­

În curând la Editura ARTHUR!

by - noiembrie 01, 2016

Lui Leigh Boots îi place atât de mult cartea Cum să distrezi un câine, încât se hotărăște să îi trimită o scrisoare autorului ei. Când domnul Henshaw îi răspunde, Leigh continuă să îi scrie, iar cei doi devin adevărați prieteni prin corespondență.

Băiatul îi povestește domnului Henshaw cum s-au despărțit părinții lui, cum nu are niciun prieten în orașul în care s-a mutat și cum își dorește ca într-o zi să devină și el un scriitor cunoscut. Iar cu timpul, această prietenie epistolară îl învață de Leigh să accepte lucrurile pe care nu le poate schimba și, cel mai important, îl învață să ierte.





Beverly Cleary (n. 1916) este una dintre cele mai apreciate autoare americane de cărţi pentru copii şi adolescenţi. Cele peste treizeci de titluri ale sale s-au vândut în mai bine de nouăzeci de milioane de exemplare în lumea întreagă. Ramona Quimby, Beatrice „Beezus“ Quimby, Ribsy şi Ralph S. Mouse sunt doar câteva dintre celebrele personaje cărora le-a dat viaţă.

În 1975, a primit Medalia Laura Ingalls Wilder din partea Asociaţiei Americane a Bibliotecilor. În 1981, a primit National Book Award pentru titlul Ramona and Her Mother, iar în 1984, Medalia Newbery pentru Dear Mr. Henshaw. În anul 2000, Library of Congress a numit-o „legenda vie“ a literaturii pentru copii, iar pentru contribuţia de-o viaţă adusă literaturii americane, Beverly Cleary a primit în 2003 National Medal of Arts.
 


Cartea cu Apolodor este un text unic în cultura română, valoros atât după criteriile poeziei mari, cât şi după rigorile specifice literaturii celor mici. Un poem de o mare inventivitate, cu nivele şi chei de lectură diferite, o carte de aventuri, dar şi o carte despre literatură, cu un narator când ingenuu, când pus pe şotii, cu un personaj ba curajos, ba nu prea, cu un mesaj satirico-politic, dar şi cu unul profund uman, vorbind atât pe înţelesul copiilor, cât şi, prin frumoase subînţelesuri, cu cititorul adult, devenit colaborator al poetului.





Gellu Naum (1915 - 2001) a fost poet, prozator şi dramaturg, cel mai important reprezentant român al suprarealismului. A studiat filozofia la Bucureşti şi la Paris. A fost prieten cu alţi reprezentanţi de seamă ai avangardei, cum ar fi Victor Brauner sau Gherasim Luca. După instaurarea comunismului, scrie o vreme cărţi pentru copii şi traduce. Se retrage la Comana, scriind în continuare poezii, piese de teatru şi un roman.





Lui Jackson îi plac foarte mult lucrurile adevărate, care pot fi verificate, și visul lui este să devină zoolog. Urăște să fie mințit, iar părinții lui tocmai asta fac: ca să-i protejeze pe el și pe surioara lui, se poartă ca și cum totul ar fi bine și le ascund că s-ar putea să ajungă din nou fără casă.

Doar Crenshaw, prietenul lui imaginar, îl înțelege și îl ascultă. Motanul uriaș care se dă cu skateboardul și căruia îi place să facă baie cu clăbuci îl ajută pe Jackson să înțeleagă că nu e nevoie să poarte singur pe umeri povara familiei și că uneori chiar trebuie să spună tot ce are pe suflet.




Katherine Applegate s-a născut în Michigan, Statele Unite ale Americii. Încă din copilărie şi-a cultivat o atenţie deosebită şi afecţiunea pentru animale: părinţii au fost înţelegători şi i-au permis să aibă mai multe animale de casă, iar în liceu a lucrat la un cabinet veterinar. A locuit în Michigan, Illinois şi Texas până la definitivarea studiilor. Absolventă a Universităţii Texas din Austin, autoarea mărturiseşte cu umor că a avut drept specializare principală „Lipsa de Ţel“, iar secundară „Nehotărârea“.

Katherine Applegate s-a îndeletnicit cu udarea plantelor (sfârşind prin a le omorî) şi servirea cocktailurilor (pe care reuşea să le verse), până când şi-a dat seama că lumea ar fi un loc mai sigur dacă ar rămâne la profesia de scriitoare. De atunci, a scris peste 150 de cărţi pentru copii şi adolescenţi, multe dintre ele în colaborare cu soţul ei, Michael Grant. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt: The Buffalo Storm, Roscoe Riley Rules, Eve & Adam, Home of The Brave. 

Romanul Ivan Cel fără de Seamăn (The One and Only Ivan) a fost inclus de publicaţia New York Times pe lista celor mai bine vândute cărţi şi i-a adus scriitoarei mult râvnita Medalie Newbery în 2013.




