Univers în 2015.


Crabii eremiți, cea de a doua carte din trilogia familiei Neshov, ni-i prezintă pe membrii acesteia redescoperindu-se unii pe alţii şi reconsiderându-şi propriile vieţi, după dezvăluirea unui secret care îi apăsase zeci de ani. Frații Tor, Margido şi Erlend și fiica lui Tor, Torunn, se văd puşi în faţa unor alegeri noi, iar frământările şi ezitările lor, între familie, religie şi fericirea personală, sunt înfăţişate cu un amestec de dramă, suspans şi umor într o saga modernă care ne poartă din Norvegia rurală până în luxul capitalei daneze Copenhaga.

Ragde este aici într o formă de zile mari... dă la iveală o scriitură viguroasă și superbă. Scenele dramatice sunt echilibrate prin situații umoristice, pe alocuri pe muchie de cuțit, dar fără să alunece vreodată în capcană... Așteptarea volumului următor al acestei opere desăvârșite este aproape insuportabilă.” - Aftenposten

Primul volum:

* click pe copertă pentru a citi recenzia *



O misiune himerică, un echipaj condus de un nesăbuit, un pasager clandestin cu o mare problemă și o mare speranță. Și în jur o lume de gheață a cărei splendoare nu e egalată decât de cruzimea cu care respinge viața umană.

La 1850, vasul Impetus pornește spre nord vest, din Groenlanda, în căutarea expediției pierdute a lui Franklin. Cu întârziere – sezonul propice navigării se apropie de final. Înaintează, totuși, cu înverșunare, în ciuda tuturor semnelor potrivnice. Până când vasul rămâne captiv în imensul pustiu arctic, fără nici o posibilitate de mișcare, nici înainte, nici înapoi. Femeia însărcinată care se ascunsese la bord va naște aici, iar copilul va deveni noul centru de greutate al vasului prins în gheață.

Ieșirea la suprafață, cea de a doua carte a tânărului scriitor irlandez Cormac James, este romanul unei expediții la capătul lumii, dar și al unei aventuri domestice: paternitatea. O carte fără nici un cuvânt în plus.


Povestea unei iubiri zbuciumate ne invită în lumea domnişoarelor de altădată, care cântau la pian şi îşi atrăgeau curtezanii în vârtejul flirturilor strălucitoare. Trăiau în vremurile când atingerea întâmplătoare a unei mâini sau a unui genunchi provoca mii de fiori, dezlănţuind un şuvoi de emoţii, iar existenţa unui logodnic anterior în viaţa femeii iubite tortura îngrozitor un bărbat. Protagonistul, Rohán, frecventează o familie cu trei fete şi se simte atras de două dintre ele, ca să se îndrăgostească în cele din urmă de cea mai mică, Eglé, alături de care va trăi o poveste de dragoste cu suişuri şi coborâşuri, provocate în general de orgoliul fiecăruia dintre ei.


Lispector, un monolog interior adresat unui tu nenumit, un imn al vieții și al artei, o meditație filosofică.

Cântăreața braziliană Cazuza susține că a citit „Apa vie” de 111 ori, iar la 17 ani muzicianul Caetano Veloso a fost răvășit de ceea ce el a interpretat drept «luminozitatea inefabilă a nebuniei».” - The Telegraph

„Ora stelei” a apărut postum și s-a dovedit a fi opera cu cel mai mare succes la public a autoarei. Este povestea unei fete visătoare sau, cum a spus Lispector însăși în singurul interviu televizat pe care l-a acordat vreodată, este „povestea unei fete care era atât de săracă încât se hrănea doar cu hot dogs. Dar nu despre asta e vorba, de fapt. E vorba despre inocența strivită, despre nefericirea anonimă.”


Cei care se întorc spune o poveste dulce-amăruie despre pierderea celor dragi, despre regăsire, despre împăcarea cu viața și cu moartea. Ce e de făcut când la ușă bate băiețelul pe care l-ai crezut mort decenii în șir și este la fel de mic și de adorabil ca altădată, deși tu ai îmbătrânit între timp? L-ai primi în casă și în inimă sau ai fi îngrozit și l-ai alunga? Este dilema cu care se confruntă mai întâi locuitorii din orășelul Arcadia din statul american Carolina de Nord, scena principală a romanului. Unii dintre ei cedează nervos, alții devin agresivi, iar alții văd o șansă nesperată în regăsirea celor pe care i-au iubit. Deși fantastică, povestea celor care se întorc este și povestea celor care rămân. Sau mai ales a lor.

Impresionantul roman de debut al lui Jason Mott [...] este un intens și emoționant tratat despre viață, moarte și viața din nou.” - USA Today

Această carte oferă o viziune superb scrisă și de o mare precizie emoțională a lumii noastre bulversate... Poetul și romancierul debutant Mott a scris un roman răvășitor, care navighează pe câmpul minat al emoțiilor cu realism și grație.” - Kirkus Reviews

You May Also Like

0 comments