Recenzie "DIVERGENT" de Veronica Roth

by - ianuarie 02, 2014

Editura: LEDA
Data aparitiei: Noiembrie 2011
Autor: Veronica Roth
Traducator: Adrian Deliu
Tip coperta: Brosata
Numar pagini: 448
ISBN: 978-973-102-412-7 


Comanda aici, aici sau aici (varianta in engleza)

Ne bucuram ca Editura LEDA a publicat aceasta serie uimitoare, mai ales ca urmeaza sa fie ecranizata.








Despre autoare:
Veronica Roth a absolvit Northwestern University, cu o specializare în scriere creatoare. În anii studenţiei, prefera adeseori să lucreze la povestea care avea să devină divergent în loc să-şi facă temele. A fost într-adevăr o alegere care i-a transformat destinul.
În prezent, locuieşte în apropiere de Chicago şi îşi dedică tot timpul scrisului. "Divergent" este primul ei roman.






Pe scurt:

"O singura alegere iti hotaraste prietenii.
O singura alegere iti defineste idealurile.
O singura alegere iti determina credinta pentru totdeauna.
O singura alegere te poate transforma radical.
Intr-un Chicago distopic, orasul in care traieste Beatrice Prior, societatea este impartita in cinci factiuni, fiecare dintre ele cultivand o anumita virtute: Candoarea (cei sinceri), Abnegatia (cei altruisti), Neinfricarea (cei curajosi), Prietenia (cei pasnici) si Eruditia (cei inteligenti). In fiecare an, intr-o zi anume, tinerii in varsta de saisprezece ani trebuie sa-si aleaga factiunea careia ii vor fi devotati pentru tot restul vietii. In ceea ce o priveste pe Beatrice, ea trebuie sa hotarasca daca ramane alaturi de parintii ei sau alege factiunea care considera ca i se potriveste cel mai bine. In cele din urma, alegerea pe care o face va surprinde pe toata lumea, inclusiv pe ea insasi.

In timpul initierii care urmeaza, marcata de o puternica rivalitate, Beatrice isi ia un alt nume, Tris, si se straduieste sa afle cine sunt cu adevarat prietenii ei si, de asemenea, daca o poveste de dragoste cu un baiat uneori fascinant, alteori enervant, isi poate gasi locul in viata pe care ea si-a ales-o. Dar Tris are un secret pe care l-a ascuns de toata lumea deoarece fusese prevenita ca i-ar putea aduce moartea. 

Si, pe masura ce descopera un conflict care ia treptat amploare, amenintand sa destrame societatea aparent perfecta in care traieste, afla ca secretul ei ar putea-o ajuta sa-i salveze pe cei dragi… sau ar distruge-o.
Un pasionant thriller distopic, din care nu lipsesc decizii majore, tradari sfisietoare, consecinte uimitoare si o neasteptata poveste de dragoste."








