Recenzie "VAMPIRUL DIN ROPRAZ" de Jacques Chessex

by - august 09, 2015


Editura: Art
Data aparitiei: Mai 2008
Traducere: Luminiţa Brăileanu
Format: 130x200
Tip coperta: Brosata
Numar pagini: 96

Cartea mi-a fost oferita de Editura Art pentru recenzie. Multumesc mult ^^!







Despre autor:


Jacques Chessex (n. 1 martie 1934) este considerat astăzi unul dintre cei mai importanţi scriitori elveţieni. Este romancier (La Tête ouverte, 1962; L’Ogre, 1973, Premiul Goncourt; L’Imitation, 1998; Monsieur, 2001), eseist (Le Desir de Dieu, 2005) şi poet (Le Calviniste, 1983; Allegria, 2005; Revanche des purs, 2008). În 2007, primeşte Premiul Jean Giono pentru întreaga operă.



Pe scurt:

„În aceste sate pierdute, o fată tânără este o stea care aţâţă nebunia.” În 1903, la Ropraz, în Haut-Jorat din cantonul Vaud, fiica judecătorului de pace moare la douăzeci de ani din cauza meningitei. Într-o dimineaţă, cineva găseşte capacul sicriului ei ridicat, iar corpul feciorelnic al Rosei profanat. Groază. Satele vecine sunt înspăimântate, superstiţiile dau năvală, obsesia vampirilor îi cuprinde pe toţi, încât se urmăresc între ei în plină iarnă. Apoi alte profanări. Trebuia găsit totuşi un vinovat. Acesta va fi Favez, un tânăr retardat, cu ochii roşii, acuzat de zoofilie. Condamnat, închis, supus unui tratament psihiatric, i se pierde urma în 1915. Dar există o bănuială...

Pornind de la un fapt real, Jacques Chessex scrie romanul fascinaţiei criminale. Cine ştie mai bine ca el să descrie „jegul primar”, singurătatea, fantasmele oamenilor, vina unei epoci?

Parerea mea:


Nu stiam nimic de cartea asta; abia daca auzisem de ea. Dar ce m-a convins s-o iau nu a fost coperta, sau numele cartii. Nici macar descrierea sumbra. Ci faptul ca toate astea au fost inspirate de un fapt real.

Ropraz. 1903. Autorul incepe cu o scurta nota ce avea sa constituie prologul unui jurnal. Se muta in Ropraz in mai 1978 si nimic nu parea sa anunte incidentul iminent ce avea sa zguduie o tara intreaga. Dupa zece ani, autorul rememoreaza intamplarile ce au precedat si ce au urmat dupa incident, deschizand rana ce parea sa nu se fi vindecat inca.


Mormantul Rosei Gillieron a fost profanat la scurt timp dupa ce aceasta a fost inmormantata. Ce maniac ar face asa ceva? Urmele de pe cadavru erau ingrozitoare si a fost nevoie ca preotul sa o scoata, sa o curete si sa se oficieze o a doua inmormantare - in speranta ca de aceasta data ce a mai ramas din trupul fetei sa se odihneasca in pace. Nu putea fi orice necrofil, dat fiind faptul ca pe trup se gaseau muscaturi, injunghieri si parti lipsa. Asa a pornit zvonul: Vampirul din Ropraz! Dar cine este acest vampir? Si de ce a ales-o exact pe Rosa?


Timpul trece. Nu se mai inregistreaza alte profanari. Prin forfota ce pusese stapanire pe sat se aud cateva nume. Alte profanari in alte locuri. Oamenii sunt audiati, insa toti au alibiuri. Intr-o noapte, la o cafenea, chelnerita il prinde pe argatul Favez in grajd, facandu-si de cap cu animalele. Atat a trebuit pentru ca oamenii sa iste o rascoala. Favez era vinovatul! Necrofilul, in lipsa de tinere decedate s-a apucat de zoofilie! Maniacul Favez care a fost abuzat in copilarie - asa cum avea sa-si aminteasca in carcera. Favez cel care a fost inchis si care primea vizite de la o doamna misterioasa in alb ce-si petrecea cate o ora in celula si pleca, cumparand pe rand tacerea gardiaenilor. Favez cel ce a fost condamnat la inchisoare pe viata si care reuseste sa scape...


