Finaluri (ne)fericite ) : )

by - septembrie 29, 2014

Heey :)

Azi propun un subiect interesant - zic eu - si sper ca o sa incercati sa luati parte la discutie cu argumente pro sau contra :) 
[Incerc fara spoiler-e semnificative =D]


Vorbeam astazi la scoala de finalurile fericite (happy end) versus finalurile mai triste. Parerile au fost impartite si ma gandeam ce fel de final mi-ar placea mie la o carte precum "Sub aceeasi stea", de exemplu. Poate ca s-a termiat bine. Poate Hazel trebuia sa moara, iar Augustus sa traiasca. Poate ca ar fi fost mai bine sa nu moara nimeni si sa traiasca micutul lor infinit, fericit, impreuna, sau poate chiar sa moara amandoi si sa ne resemnam cu faptul ca la fel ca alte boli mortale, cancerul poate aduce si asta cu el.


Insa aici tine si de continutul cartii. Personal, finalurile fericite mi se par ideea ideala pentru o carte, ideea pe care cititorul o vrea. De ce personajul preferat sa moara? De ce sa nu-si gaseasca fericirea? Dar, din pacate, aceste lucruri nu se prea intampla in viata de zi cu zi. Nu prea avem parte de happy end-uri, iar de cele mai multe ori, finalurile nefericite sunt cumva si moralizatoare. As prefera un astfel de final pentru ca, ce-i drept, surprinde cititorul si nu mai face cartea la fel de previzibila. Cum ar fi, sa spunem, ca Diane din "Ultimul avanpost" sa ajunga sa moara la finalul primei carti. Ati mai citi continuarea? Cum ar decurge actiunea? Cat de departe ar merge totul? Trezeste cumva scenarii in minea cititorului si il face mai curios decat o carte cu happy end ar face-o.


Da, exista si exceptii. E o carte, "Uite, asa arata fericirea", care, din punctul meu de vedere, s-a dovedit a fi putin esuata la capitolul povestire si final. Okay okay, poveste interesanta, alte cele, dar finalul e sec. E fericit? E trist? Ramane la alegerea cititorului, dar cumva nu-ti da acel indiciu cum ca totul avea sa se intample dupa un anumit plan, sa urmeze un anumit curs. Sunt persoane carora le-a placut cartea, iar finalul, fericit sau trist, l-au perceput clar. 


Probabil ca daca as putea rescrie finalul unei carti, as adauga mai multe finaluri triste, cumva neprevazute si sa schimbe perceptia cititorului asupra intregului fir narativ si cum credea ca avea sa se termine. O intorsatura de situatie. Si unul dintre ele cred c-ar fi la "Uite, asa arata fericirea". As face cumva un final fericit pentru ei, ca un cuplu, dar trist pentru celelalte personaje din jurul lor. Sau poate ca ar trebui sa fie un curs normal al lucrurilor, iar starul tv sa ramana star, iar tipa normala dintr-un oras uitat de lume sa ramana ca inainte.


Daca ati putea schimba finalul unei carti, care ar fi aceea si ce ati schimba la el?
Ce fel de finaluri va plac si de ce? :)


- Diana

You May Also Like

0 comments