Parerea mea:
Ufff, Divergent a fost ca un dus rece. De ce? Incepand cu personajele, cu atitudinea dura a Neinfricatilor, cu etapele prin care trece Tris... totul a fost dureros de sincer si direct. 
Divergent prezinta o lume, in viitor, impartita in clase sociale dupa anumite criterii, aratand realist clasele sociale din prezent. Sub fiecare factiune se ascunde un grup social, grup ce exista, mai mult sau mai putin, si in in zilele noastre.
Mi-a placut foarte mult cartea, mai ales pentru curajul lui Tris si incercarile la care a fost supusa; adica, pe bune, daca eram in locul ei, as fi murit dupa primul capitol :)). Nu as fi avut curajul sa sar dintr-un tren in mers, sa ma catar pe un carusel, sa stau in loc de tinta sau sa-mi infrunt temerile.
Cred ca pe acest lucru se bazeaza cartea: pe langa faptul ca este una dintre distopiile reusite - si ecranizate -, Divergent te ajuta sa intelegi ce inseamna prietenia adevarata, infrangerea temerilor, recunoasterea dusmanilor si curajul.
Dupa ce-si alege factiunea, Tris incepe sa inteleaga de ce a facut acea alegere pe care la inceput a regretat-o: viata Abnegatiei era simpla, poate prea simpla pentru ea, iar resursele erau putine, reprezentand strictul necesar. Printre Neinfricati, ea descopera o alta lume, ceva dupa care tanjea. Aici afla ca nu toate lucrurile stiute de ea sunt adevarate si ca unele persoane, la care nici nu se gandea, ascund secrete teribile.
Si... se indragosteste. Four pare un baiat normal, uneori misterios ce-i starneste curiozitatea, dar ii afla curand numele adevarat: Tobias! Acelasi Tobias care a plecat din Abnegatie cu cativa ani in urma... 
Totul se complica, iar Tris vrea sa afle adevarul despre el. Ce l-a facut sa aleaga Neinfricatii? De ce porecla sa e Four? Si mai ales, de ce a devenit interesat de ea? Treptat, dragostea lor devine imposibila si intampina obstacole ce o pot distruge, iar Tobias ascunde un secret, poate mai mare decat toate secretele pe care si le putea inchipui Tris...
Dar si ea are un secret: este Divregent. Ce inseamna asta? Ca poate fi moarta in orice clipa daca cineva afla. Dar oare e singura Divergenta? Ce inseamna sa fi Divergent? 
Dar lumea pe care o credea perfecta, oare cine controleaza haosul iminent?
Va recomand cartea si va spun ca sfarsitul o sa fie cea mai intriganta parte a cartii :)

Nota: 



Celelalte volume:



Trailer:


Poster:



You May Also Like

14 comments

  1. Cartea este superba . Si Divergent si Insurgent , acum astept sa se traduca Allegiant . Am vorbit cu editura LEda si mi-a raspuns ca prin luna mai va fi publicata in romana :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmm, noi asteptam filmele. Suntem curioase in privinta lor :)
      D & L

      Ștergere
  2. Daca ar fi sa alegeti o factiune, care ar fi aceea ? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca Eruditia ar fi pentru mine. Adica tipii aia au ajuns sa puna stapanire pe celelalte factiuni. :))) Hmm, plus ca acolo e Caleb - iubesc numele asta, dar si actorul care-l joaca XD
      Tu?
      - Diana

      Ștergere
  3. cred ca la Neinfricati , deoarece imi cam place adrenalina :)) si din cauza ca a fi neinfricat nu inseamna doar sa faci lucruri periuloase ci si sa iti invingi teama sau sa inveti cum sa ti-o controlezi . A doua optiune ar fi Eruditia deoarece imi place mult sa citesc si sunt "insetata" de cunoastere ^.^ :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi doresc mult sa citesc aceasta carte!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In curand va aparea si ultimul volum - Allegiant - la editura Leda ;)
      - Diana

      Ștergere
  5. Am citit primele doua volume si am vazut si filmul. O distopie reusita si intriganta. Abia astept volumul trei si filmul Insurgent. Am inteles ca au inceput filmarile deja.

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumoasa recenzie.
    Imi pare rau insa ca multi s-au plans de continuarea serie. Nu am vazut filmul si nici nu am citit cartea. Sunt in dubii. Mi se pare un cliseu maxim - unele faze, din cate spui tu aici, iubirea lor si faptul ca se regasesc intr-o ipostaza dubioasa si wowow. Come on.

    Dar daca tie ti-a placut, merita sa ii dau o sansa.

    RăspundețiȘtergere
  7. Am citit si eu primul volum si mi-a placut foarte mult. Dar inca nu stiu daca sa citesc si urmatoarele carti. Merita?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am citit doar primul volum. Nu m-a atras asa de tare seria. Inca oscilez intre sa renunt sau sa-i mai dau o sansa :D
      xx

      Ștergere
  8. Am citit toate volumele si am vazut cele doua filme insa volumul meu preferat este Divergent , ador cuplu Tris si Four dar ma enerveaza la culme ca ea va muri .. De accea am si renumtat sa vad filmul sau sa citesc cartea urmatoare...

    RăspundețiȘtergere