Ce se va alege de intreaga populatie ce dorea moartea vampirului cand acesta reuseste sa scape? Si oare Favez era de fapt omul pe care toata lumea il credea? Nu a fost in stare sa manuiasca un cutit, dintii lui sunt prea tociti pentru a taia carnea - desii coltii aceea ascutiti nu par a fi de partea lui - si a recunoscut ca nu a "cunoscut niciodata femeia". Intr-o lume in care se cauta un vinovat, s-a gasit un Favez!

Autorul reuseste uimitor sa creeze o lume controversata, intriganta, surprinzand atat teama oamenilor, felul lor de a fi, portretul "criminalului", dar si misterul din spatele unei fapte reale. Tesand povestea la nivel psihologic, Chessex lasa un indiciu, poate, vizavi de prezenta acestui autor in Ropraz. "In cimitir, vampirul este cel care isi taie si siluieste victimele-femei, iar in celula femeia este cea care il bea pe vampir si il supune vointei ei. Ritual inversat, care adanceste povestea lui Favez intr-o stranie tulburare si, in acelsi timp, te face de-ai nostri, vampirule din Ropraz, dublul meu, frate al meu!"

O carte socanta, realista si cu o intriga bine cusuta pe care o recomand celor mai tari de inima, celor ce nu se tem de cosmaruri sau nu se proptesc in "picanterii" si privesc printre randuri. Ce se intampla cu Favez? Cine e femeia in alb? Se afla identitatea adevaratului vampir? Si finalul, care este mai mult decat neasteptat, a dat oare raspunsuri tuturor intrebarilor pe care cititorul - si autorul totodata - si le-a pus de-a lungul istorisirii?


Nota:


SUPER!









 


- Diana


You May Also Like

65 comments

  1. Această carte sună pur și simplu genial. Nu mă dau în vânt după cărțile cu vampiri, fantasy, sau alte chestii de genul, dar menționând că e inspirată in fapte reale clar vreau s-o citesc. Și ideea sună și bine, plus că aduce aminte de civilizația contemporană scriitorului și întâmplării. Mulțumim mult, sigur va fi o lectură plăcută!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmm, nu-i chiar fantasy, ci mai mult intriganta si misterioasa. Ti-o recomand! Cred c-o sa-ti placa ;) !

      Ștergere
    2. Andrei, ai o adevarata lista de motive pentru care sa o citesti. Asteptam recenzia :D

      Ștergere
    3. Andrei are mereu o adevarata lista de motive pentru orice :))

      Ștergere
  2. Ce super sună! M-ai făcut să îmi mai adaug o carte pe wishlist. Pare genul ăla creepy pe care îl citesc ocazional. Şi... are doar 96 de pagini?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, stiu, asta a fost si reactia mea vizavi de numarul paginilor. Dar crede-ma ca le devorezi, nu alta :)) Iti recomand cartea!

      Ștergere
    2. Aaa, ce tare, eu asta nu observasem, numarul de pagini. Mai stiu si eu carti extraordinare cu numar de pagini foarte mic. Andra, stii ca ti-am zis de Oscar si tanti Roz, la fel de micuta e :)

      Ștergere
  3. Nu mai citesc de foarte mult timp carti cu vampiri, dar aceasta carte pare geniala, o voi pune pe lista mea to-read si voi tine cont de ea cand o sa vreau sa citesc o carte fantasy ^_^

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e chiar o carte fantasy pentru ca nu-i vorba de un vampir in adevaratul sens al cuvantului. Sau e...? #spoilers? ^^"

      Ștergere
    2. M-ai facut si mai curioasa acum :)) hmm, despre ce ar putea fi vorba oare?..

