Recenzie "HOTUL FULGERULUI" (Percy Jackson si Olimpienii #1) de Rick Riordan

by - februarie 12, 2016

Editura: Arthur
Data aparitiei: Mai 2013
Colectia: Excalibur

Traducator: Alexandru Moldovan
Format: 140x205
Tip coperta: Hardcover
Numar pagini: 307
ISBN: 978-606-8044-42-2

Multumesc mult de tot editurii pentru aceasta carte <3 ! O puteti comanda de aici.







Despre autor:

Rick Riordan s-a născut la data de 5.06.1964, în Texas, America. Pasionat încă de copil de mitologie şi de lumile fantastice din romanele lui Tolkien, a publicat prima povestire când avea 13 ani. Timp de 15 ani a predat limba engleză şi istoria, fiind un profesor foarte apreciat. Modelul pentru personajul principal al seriei Percy Jackson şi Olimpienii a fost, de fapt, chiar băiatul său. Hoţul fulgerului face parte din această suită şi are din plin cele trei ingrediente pe care autorul le crede foarte importante într-o carte adresată tinerilor cititori: umor, suspans şi mister. De acelaşi autor: seria The Heroes of Olympus (inspirată din mitologia romană), seria Kane Chronicles (inspirată din mitologia egipteană).

Pe scurt:

Percy (Perseus) Jackson este la prima vedere un pusti obisnuit din America zilelor noastre. Dar cand aflam ca cel mai bun prieten al lui este un satir, ca pixul banal din buzunar se transforma, la nevoie, intr-o sabie de bronz celest si ca tatal sau este Poseidon, puternicul zeu al marii, povestea incepe deja sa devina fascinanta. Aflat in tabara de antrenament a semizeilor, Percy primeste misiunea de a recupera fulgerul lui Zeus, furat de un misterios personaj care vrea sa distruga Olimpul.

Semizei, centauri, satiri se lupta cu Meduza, Procust, Furiile din Tartar si tot felul de monstrii mitologici intr-o cursa contracronometru pentru a descoperi hotul si a impiedica un conflict nimicitor intre zeii olimpieni.

Parerea mea:


Stiti, intr-un fel imi pare rau ca n-am citit "Percy Jackson" cand aveam vreo 12-13 ani. Pe bune! Dar pe de alta parte, am ajuns la concluzia ca indiferent cand o citesti, aceasta carte serie este pentru oricine si pentru orice categorie de varsta!

Percy este un copil normal. Nu si-a cunoscut vreodata tatal si acum ii are doar pe mama sa, Sally, si pe tatal sau vitreg, Gabe. Locuieste la o scoala cu internat, Academia Yancy, si are un cel mai bun prieten. Pe Grover - un baiat cu probleme locomotorii. Percy e dislexic, iar in fiecare an a schimbat cate o scoala - cumva, reusea sa fie exmatriculat mai tot timpul. Acum, cand la vizita Muzeului de Istorie din New York, Percy o vede pe profesoara sa ca se transforma intr-o dihanie zburatoare, viata lui nu va mai fi niciodata la fel.


Curand, Percy ajunge in Tabara Semizeilor, ajutat de un satir. Adica Grover. Cel mai bun prieten al sau cu probleme locomotorii. Acum se intelege de ce niciodata nu facea sport: dincolo de picoarele umane false, Grover e pe jumatate tap. Dar cu ce pret? Mama sa a pierit in lupta cu Minotaurul.


Ajuns aici, Percy inca nu simte ca se poate integra in lumea semizeilor. Auzi, zeii Olimpului sunt parintii acestor copii rasfatati! Nici lui nu i-a venit sa creada ca tatal sau adevarat se presupune a fi insusi Poseidon, zeul marii. Asta il face pe Percy singurul copil din cabana lui Poseidon. Una dintre cabanele "Celor trei" (Zeus, Poseidon si Hades)! Tabara Semizeilor este un loc unde copiii zeilor olimpieni se antreneaza pentru a putea lupta cu monstri ce traiesc ascunsi printre oameni. Aici ii intalneste Percy pe Annabeth, fiica zeitei Atena, "zeita intelepciunii, a mestesugarilor, a apararii si strategiei militare", si pe Luke, fiul lui Hermes, "mesagerul zeilor".


"Vei merge spre vest si il vei infrunta pe zeul care a tradat (...), vei gasi ce s-a furat si il vei duce la loc sigur (...), vei fi tradat de cineva care spune ca ti-e prieten (...) si la sfarsit nu vei reusi sa salvezi ceea ce conteaza cel mai mult." Asta e ceea ce i-a prezis Oracolul lui Percy. Fulgerul lui Zeus a fost furat - probabil de Hades, zeul Infernului -, iar acum el si Poseidon sunt pe punctul de a incepe un razboi. Percy este gata sa se duca in Infern sa recupereze fulgerul, sa faca dreptate in numele tatalui sau si sa-si dovedeasca nevinovatia - Zeus credea ca fiul abia recunoscut al lui Poseidon i-ar fi furat preaiubitul fulger.


Alaturi de Grover si Annabeth, Percy pleaca intr-o calatorie din care trebuie sa se intoarca cu viata. Zei, monstri, pericole. Cei trei trebuie sa le faca fata tuturor si sa inapoieze fulgerul pana la solstitiul de vara (21 iunie, adica in vreo 10 zile). Indeplinesc copiii misiunea in 10 zile? Cine e tradatorul despre care a pomenit Oracolul si cu ce alege Percy sa se intoarca din Infern?

