Recenzie "DE 19 ORI KATHERINE" de John Green

by - noiembrie 20, 2014


Editura: Trei
Data aparitiei: Mai 2014
Colectia Fiction Connection
Traducator: Shauki Al-Gareeb
Tip coperta: Brosata
Format: 130x200
Numar pagini: 300
ISBN: 978-606-719-018-2

O puteti comanda aici, aici sau aici.








Despre autor:

John Green s-a născut la 24 august 1977. Pentru romanul său de debut, Looking for Alaska, a fost recompensat cu Michael L. Printz Award (2006).
Cea mai recentă carte a sa, Sub aceeaşi stea, a ocupat prima poziţie pe lista de bestselleruri a publicaţiei The New York Times.
Fiind unul dintre cei mai activi scriitori pe platforme virtuale, John Green a creat, împreună cu fratele său, Brotherhood 2.0, cel mai popular proiect video online, accesat pe YouTube de peste 30 de milioane de fani Nerdfighter din întreaga lume.



Pe scurt:


"K-5 spunea ca baietii sunt badarani.

K-10 voia doar o relatie de prietenie.

K-18 i-a dat papucii intr-un e-mail.

K-19 i-a frant inima.

Colin, un „fost copil-minune“ pasionat de anagrame, pleaca impreuna cu prietenul sau Hassan intr-o calatorie departe de casa pentru a-si uita toate dezamagirile in dragoste. Cu 10.000 de dolari in buzunar si un mistret pe urmele sale, Colin vrea sa demonstreze Teorema Fundamentala a Previzibilitatii Katherinelor care, spera el, va prezice viitorul tuturor relatiilor. Iubirea, prietenia si umorul sunt ingredientele picante ale acestui roman spumos, ingenios construit, despre cum te poti reinventa."


Parerea mea:


Cand am auzit de carte, a trebuit neaparat sa mi-o cumpar pentru ca stiam ca e scrisa de John Green si, cum e unul dintre autorii mei preferati, n-avea cum sa lipseasca o cartea de-a lui din biblioteca mea. Cu rusine va spun ca m-am apucat de ea prin vara si abia in urma cu cateva zile am reusit s-o termin. Motivul? Nu stiu! Poate ca a fost din cauza ca minea mea de filo n-a procesat matematica lui John sau poate ca nu m-a prins atat de mult. Cert e c-am terminat-o - si era sa intarzii la scoala din cauza ca n-am plecat de acasa pana n-am citit si ultimul cuvant :)) Nu-mi mai amintesc foarte multe chestii, dar sper ca am retinut destule incat sa fac o recenzie :) Nu pot sa spun ca a fost cea mai reusita carte a autorului, iar personajele nu m-au prins intr-atat incat sa ma atasez de ele... bine poate cu exceptia lui Hassan :))

Toata cartea spune povestea lui Colin si a Teoremei lui. Tipul asta s-a intalnit cu 19 fete. Si da, pe toate le chema Katherine. El incearca sa creeze o teorema prin care sa spuna cat de mult o sa dureze o relatie si cine este cel care e parasit. Pentru a facea aceasta Teorema, se bazeaza pe relatiile lui cu cele 19 Katherine. Are nevoie de ceva timp liber asa ca pleaca in vacanta de vara, alaturi de prietenul sau - Hassan -, intr-o excursie spre... nicaieri. Se trezesc ca ajung in Gutshot si se cazeaza la Hollis - o doamna care, pe langa cazare, le ofera si un job. Fiica lui Hollis, Lindsey pare o tipa de treaba si desi la inceput m-am gandit ca o sa fie prea importanta in toata povestea asta, s-a dovedit chiar opusul.

Ma gandeam ca ei trei or sa fie prieteni si ca o sa sfarseasca impreuna cu Hassan sau Colin, dar m-am inselat. Sau poate ca nu! Nu vreau sa dau spoilere, asa ca mergem mai departe :)
Se pare ca Lindsey are deja un prieten pe care-l cheama... Colin! Coincidenta? Poate! Si o prietena pe nume Katrina. Aproape Katherine, dar nu cred ca e si acest lucru o coincidenta. Aici urmeaza o intreaga poveste cum isi petrec cei doi vara in Gutshot si cum evolueaza prietenia lor cu Lindsey si Teorema.





Ceea ce mi-a placut au fost personajele. John Green nu vrea personaje perfecte, ideale, ci din potriva, le face exact opusul: Colin e un slabanog, cret, tocilar, Hassan e un musulman, dolofan si foarte amuzant, iar Lindsey e o fata care a vrut sa se schimbe fiind ceea ce nu e cu adevarat. Asteptam un personaj precum Hassan - real prin defectele sale. Nu prea intalnesti personaje dolofane in carti, iar daca o faci, nu sunt personaje principale - sau cel putin din ce-am citit eu =] S-a vazut ca John se dedica si chiar ii place ceea ce face, astfel ca intreaga carte am privit-o ca pe un dialog cu autorul. Erau faze amuzante si intervenii de-ale lui John - si o, da sa nu uitam notele de subsol in care John face o paranteza si tine sa motiveze anumite lucuri. Acest lucru mi s-a parut diferit fata de cartile pe care le-am citit si probabil ca asta e unul dintre motivele pentru care il cred pe John un autor autentic ^^

In mare, a fost o lectura buna, amuzanta si interesanta - putin cam prea matematica pentru mine, dar mi-a placut. Rezolva Colin Teorema? Ce se intampla cu Hassan si toate lucurile la care trebuie sa se abtina din cauza religiei? Dar Lindsey, reuseste sa realizeze ca tot ce face e gresit? Si atunci cand Colin inca se mai gandeste la K19 si o suna, oare ce intorsatura vor lua lucrurile? O carte amuzanta cu anagrame si teoreme si despre dorinta arzatoare de a fi cunoscut. O carte pe care as citi-o intr-o zi ploioasa, alaturi de o ceasca de ciocolata calda.


Nota:
SUPER!




Trailer:



- Diana

You May Also Like

1 comments