Domnul Fox iese în fiecare noapte și fură câte ceva de-ale gurii de la trei fermieri tare nesuferiți. De la Boggis fură găini, de la Bunce, rațe și gâște, iar de la Bean, curcani.

Asta până când, exasperați, aceștia pun la cale un plan ca să-l scoată pe vulpoi din vizuină. Însă fermierii nu știu cât de fantastic este domnul Fox și de câte este în stare ca să își apere familia.







Roald Dahl (1916 - 1990) a fost un scriitor britanic. Acesta avea un program zilnic strict. Îşi lua micul dejun în pat şi îşi citea corespondenţa. La 10.30 făcea o plimbare prin grădină până la căsuţa unde obişnuia să scrie şi lucra până la ora 12.00, când se întorcea pentru masa de prânz - un gin tonic, urmat de salată de creveţi norvegieni cu maioneză. La sfârşitul fiecărei mese, Roald şi familia sa mâncau un baton de ciocolată dintr-o cutie roşie de plastic. După un pui de somn, îşi lua un termos cu ceai şi se întorcea în căsuţă, unde lucra de la ora 16.00 până la ora 18.00. Apoi se ducea acasă la ora şase fix pentru cină. Scria întotdeauna numai cu un anumit tip de creion: galben cu gumă la capăt. Înainte să înceapă să scrie, Roald se asigura că are şase creioane ascuţite în apropiere. În două ore, acestea se toceau şi erau ascuţite din nou.

 

Cum ar fi să te culci seara bine mersi, iar dimineața să te trezești pur și simplu plat? Efectiv turtit. Ca un bloc de desen. Stanley o pățește și, culmea, se adaptează repede la noua lui condiție. Călătorește într-un plic pus la poștă ca o scrisoare obișnuită, zboară pe post de zmeu și ajunge expus drept tablou la muzeu.

Dar cum ar fi să găsești o lampă veche, iar din ea să iasă nici mai mult, nici mai puțin decât un duh? Și nu oricare, ci unul care îți poate îndeplini orice dorință! Stanley o pățește și pe asta și nu-i ia deloc mult timp până să-i spună duhului, pe nume Prințul Haraz, ce-și dorește el mai mult și mai mult.

Stanley și fratele său, Arthur, trăiesc aventuri care întrec orice imaginație și te țin cu sufletul la gură.


Nou la Editura Arthur:


Cartea lui Julian vine în completarea poveștii din Minunea, roman pentru copii aflat pe locul I în lista de bestselleruri New York Times și câștigător al premiilor Mark Twain și Junior Young Reader's Choice.

Julian, Jack și Charlotte sunt chemați de domnul director Tushman să-i prezinte locul viitorului lor coleg. Numai că nou-venitul nu este un copil obișnuit: August Pullman este un băiat cu serioase probleme cranio-faciale, care a trecut prin multe intervenții chirugicale.

Venirea lui tulbură apele la școala Beecher, iar Julian are o atitudine ostilă încă din prima zi. Deși în Minunea povestea era spusă din șase perspective diferite, nu există și versiunea lui Julian. Până acum, când R.J. Palacio îi oferă dreptul la replică și aflăm cum a trăit el întâlnirea cu Auggie, de ce s-a purtat urât și dacă e sau nu posibilă o împăcare între cei doi.

Deși cartea începe destul de previzibil, povestea lui Julian e plină de suprize care scot în evidență tema principală a cărții - compasiunea. Însă nu doar compasiunea pentru victimă, ci și pentru agresor. Când vor afla motivele pentru care Julian se comportă așa, copiii vor învăța o lecție importantă despre cum este să te pui în pielea altcuiva.” School Library Journal

Cititorii îl știu pe Julian ca agresor a lui Auggie, băiatul cu probleme cranio-faciale, dar în această carte află că el nu este un personaj alcătuit doar din alb și negru, ci mai degrabă din nuanțe de gri... Palacio este o autoare pe care îți face mereu plăcere să o citești. Cartea lui Julian pare a fi desprinsă din Minunea, ceea ce înseamnă că vine perfect în completarea acesteia.” Booklist


R. J. Palacio este graficiană. A conceput designul mai multor coperte ale unor cărţi scrise de alţii până când a scris propria carte. Locuieşte în New York împreună că soţul său, cei doi copii şi un câine negru pe nume Bear.Minunea este primul roman scris de R.J. Palacio. Momentul care a impulsionat-o să se apuce de scris, după o amânare prelungită, a fost întâlnirea întâmplătoare cu un copil extraordinar în faţa unui chioşc de îngheţată. Nu numai că Minunease află în topul vânzărilor de carte pentru copii, dar a generat în SUA o campanie naţională prin care se promovează bunătatea şi empatia.

Primul volum:





You May Also Like

0 comments