      Ștergere
    3. Tastatura mea e pecetluita :)) Ramane doar sa citesti si sa afli ;)

      Ștergere
    4. Si uite asa ai convins-o sa o citeasca :D. Adevarul e ca si pe mine m-ai facut curioasa cu fraza asta :))

      Ștergere
    5. Nu? :)) Daca nu e vampir ce ar putea fi? :)) Sa nu-mi spui, Diana, vreau sa aflu singura pana la urma <3

      Ștergere
    6. Deci daca nu e sigur ca e cu vampiri inseamna ca intra pe lista ta rapida? :))

      Ștergere
    7. Pe lista mea de cumparaturi pentru atunci cand voi avea bani :))

      Ștergere
  4. Hm, pare o carte super interesanta si imi plac cartile cu vampiri. Bine, depinde si de de se intampla mai departe. Am citit Jurnalele vampirilor, primele 4 volume si imi mai trebuie volumul 7 8 si 9 sa am seria completa si din jurnalele lui Stefan imi mai trebuie volumul 6. O sa le termin candva, poate o sa le recitesc peste ceva timp pentru ca am uitat tot. Legat de carte, pare interesanta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti recomand si Academia vampirilor, mie personal imi place mai mult decat Jurnalele vampirilor

      Ștergere
    2. sunt de acord cu Diana, Academia vampirilor este o serie mult mai buna decat Jurnalele. nu se compara!! din Jurnale mi-au placut doar primele patru volume, care pot spune ca sunt bunicele. Academia are volume foarte bune, autoarea scrie impecabil. pacat de film, nu se ridica la nivelul cartilor, este dezastruos

      Ștergere
    3. Si la fel se intampla si cu serialul Juralele vampirilor, primele sezonae sunt faine si te prind, dar pe urma se strica tot.

      Ștergere
    4. sunt de acord cu tine. primele doua sezoane mi-au placut foarte mult, apoi...m-am chinuit sa ma uit doar pentru Ian :)) apoi am renuntat de tot
      The originals mi se pare mult mai bun

      Ștergere
    5. Pentru Ian m-am uitat si eu la sezonul 3, dar dupa am renuntat :))
      Nu m-am uitat la The originals, am spus ca nu are rost, chiar daca Klaus e printre preferatii mei <3

      Ștergere
    6. iti recomand sa te uiti, promit ca nu o sa te plictisesti :D
      daca la TVD e clar, preferatul meu e Damon, aici nu stiu de cine imi place mai mult: Klaus sau Elijah <3 parca i-as vrea pe amandoi. in plus, o ador pe Rebekah

      Ștergere
    7. Sunt de acord cu Alexa :3 Merita The Originals! Pana acum a fost chiar intens ^^" #teamklaus <3

      Ștergere
    8. Nu are legatura si cu TVD? Eu credeam ca sunt facute in paralel si ca nu ma pot uita la unul fara sa-l vad pe celalalt :D

      Ștergere
    9. La inceput da, daca te uiti la TVD se leaga putin, dar dupa devine indepentent. Il poti intelege si daca nu te uiti la TVD ;)

      Ștergere
    10. Atunci e perfect <3 dar nu stiu pe ce site auzisem ca va fi anulat sau ca se va termina brusc la final de sezon :-??

      Ștergere
    11. Vaaai, nu stiu cu ce sa incep, Eu n-am citit seria Jurnalele vampirilor, dar am vazut serialul. Tot. Cum de nu v-a mai placut dupa primele sezoane? Mie chiar mi-a placut si abia astept sa vad ce urmeaza, mai ales dupa cum s-a terminat...
      The Originals? Fain, dar parca nu la fel de bun. E la fel ca Private Practice care s-a desprins din Grey's Anatomy: fain, dar nu la fel ca originalul.
      Legat de personaje insa, si mie imi plac toti trei: Klaus, Elijah si Rebekah :D.

      Ștergere
    12. Este o comparatie buna, am vazut si eu Private Practice in speranta ca voi da de un serial la fel de fain ca Grey's Anatomy, dar nu a fost chiar asa...
      TVD mi s-a parut ca se lungeste cam mult si ca se intortocheaza foarte mult situatie si nu mi se pare deloc ok, e putin fortata, dupa parerea mea.

