Recenzie 'CORALINE' de Neil Gaiman
Editura: Arthur
Data aparitiei: Iunie 2014
Tip coperta: Cartonata
Format: 145x205
Numar pagini: 166
ISBN: 978-606-8044-80-4
Tip coperta: Cartonata
Format: 145x205
Numar pagini: 166
ISBN: 978-606-8044-80-4
Despre autor:
Neil Gaiman s-a nascut in Hampshire, Marea Britanie si acum locuieste in Statele Unite aproape de Minneapolis. In copilarie si-a descoperit dragostea pentru carti, citit si povesti, adorand autori precum C.S. Lewis, J.R.R. Tolkien, James Branch Cabell, Edgar Allan Poe, Michael Moorcock, Ursula K. LeGuin, Gene Wolfe si G.K. Chesterton. Gaiman si-a inceput cariera de scriitor ca jurnalist in Anglia. Prima sa carte, Bibliografia trupei Duran Duran, i-a luat trei luni s-o scrie. Au urmat si alte carti printre care "Coraline" (2002), "Pulbere de stele", "Zei Americani", "Oceanul de la capatul aleii".
Pe scurt:
"Nu întotdeauna dacă deschizi o uşă dai de o altă încăpere. Nu ştii niciodată când te aşteaptă o lume paralelă de cealaltă parte.
Realitatea nu s-a mai transfigurat atât de straniu de când Alice s-a rostogolit în gaura iepurelui şi a ajuns în Ţara Minunilor. Curaj, imaginaţie, prezenţă de spirit... şi o pisică neagră ‒ iată de ce are nevoie Coraline pentru a porni în aventură.
Tu ai cercetat toate uşile din casa ta?..."
Parerea mea:
Stiu ca demult am vazut filmul, mai precis animatia, care mi s-a parut destul de infioratoare. O asemanam oarecum cu creatiile lui Tim Burton si mi-am dorit foarte mult sa citesc cartea in speranta ca voi descoperi ceva... uimitor?! Poate ca devin prea mare pesntru astfel de povesti, dar cartea nu mi s-a parut la fel de uimitoare pe cat ma asteptam sau la fel de wow precum imi aminteam filmul.
In carte, autorul ne povesteste despre Coraline - o fetita curioasa si dornica de aventura. Desi se muta cu parintii intr-o alta zona, fetita vrea sa cunoasca toate secretele din jurul casei si... din interiorul ei. Nevoita sa stea in casa pentru ca afara ploua si pusa de tatal ei sa numere usile, geamurile si alte lucruri din casa - pentru a-i gasi o ocupatie -, Coraline gaseste o usa care nu se deschide. Ii cere mamei cheia si e uimita sa descopere ca dincolo de usa se afla... un perete zidit pentru a delimita apartamentele. Si cum nu totul e ceea ce pare, usa se dovesteste a fi intrarea spre o lume paralela, o lume dupa care Coraline tanjeste, unde parintii se ocupa de ea, ii dau mancarea pe care si-o doreste, se joaca cu ea. Aici isi face si un prieten: o pisica neagra... vorbitoare. Ce mai, e lumea perfecta!
Dar cand fata se intoarce si constata ca parintii ei au disparut si ca cel mai probabil "ceilalti" parinti au de aface cu asta - mai aleas "cealalta" mama care vrea sa-i coase Coralinei nasturi in loc de ochi pentru a trai vesnic fericiti in lumea ei -, pleaca insotita de pisica neagra intr-o aventura unica. Se alatura unui joc impotriva "celeilalte" mame pentru a-si recupera parintii si e dispusa sa parieze totul sau nimic.
E o lectura usoara, ce-i drept, creata pentru generatia mai tanara. Am citit-o ca atare, dar daca stam sa analizam, putem spune ca in spatele anumitor lucruri se ascund simboluri si ca pisica neagra e o voce a constiintei, iar cealalta lume e universul pe care oricare dintre noi ni-l cream si in care ne abandonam pentru ca e ceva ideal. "Cealalta" mama ar fi o frantura de realitate care sa ne aminteasca mereu de ce excesul acestui univers ne poate dauna. Si tot asa... Dar fiind o carte de copii, ma multumesc cu povestea in sine :)
Am reincercat sa vad filmul, dar am fost total dezamagita dupa cateva minute. Pur si simplu nu urmareste firul povestii cum as fi vrut si apare un baietel - personaj care in carte nu este mentionat. Trist! Nu cred ca am sa mai incerc sa ma uit...
Ce se va intampla cu Coraline? Isi va salva parintii? Dar copiii prinsi in oglinda - victime ale "celeilalte" mame - vor fi salvati de Coraline? Cum se va sfarsi totul? O poveste despre loialitate si aventura, despre usi care ar trebui ramase inchise si pisoi vorbitori. Recomand ca o lectura usoara, simpla, fara prea mari asteptari!
Nota:
Trailer:
- Diana
4 comments
Doamne, Doamne, Doamne !!
RăspundețiȘtergereStii cat am cautat desenul asta si nu am reusit sa dau de el? Am vazut un gif cu pisica aia ciudata si chiar ma intrebam din ce desen este. Multumesc!
Frumoasă recenzie! :D Sora mea a citit cartea şi din câte am înţeles ia plăcut. O să o citesc şi eu în viitorul apropiat, să sperăm :D
RăspundețiȘtergereSpre ruşinea mea, nu am citit nimic de Neil Gaiman. Voiam să înceo cu Pulbere de stele, dar a cam slăbit dorința. Acum, vreau să citesc Oceanul de la capătul aleii.
RăspundețiȘtergereÎnsă, şi Coraline pare interesantă. Iubesc editura Arthur.
Am citi cateva carti de la aceast autor si mi-au placut . Nu am citit aceasta carte dar am vazut desenele cu sora mea .. Of ce bine e sa ai surori mai mici mai lenevesti un pic si dupa ai parte de distrectie la desene. Bine ca acest desen mi-a placut ca erau altele de ma rugam sa se termine ca nu mai aveam rabdare si asta doar dupa cateva minunte de la inceperea acestuia...
RăspundețiȘtergere