O carte absolut geniala! Rick Riordan este un specialist al mitologiei si a reusit sa o imbine perfect cu lumea contemporana intr-o poveste pentru orice categorie de varsta. Am inceput cartea destul de greu, unele informatii fiind noi pentru mine (cele mitologice), dar m-am acomodat destul de repede si pot spune ca m-am intristat putin cand s-a terminat. Pur si simplu am devorat-o si pe bune ca nu ma asteptam sa-mi placa asa de mult o carte catalogata ca fiind "pentru copii". Dar va spun ca nu e asa. Daca personajul principal e un copil asta nu inseamna ca toata povestea e una puerila, cu limbaj infantil. Mi s-a parut super bine scrisa, de inteles pentru oricine - mai ales pentru cei care nu au avut tangente cu mitologia greaca -, cu intamplari cusute logic si neasteptat. Desi aveam banuielile mele, identitatea tradatorului m-a surprins. As fi vrut ca finalul sa fie altfel, poate mai fericit, dar asta nu a facut decat sa ma atate si mai mult, sa ma faca sa vreau sa citesc volumul al doilea cat mai curand.

O carte despre eroi, prietenie si sacrificii. Un roman bine conturat, veridic si care tine cititorul captiv in lumea lui. Reuseste Percy sa scape de amenintarile monstrilor? Ce avantaje ii aduce statutul de semizeu? Cine a furat fulgerul? Ce doreste Hades de la Percy? Oare mama lui Percy a murit cu adevarat sau sunt sanse ca acesta sa o poata salva? Cand copiii raman captivi intr-un hotel cateva zile - ei percepandu-le ca fiind cateva ore - oare ajung la timp in Olimp? O poveste despre un Percy dislexic, pe jumatate zeu, o profetie ce ajunge sa se adevereasca si un fulger furat. V-o recomand cu mare drag, mai ales daca sunteti pasionati de istorie, de tot ce inseamna mitologie. Daca v-a placut filmul si-l considerati genial, asteptati sa cititi cartea!

Nota:

WOW! RECOMAND :)










Trailer:


Diana

You May Also Like

15 comments

  1. Din aceasta recenzie foarte elaborata, imi pot da seama ca ti-a facut mare placere sa citesti cartea. Nu am putut sa nu observ ca povestea are de toate: istorie, eroi, prietenie, pericole, sacrificii si multa actiune. Pe mine clar m-ai ispitit asa ca nu pot sa spun decat ca, cu prima ocazie o voi citi.
    Felicitari pentru prezentare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar merita citita! Multumesc mult; ma bucur ca ti-a placut :>
      xx

      Ștergere
  2. Super! M-ai facut sa vreau sa citesc seria asta asa mult! <3
    Am vazut filmul prin decembrie, la TV , si marturisesc ca inante de asta nu stiam nimic despre serie! Dupa m-am documentat mai bine si am aflat si de existenta cartilor, si a filmelor. Probabil ca o sa vizionez si cel de-al doilea film curand, intrucat imi este mai la indemana decat cartile ,momemntan!
    Oricum,imi place mult recenzia si ma bucur sa observ ca esti asa incantata de carte!Asta nu face decat sa ma molipseasca si pe mine :))
    P.S.Gif-urile sunt geniale! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Ma bucur ca ti-a placut recenzia. Sa stii ca merita fiecare pagina. Abia astept volumul 2 ^.^
      xx

      Ștergere
  3. Foarte frumoasa recenzia! M-a facut curioasa in privinta cartii :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Trebuie citită toată seria!Seria aceasta este jos pălăria!O carte superbă!

    RăspundețiȘtergere
  5. Uhh de cand vreau sa citesc cartile astea! Pacat ca nu prea am timp, la inceput nu credeam ca se potrivesc varstei mele insa dupa ce am inceput "Harry Potter" am realizat ca nu conteaza varsta in cazul cartilor. Draguta recenzia ta, pupici :*

    RăspundețiȘtergere
  6. Omg i have to read this book <3 <3 <3
    Recenzia e super <3

    RăspundețiȘtergere
  7. Am citit cartile am vazut cele 3 filme ce mai urmeaza? Ador povestea lui... E foarte misterioasa si plina de creaturi supranaturale
    ....Cartile m-au fermecat dar si filmele merita..

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu vreau de ceva timp să citesc seria, mi se pare destul de interesantă, chiar dacă-din câte am auzit- este scrisă pentru copii. Aș avea nevoie de-o lectură mai ușoară ce-i drept :D

    RăspundețiȘtergere
  9. Aaa, ce repede ai reusit sa o citesti :). O pusesei la inceputul lunii ca fiind noua in biblioteca si deja ai citit. Cool. Mi se pare si mie faina, desi acum vad ca e doar primul volum din serie. Ma enerveaza cand e asa. As fi preferat sa fie completa seria, deja am alergie la asteptat dupa volume noi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daa, chiar mi-a placut si abia astept sa citesc si celelalte volume. Tocmai ce au completat seria (5 volume), asa ca acum ti-o poti lua pe toata ;)
      xx

      Ștergere
  10. Salutare, dragi iubitori ai cartilor lui Rick Riordan!

    Am pus la cale un video cu prezentarea lui Percy Jackson si a Olimpienilor, noul serial care va aparea pe Disney+. Am incercat sa fac si o comparatie intre carti si filmele deja aparute. Sper sa va placa!
    https://www.youtube.com/watch?v=pWqyWWXl9qA&t=10s&ab_channel=Mythologica

    RăspundețiȘtergere