      Ștergere
    13. Pai da, asemanarea intre cele doua e la fel ca la The originals cu The Vampire Diaries. :) Totusi, considerand ca e intortocheata actiunea din TVD demonstreaza ca inca n-ai vazut Supernatural :)). Sa vezi acolo...

      Ștergere
    14. Am vazuuut si chiar mi-a placut cat am vazut ca nu am apucat sa-l termin, dar TVD imi da impresia ca nici regizorul nu stie ce vrea...

      Ștergere
  5. prima oara am auzit despre aceasta carte de pe pagina de fb a blogului, iar apoi am cautat repede pe site-ul editurii sa aflu mai multe. chiar ieri am citit recenzia ta si m-a intrigat foarte mult. este exact genul de carte pe care il ador, desi subiectul este putin cam macabru :P faptul ca este inspirata dintr-o intamplare reala o face si mai interesanta !! singurul inconvenient ar fi ca are mai putin de 100 de pagini - deloc suficient pentru mine :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Abia acum am vazut ca are numai 100 de pagini, asta mi se pare ca o face si mai interesanta <3

      Ștergere
    2. Alexa, eu zic ca faptul ca are putine pagini arata ca autorul n-a taraganat finalul, cum se intampla la alte serii cu cate n-spe volume :))

      Ștergere
    3. Poate i-a omorat subit pe toti si n-a mai avut despre cine sa scrie :)) ar fi ceva, un alt George R.R. Martin :))

      Ștergere
    4. Haha, buna idee :)). Ma dispera Game of Thrones din punctul asta de vedere. Cand ma atasez si eu de un personaj, moare! E imposibil scriitorul asta! :))

      Ștergere
    5. Daa, dar in acelasi timp e foarte fain ca nu stii niciodata cine moare. Poor John Snow...

      Ștergere
  6. N-am mai citit de mult cărți cu vampiri, dar asta sună chiar foarte bine! Am aruncat o privire pe Libris și văd că este și ieftină, deciii posibil să o includ în următoarea comandă. Mulțumim pentru recenzie! Nu mai auzisem până acum de ea. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu n-am auzit pana acum, n-a fost deloc promovata, probabil pentru ca e publicata la o editura mai mica, sau nu mica, dar cu mai putine aparitii.

      Ștergere
    2. In ultimul timp vad ca mai multe edituri scot carti si nu le fac deloc publicitate si e destul de naspa ca nu toata lumea are librarie la colt...

      Ștergere
    3. Se datoreaza tocmai faptului ca sunt edituri mici, care nu au fonduri mari pentru publicitate...E aiurea sa faci publicitate cand n-ai bani, pentru ca pe internet orice reclama costa...

      Ștergere
    4. Ma refeream in special la RAO si nu e deloc o editura mica...

      Ștergere
    5. Nu e editura mica, dar nici nu prea a avut actiune in ultima vreme. Serios, Grupul Corint, Litera, Humanitas, Polirom, All, Trei si Nemira ce scot carti in ultima vreme. Restul, mai putin...

      Ștergere
    6. Uite, luam un exemplu: Epica, nu e o editura mare si e aparuta destul de curand si publica ceva destul de rar, dar se ocupa foarte bine de promovare, atunci cand urmeaza sa apara o carte tot facebookul imi e plin de postari legate de acea carte si drept urmare ma si avant sa o precomand....

      Ștergere
  7. Eu sunt o fana a cartilor cu vampiri si incerc sa citesc cat mai multe de acest gen pentru a face diferenta intre ele. Sincer cartea aceasta pare interesanta iar la tine pe blog am auzit prima data de ea insa pare ca merita citita dar nu inteleg de ce este atat de scurta.. Ideile sunt foarte bine surprinse pentru o carticica asa de micuta. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Esentele bune vin in sticlute mici" :) Eu una gasesc mai bine scrisa o carte scurta dar care merge pe subiect si e totul bine centrat, decat pe o ditamai carte sau o serie cu nu stiu cate volume care merge pe langa subiect si risipeste farmecul initial al cartii :)

