Atingerea lui Juliette si succesul cartii in Romania

by - martie 06, 2015

* Wow, postarea asta e in lucru de ceva timp... *

Okay, inainte de a incepe: cati dintre voi au citit primul volum al unei serii si au vrut mai mult, dar n-au putut citi cartile pentru ca nu au fost traduse de editurile romanesti?



Acum vom lua un caz particular, si anume cartea "Spulbera-ma" (primul volum al seriei "Atingerea lui Juliette") scrisa de Tahereh Mafi si aparuta la editura Leda in 2012. Personal, mi-a placut extrem de mult cartea si felul in care este scrisa, dar din cate am inteles, primul volum reprezinta doar incalzirea a ceea ce este, de fapt, trilogia in strainatate. Succesul pe care il are, insa, nu s-a vazut si la noi...

Faptul ca nu beneficiem de celelalte doua volume traduse in Romania este unul foarte trist: piratarea! Am citit diverse discutii pe aceasta tema si nu are rost sa invinuim editura ca nu traduce mai repede continuarile, ci persoanele care, desi citesc cartea, o descarca in mod gratuit in format pdf. Cum sa mai publice si continuarile cand nu au vanzari? Nu vreau sa-mi sariti in cap, dar este tristul adevar. De obicei sunt indiferenta la probleme ca acestea, dar avand in vedere ca seria a fost pusa in asteptare datorita vanzarilor scazute (generate de descarcarea cartii gratuite de pe net) ma intristeaza si ma frustreaza. Inchid ochii la multe lucruri si ma prefac ca n-am auzit multe chestii - care pana la urma nu ma intereseaza sau ma fac indiferenta -, dar acum deja devine o problema si piratarea nu mi se apre deloc okay!

Lasam de-o parte lucrurile negative pe care nu mai are rost sa le discut si pe care sunt sigura ca fiecare dintre noi le cunoaste, am sa trec la partea pozitiva: povestea cartii! Poate ca sunt persoane care nu au auzit de carte si prin aceasta postare le invit sa fuga la prima librarie - asta daca nu e sfarsitul lumii pe-afara, in cazul asta folositi mediul online - si sa cumpere cartea pentru ca merita citita pana in cotor, iar daca ai terminat-o de citit, o mai citesti si a doua oara pentru ca stii ce?! E la fel de buna, poate chiar mai buna ca prima data cand ai citit-o! * Ceea ce ma face sa ma gandesc si mai mult la posibila recitire a cartii #tbr ^^" *

Daca nu v-am convins, mai jos va las descrierea oficiala a cartii si un book trailer:


New York Times Bestseller.
Drepturile de traducere au fost deja vandute in peste 20 de tari.
Drepturile de ecranizare au fost achizitionate de studiourile 20 Century Fox.

„Nu ma poti atinge“,

Ii soptesc.

Mint,

E ceea ce nu-i spun.

El ma poate atinge,

E ceea ce n-o sa-i spun niciodata.

Te rog, atinge-ma,

E ceea ce vreau sa-i spun.

Dar cand oamenii ma ating,

Se intampla anumite lucruri.

Lucruri ciudate.

Lucruri rele.

Lucruri fatale.

Suntem intr-o lume care se destrama, stapanita de foamete si violenta. Bolile distrug populatia, nu mai exista pasari care sa zboare, iar norii arata ciudat. Restauratia, factiunea politica menita a salva o lume muribunda, dar care, imbatata de putere, a devenit despotica, domina vietile si gandurile tuturor. Ecosistemul a fost distrus de abuzurile oamenilor, iar unul dintre rezultate este aparitia unor persoane cu abilitati ciudate. Printre ele se numara si Juliette, a carei atingere e fatala. Nimeni nu stie de ce e asa, dar Restauratia a gasit solutia - dupa saptesprezece ani in care a fost ostracizata de parinti, colegi de scoala si intreaga comunitate, Juliette este inchisa intr-o celula, caci atata vreme cat nu poate sa faca rau, nimanui nu-i pasa de ea.

Timp de 264 de zile, Juliette sta singura intre patru pereti, in 13 metri patrati de spatiu. Insa lumea incepe in sfarsit sa se razvrateasca, iar conducatorii s-au razgandit: poate ca ceea ce pare a fi blestemul lui Juliette ar putea fi folosit cumva, poate ca este exact arma de care au ei nevoie acum. Iar Juliette, dupa cele 6.336 de ore petrecute in singuratate, trebuie sa aleaga: sa fie pionul lor sau sa lupte impotriva lor.

In acest roman de debut absolut electrizant, Tahereh Mafi prezinta o lume la fel de fascinanta precum cea din Jocurile foamei si deapana o poveste palpitanta, cu un super-erou, ce reaminteste de The X-Men. Avand un intreg arsenal de romance, pasiuni arzatoare, intrigi malefice si suspans, Spulbera-ma este o distopie plina de prospetime si originalitate - piperata cu o doza de paranormal - care in mod sigur ii va lasa pe cititori nerabdatori sa afle continuarea.


Sper ca dupa toata aceasta postare chiar o sa dati cartii o sansa. Va spun ca merita, iar o data ce o sa incepeti sa intrati in universul creat de Tahereh Mafi, o sa incepeti sa iubiti cartea, apoi sa devina ca o mica obsesie letala - ca in cazul meu :))

- Diana

You May Also Like

4 comments

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am citit cartea de doua ori (cumparata) si tot fascinata am fost. Atat de fascinata ca am ales sa citesc toata seria in spaniola. Si prima carte este doar inceputul a ceea ce urmeaza. Multe schimbari se petrec de a-lungul seriei Intr-adevar este un pic trist ca nu avut vanzari. Dar nu cred ca putem face nimic in potriva pirateriei de aici din Romania. Insa, cred ca ar fii dragut din partea celor care au citit deja cartea in pdf, sa mearga pana la librarie si sa cumpere cartea si sa o citeasca inca odata cu miros cu tot.

    RăspundețiȘtergere
  4. Accidental aceasta carte a ajuns in mainile mele...dar dupa, nu am mai vrut sa-i dau drumul. Este o carte captivanta si suculenta cu personaje bine definite si interesante. Si ai dreptate, pacat ca nimeni nu mai cumpara carti de la librarii si prefera e-book-urile.... Mai bine o carte..sa o tii in mana, sa-i simti paginile fine atunci cand atingi filele ca sa urmaresti firul povestii... trist...dar asa a ajuns societatea noastra.. :(

    RăspundețiȘtergere