Recenzie "OCTOPUSSY" de Cristina Boncea

by - martie 07, 2015



Editura: Herg Benet
Data aparitiei: martie 2015
Numar de pagini: 192
Format: 13×20 cm
Tip coperta: brosata
Colectie: Radical din 7


Cartea poate fi comandata aici sau aici.

Ii multumim Cristinei pentru carte :)







Despre autoare:

Născută pe 1 ianuarie ’98. O persoană încăpățânată, care nu vrea decât să scrie, acesta fiind singurul lucru la care nu a dat-o în bară niciodată (sau cel puțin nu așa de tare încât să renunțe). Locuiește în București, îi plac pisicile și orice ține de viața de noapte. Romanul ei de debut este cea mai mare realizare de până acum și se bucură de fiecare clipă în care își amintește că a reușit. Cărțile sunt obiectele pe care le prețuiește cel mai tare și nu ar putea trăi prea mult fără a citi. Motto-ul după care se ghidează în viață este „Muncește așa de tare, încât idolii tăi să îți devină rivali”. Îi place ceaiul negru.


Pe scurt:

"Hyena, o adolescentă de aproape 14 ani, se întoarce acasă după o lungă perioadă de absență din mijlocul familiei. Este primită deopotrivă cu entuziasm și scepticism de către Becks, sora sa geamănă, care încearcă să reconecteze relația lor și să recupereze toți acei ani pierduți. Dar secretele mamei, ale tatălui vitreg și ale ambelor fete sunt amenințate să iasă la iveală odată cu sosirea straniului unchi din America.
Citind această carte, ești obligat să lași deoparte toate clișeele pe care le-ai auzit despre tinerii de azi. Sex, droguri, alcool, nopți în cluburi, haine de fițe? Pentru Becks si Hyena sunt doar punctul de pornire al propriilor reflecții și raportări față de viață – o foarte ciudată raportare, de altfel…
Un roman ca o călătorie fascinantă și amețitoare, cu umor sumbru și, în același timp, o atentă celebrare a individualității extreme."

Parerea mea:

Uf, nici nu stiu de unde sa incep...

Cartea spune povestea familiei Sugar si a secretelor lor. Hyena a fost tinuta intr-un spital timp de 7 ani, iar intoarcerea ei acasa o bucura pe Becks, sora ei geamana, dar si pe restul familiei. Cu totii pare sa lase in urma totul si evita sa vorbeasca despre cum a ajuns Hyena in spital. Desi sunt surori gemene, fetele sunt opuse ca firi: daca lui Becks ii place sa se aventureze prin cluburi de noapte si sa duca totul la extrem, Hyena e mai linistita, tematoare si religioasa. Pe parcursul internarii ei, fata a crezut ca biserica poate fi raspunsul, dar o data venita in sanul familiei, acest lucru pare sa devina ceva relativ.

Constanta - sau Candie -, mama fetelor, pare sa aiba un trecut tumultuos si mariajul cu Garrison - Gary - Sugar, un englez dezorientat venit in Romania sa scape de familia sa pe care o crede defecta, era o cale de scapare si o propulsare spre viata luxoasa la care Candie nici nu indraznea sa viseze. Trebuie sa mentionez prezenta unui retriver foarte indragit de familie pe care Becks pare sa-l iubesca prea mult (de ceee ai facut asta, Cristinaa?!).

Ce modifica bunul mers al familiei este aparitia unchiului Philip, venit din America, si care avea sa stea la ei o perioada de timp. Becks l-a considerat mereu un personaj interesant, misterios, atractiv, insa Hyenei incepe sa-i fie frica de el si de intentiile lui. Psiholog fiind, unchiul Philip ajunge sa faca o descoperire, crede el, ce avea sa schimbe totul, dar care nu se dovedeste altceva decat un cliseu. Boala pe care o descopera - SPOILER - se numeste Octopussy - de unde si numele romanului -, iar totul pleaca de la un desen facut de una dintre gemene in urma cu aproape 10 ani...

Povestea e destul de interesanta, dar ceea ce nu mi-a placut a fost inceputul romanului. Observ ca devine o moda sau un fel de gen literar, insa eu sunt una din persoanele alea care nu-l gusta. E prea dur cu unele scene de sex (si credeti-ma nu-s genul de tipa pudica) si limbajul e vulgar, cel pe care il intalnesti zi de zi. As fi vrut sa evite limbajul colorat...

Nu pot spune ca a fost o carte proasta, avantajul ei fiind ca se citeste repede si ca finalul ajunge sa fie chiar bun. Pot spune ca abia dupa mai mult de jumatate, am devenit atrasa de poveste... care era mai mult a lui Philip... Autoarea ne prezinta totul scurt si la obiect preferand actiunea si prezentarea ideii in sine, fara descrieri lungi sau framantari interioare amanuntite. Desi au fost pasaje in carte care puteau fi imbunatatiete mult, pe per total s-a dovedit a fi o lectura usoara, cu un final multumitor. Probabil fanii genului or sa guste altfel cartea!

Ce se intampla cu familia Sugar? Ce vrea Philip, de fapt, de la ei? Cum or sa reactioneze dupa descoperirea unchiului? Ce se intampla cu retriverul (Ham)? Dar cand fetele brusc se satura de ceea ce faceau inainte, iar Becks se abtine de la petreceri si Hyena lasa Biblia putin de-o parte, dragostea de sora pare sa fie mai intensa ca inainte. Cum se va termina totul?

Toate acestea si multe altele le veti afla numai cititnd cartea. Pentru un debut literar, Cristina a reusit sa vina cu o carte de-a dreptul controversata...

Nota:

INTERESANT/A!







-Diana

You May Also Like

4 comments

  1. Am și eu cartea în bibliotecă, mulțumită Cristinei. Am s-o citesc și am să revin cu o părere. O primăvară frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesant. Astept sa vad cum o voi percepe si eu.

    RăspundețiȘtergere
  3. și mie trebuie să-mi ajungă cartea săptămâna asta, dacă binevoiește poșta română(am avut ceva probleme în ultimul timp cu ei). Pare interesantă cartea.

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesant .. As vrea sa.stiu povestea Hyena .. O vreau im biblioteca mea neaparat.

    RăspundețiȘtergere