In curand la Editura HERG BENET!

by - septembrie 25, 2015



"În orice caz, poezia Ancăi-Elena Zaharia e dură şi directă, iar după ce o dezbraci (imaginar) de procedee & tehnici poţi vedea verdicte & concluzii tăioase & nemiloase: „fiecare punct negru e un răspuns / fiecare rid de la colțul gurii / e o întrebare / fiecare cută de grăsime de pe burtă / e o revoltă mută și apoi resemnare tristă”. Stări şi sentimente exprimate cu multă exactitate, ca-ntr-o strofă din poemul 59: „dacă nu apeși la timp / mori / dacă apeși mai devreme / cu o secundă / mori”. Un debut foarte tare. Lectură utilă şi… plăcută!" - Mihail Vakulovski

"Am citit cu nesat manuscrisul pe care l-ai trimis si ceea ce ma intriga la el este stilul. Nu stiu cum vor fi puse in pagina aceste poeme dar sunt convins ca cititorii vor fi la fel de surprinsi ca mine cand vor descoperi o voce poetica stranie care poate sa captiveze atentia (lucru important mai ales la un volum de debut). Ca impresie generala pot sa spun ca sunt pesimist in legatura cu capacitatea publicului de a recepta o carte ca a ta. Cititorul roman este atras de genurile facile si cauta sa nu faca risipa de efort atunci cand citeste ceva. Dar sunt convins ca vei avea parte de cititorii pe care-i meriti si care te merita. Sper ca treptat sa te desprinzi de orice influenta exterioara si sa reusesti sa te exprimi doar pe tine prin scris. Scapa de ceilalti critici sau scriitori, cand scrii trebuie sa fii EGOISTA. Asta te sfatuiesc sa faci pe viitor: sa fii mai egoista. Cred ca spre final ai mai multa profunzime. Finalul mi se pare fenomenal. Intensitatea creste si (desi nu beau alcool) am simtit cum ma „imbatam” citind. M-am bucurat cand am vazut ca in universul tau poetic au intrat oamenii din jurul tau. Oamenii din jurul tau fac literatura posibila… restul este egocentrism bine temperat." - Vlad Toma

You May Also Like

12 comments

  1. Wow!Chiar suna interesant!Si sunt poeme,din cate am inteles,nu?In orice caz,nu am mai citit de multa vreme o carte cu poezii :)))
    Si coperta pare interesanta!Te duce cu gândul la ceva straniu,poate chiar horror...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, este o carte de poezii... horror din cate se pare. Mi se pare super-interesanta si sper ca o sa apuc sa o citesc in viitorul apropiat :)

      Ștergere
  2. Clown, Urasc Clown-ii, Mi-e O Frica De Ei De Imi Ingheata Sangele In Vene :)) Dar Carte Suna Foarte Interesant. Editura Herg Benet, Ma Surprinde Placut. Eu Astept De La Ei Tare Mult Partea A 2-A A Lui Theo Angel, Chaos. Mi-o Placut La Nebunie Cartea. Mai Am De La Ei Provocare Si Ultimul Avanpost.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din cate stiu eu, Chaos a aparut deja si cred ca o poti comanda deja de pe site.
      :)) Sam din Supernatural se temea de clovni. Mie nu mi se par asa de infricosatori. Dar stii cum e, fiecare cu temerile lui!

      Ștergere
    2. Nu O Aparut Inca, In Octombrie Am Auzit Eu Ca Apare. Am O Problema Cu Clovnii Si Cu Inaltimea :))

      Ștergere
  3. WOW, este o carte de poezii total diferita de celelalte :))) Scriitoarea a avut curaj sa scrie un volum de poezii horror, dar de cele mai multe ori curajul de a scrie ceva diferit si inovator este un mare plus :) Asa ca, m-a facut curioasa si sper sa ii citesc poeziile cat mai curand :3

    RăspundețiȘtergere
  4. Cat de expresiva este coperta cartii. :) Nu sunt mare fan poezii, insa apreciez cand citesc ceva fain. Daca ajungi sa citesti aceasta carte, sa ne spui care este poezia preferata. Pana acum, dintre toti poetii cunoscuti, cel mai mult imi place Macedonski cu a lui Noapte de noiembrie, si in special cu acest fragment (sper ca nu te superi ca il atasez):
    "Furtuna când pe aripi de vânturi se aduce
    Ce-i pasă unei frunze de frunza ce se duce?
    E oare mai puţină verdeaţă în păduri
    Sau umbră mai puţină sub bolţi de frunzături?...
    O floare dacă naşte şi-ndată dacă moare,
    Se face în grădină un gol pentru o floare?
    O stea dacă luceşte stingându-se pe loc,
    Sunt stele mai puţine în cerul plin de foc?
    Natura-şi urmăreşte sorţirea nencetată,
    Şi steaua ce se stinge şi frunza cea uscată,
    Verdeaţă, flori, insecte, şi tot ce este viu
    Se duc fără să lase o lipsă cât de mică...
    Un om dacă dispare, un altul se ridică,
    Şi-n cartea vieţii nume se şterg sau se înscriu."
    PS: Nu-i asa ca e frumos citatul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar ma bucur ca ai lasat citatul. E foarte tare si m-ai facut curioasa in privinta autorului. Mie imi plac chestiile mai ciudatele, asa ca abia astept sa pun mana pe carte. Cat despre recomandari, incearca si Bacovia - nici eu nu-s cu poeziile, insa imi plac ciudateniile lui :))
      xx

      Ștergere
    2. Il stiu si pe Bacovia, l-am studiat in scoala :D. Eu sunt un pic mai mare decat majoritatea celor de aici :). E fain Bacovia, dar uneori pare macabru. De exemplu, are o poezie cu un vers care suna cam asa: "Pe catafalc, de caldura-n oras, incet, cadavrele se descompun."

      Ștergere
    3. Frumos Citatul, Desi Nu Sunt Fan Poezii

      Ștergere
    4. Tocmai asta mi se pare special la el: detaliile macabre si totul asa in ton fantasy :))

      Ștergere
  5. Poeziile nu sunt tocmai genul meu de lectura. Dar cartea pare faina. Adica autoarea e romanca si din punctul meu de vedere ar trebui sa promovam mai mult literatura romana. Desi recunosc ca nici eu nu sunt chiar asa o fana a lecturilor romanilor. Cel putin operele de la bac ,nu pot spune ca mi.au placut asa mult. Le invatasem de nevoie dar unele pot spune ca au fost ok.

    RăspundețiȘtergere