Recenzie 'UITE, ASA ARATA FERICIREA' de Jennifer E. Smith

by - mai 04, 2014

Editura: Epica
Data aparitiei: Octombrie 2013
Tip coperta: Brosata
Numar pagini: 352
ISBN: 978-606-93335-8-7


Comanda aici, aici sau aici.















Despre autoare:



Jennifer E. Smith este autoarea mai multor romane pentru tineri, precum "The Comeback Season""You Are Here""The Storm Makers" si "Uite, Asa Arata Fericirea" (publicata de curand la aceeasi editura). Are un master in creative writing la Universitatea St. Andrews din Scotia, iar in prezent lucreaza ca editor in New York. Cartile i-au fost traduse in 28 de limbi, iar romanul "Probabilitatea Statistica De A Te Indragosti La Prima Vedere" este deja un bestseller international, cu un film in productie. Dustin Lance Black, scenaristul si regizorul viitoarei ecranizari, apreciaza ca povestea are potentialul de a fi "Cand Harry a cunoscut-o pe Sally" pentru tanara generatie.

Pe scurt:

"Graham Larkin si Ellie O Neil nu s-au intalnit niciodata, dar ajung sa se cunoasca - fie si numai virtual - atunci cand Graham ii trimite ei, accidental, un e-mail despre purcelusul sau, pe care-l tine ca animal de companie. Intre cei doi tineri de saptesprezece ani - care locuiesc in parti opuse ale tarii si nici macar nu-si cunosc prenumele adevarate - debuteaza o relatie sincera si spirituala, prin corespondenta electronica.
Graham si Ellie isi impartasesc detalii despre vietile, sperantele si temerile lor. Insa nu-si destainuie unul altuia totul. Graham nu cunoaste secretul din familia lui Ellie, iar Ellie n-are habar ca viata lui Graham se desfasoara in lumina reflectoarelor.
Cand Graham profita de ocazia de a-si petrece o bucata de timp in Henley, oraselul lui Ellie, din statul Maine, el incearca sa mute relatia din mediul online in cel personal. Dar e posibil ca doua persoane apartinand unor lumi atat de diferite sa fie impreuna?
Intinzandu-se pe perioada unei veri caniculare, si surprinzand un punct de rascruce din existenta celor doi protagonisti, actiunea noului roman al lui Jennifer E. Smith dovedeste, intr-o maniera subtila si fermecatoare, ca viata -la fel ca si dragostea - este plina de neprevazut."



Parerea mea:


Viata lui Ellie se schimba atunci cand primeste un mail de la un necunoscut despre un purcel de companie. Baiatul ii cerea sa aiba grija de Wilbur cat timp el este plecat, dar greseste adresa de mail, iar asta ii face pe cei doi sa corespondeze din ce in ce mai mult. Ei nu se cunosc, nici numele adevarate nu si le stiu, dar as fi preferat sa curga ceva mai mult aceasta poveste neobisnuita dintre ei in loc sa aflu direct despre ce este vorba.


Baiatul s-a dovedit a fi unul dintre cei mai doriti adolescenti din intreaga lume: actorul Graham Larkin! El afla unde sta Ellie si aranjeaza totul astfel incat sa vina sa filmeze in Maine, in orasul ei. Urmeaza sa filmeze timp de o luna, ultima parte a unei trilogii renumite, alaturi de partenera lui, Olivia. 
Graham stie un lucru: ca trebuie s-o gaseasca pe Ellie, iar intalnirea celor doi, la inceput accidentala, o face pe Ellie sa-si doreasca sa nu-l fi cunoscut niciodata. Nu se putea intalni cu un star. Nici macar nu era posibil sa fi vorbit cu unul timp de saptamani intregi!
Cei doi ajung sa treaca peste neintelegeri, dar Ellie ascunde un secret si cand Graham afla, pleca impreuna cu ea in cautarea tatalui ei, senatorul Paul Whitman, cu o... barca furata. Aceasta calatorie ii duce si in mai multe belele, mai ales ca fusesera prinsi cu o seara in urma de un paparazzi. Pe care Graham l-a lovit. Pentru a o apara pe Ellie. Asta inseamna publicitate negativa pentru starul Graham Larkin si... aflarea secretului lui Ellie.

Ei trebuie sa ajunga inaintea stirilor la senator si sa se intoarca pentru a explica totul mamei si lui Harry - impresarul lui Graham, dar oare reusesc sa faca asta fara ca cineva sa fie ranit sau sa intre si in alte incurcaturi? Dar cand se vor intoarce, oare va mai fi totul ca inainte?
Cartea m-a dezamagit foarte mult. Ma asteptam la ceva mai mult de la autoare, dar si de la actiunea propriu-zisa care putea sa evolueze cumva. Se pare ca autoarea se bazeaza foarte mult pe descriere si pe un stil obiectiv, care sincer, nu-mi prea place :/


Pe de alta parte, simt ca am tras de mine cumva sa termin cartea care, apropo, a avut un sfarsit aiurea si deloc ceva 'wow'. Ma asteptam la altceva! Iar titlul, nu prea are legatura cu continutul si cum la 'Probabilitatea statistica...' a fost exact cireasa de pe tort sau cheia unui lacat, aici, cred ca a fost mai mult ceva spontan. 'Uite, asa arata fericirea'. Pentru Ellie fericirea e manifestata diferit (rasaritul, apusul, marea etc), dar pentru Graham? Nu prea inteleg :/


Cert e ca, desi e o carte cu un stil aparte, iar infatisarea te tenteaza, interiorul e cam lipsit de substrat. Poate ca e ceva la care trebuie sa meditez, ceva profund, dar eu nu am gasit nimic asemanator, asa ca mda... Nu pot spune ca a fost un cliseu sau o carte care nu merita pentru ca nu e asa! Dar nici ceva extraordinar nu e... :( Am sa-i dau 'puncte' in plus pentru originalitate, stil, poveste si aspect, dar cam atat, din pacate :/


Nota:
BUN/A!



Trailer (pentru ca altul nu am gasit):


- Diana

You May Also Like

4 comments

  1. Chiar vorbeam cu o prietena despre aceasta carte si nu stiam daca sa o citesc sau nu. Cum tu ai acordat 2 stelute, presupun ca nu este asa cum te asteptai. Cred ca aceasta carte o sa mai astepte si o sa incep sa o citesc hmm, poate la vara:-?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am auzit de acestă carte până acum și mă gândeam că dacă e apărută la Epica ar trebui sa fie ceva „wow”(majoritatea cărților de la epica sunt așa), dar, cum a spus și Elena, dacă i-ai acordat doar 2 steluțe sigur nu e ceva foarte foarte mișto, deci...nu cred că o să o citesc...

    RăspundețiȘtergere
  3. Nici mie nu mi s-a parut cine stie ce.Unele subiecte sunt lasate in aer.Daca ar fi si o a doua parte pentru lamuriri ar fi bine,dar asa cum s-a incheiat a lasat un gust amar.

    RăspundețiȘtergere
  4. Super cartea desi nu me-a luat mult sa o citesc e amuzanta .. Mai ales cele doua personaje principale , sa vorbesti prin mail cu un papusel si mai e si celebru e ceva .. Viaez si eu poate se implineste mai sti?

    RăspundețiȘtergere