      Ștergere
    2. Malina, ai citit Pretul sangelui?? a aparut acum 100 de ani (sau cel putin asa am eu impresia) la Corint, parca...mi-a placut extrem de mult si imi pare foarte rau ca nu s-au publicat si celelalte carti
      este si un serial, Blood ties foarte foarte bun (a fost dat si la tv)

      Ștergere
    3. Diana, ai mare dreptate in privinta aceasta insa am citit cateva carti mici care mi s-au parut neterminate si nu mi-as dori sa mai patesc asta.
      Alexa, nu am citit aceasta carte insa suna tare bine si cine stie probabil o voi comanda daca este atat de buna, multumesc pentru recomandare.

      Ștergere
    4. Eu in mod normal nu citesc carti atat de micute, dar 100% stiu carti care au fost "stricate" de continuarile lor :)

      Ștergere
    5. Stiu Diana, cam in aceiasi situatie ma aflu si eu :)) nu obisnuiesc sa citesc carti micute insa am patit sa imi para rau cand am citit continuarea unei carti bune care sa o "strice".

      Ștergere
    6. Diana, exact la asta m-am gandit si eu cand am vazut ce ati scris voi legat de numarul de pagini. Mai bine mai putine pagini faine, decat multe si degeaba. :D

      Ștergere
    7. Ma bucur ca esti de acord, eu mi-am format aceasta parere dupa ce am citit Academia vampirilor (6 volume) si mi-am spus ca mai bine era mai mica si mai concentrata pe subiectul principal

      Ștergere
    8. Eu am fost la vizionarea filmului si am primit cartea cadou (era vizionare de presa), insa filmul mi s-a parut foarte prost... asa ca am preferat sa schimb cartea apoi... ca m-am gandit ca si seria e la fel de proasta...

      Ștergere
    9. Pff filmul e foarte naspa, e cel mai bun exemplu pentru Cartea bate filmul, am fost foarte dezamagita...

      Ștergere
    10. Eh, too late. Am dat-o deja, insa cred ca o am in format electronic in calculator. We'll see :)

      Ștergere
    11. Eu am citit-o cand eram mai mica si eram innebunita dupa ea, am dat cred ca 25 de lei pt fiecare volum in parte si acum sunt la vanzare cu mai putin de 10 lei/volum...am ramas destul de soc cand am vazut

      Ștergere
    12. Mie mi-a placut la nebunie seria "Academia Vampirilor" este cam lunga ce-i drept dar Emanuela eu cred ca ar merita sa o citesti chiar si acum.

      Ștergere
    13. Merci pentru recomandare, o sa o citesc in format electronic cand ajung la ea. Am vreo 40 de carti pe reader in momentul asta :D.

      Ștergere
    14. Oho, eu m-am dezobisnuit sa citesc carti in format electronic, am -4,5 si nu as vrea sa imi stric ochii si mai tare,,,

      Ștergere
    15. Eu am carti care prefer sa le am in format tiparit in biblioteca insa nu strica nici o data un reader dupa tine. Am patit sa ajung la mare si sa imi termin cartea pe care planuiam sa o citesc iar varianta asta cu reader'ul mi-a fost de mare ajutor.

      Ștergere
  8. Sunt sigura ca mi-ar plăcea cartea aceasta deoarece A)imi plac cărțile cu vampiri B)pare usor de citit,datorită si numărului mic de pagini si C)recenzia ta m-a convins! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Numai bine, te apuci curand de citit, nu? :D

      Ștergere
    2. Sa citesti si Academia vampirilor, sigur te prinde :))

      Ștergere
  9. Imi place cartea din recenzie. Vreau si eu sa o citesc :D. In ultima vreme au inceput sa imi placa din ce in ce mai mult cartile misterioase.

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu prea ma atrag cartile cu vampiri, probabil pentru ca am trecut de varsta la care imi placea supranaturalul, insa apreciez recenzia ta si modul in care e scrisa. :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Toate cartile cu vampiri sa vina singure la mine ... Vreau sa le pedepsesc citindu-le .. Cartea aceasta e minunata si e printre preferatele mele..

    RăspundețiȘtergere