­

In curand la Editura HUMANITAS!

by - februarie 05, 2016

Isabel Allende: 21 de cărți publicate, traduceri în peste 35 de limbi; peste 65 de milioane de exemplare vândute; 12 doctorate onorifice; 50 de premii în peste 15 țări; 2 filme de succes realizate după romanele ei.

O dublă poveste de dragoste, la distanță de mai bine de jumătate de secol, se dezvăluie treptat în Amantul japonez. Scris cu aceeaşi atenţie pentru amănuntul istoric şi profundă înţelegere a personajelor care au constituit dintotdeauna marca lui Isabel Allende, romanul Amantul japonez semnalează întoarcerea autoarei la povestea clasică, de largă respiraţie, fiind totodată un omagiu emoţionant adus sufletului omenesc şi stăruinţei în dragoste, într-o lume a necontenitelor schimbări.

În 1939, când Polonia e amenințată de nazism, Alma Belasco e trimisă de părinți să trăiască la San Francisco, alături de mătușa și de unchiul ei, care locuiesc într-un conac opulent. Inițial timorată de noua ei familie și incapabilă să se integreze, Alma va avea în cele din urmă o legătură profundă, pentru toată viața, cu fiul grădinarului familiei, Ichimei. După atacul japonezilor de la Pearl Harbor, cei doi sunt despărțiți cu cruzime, iar Ichimei ajunge într-un lagăr, împreună cu familia sa. Multe decenii mai târziu, Alma e una dintre bătrânele excentrice care populează azilul de lux Lark House din San Francisco. Cu răbdare și infinită tandrețe, Irina Bazili, o tânără îngrijitoare din Republica Moldova cu o istorie tristă în propria biografie, ajunge să descopere treptat povestea de dragoste dintre Alma și Ichimei și își găsește în ea izbăvirea.


Romanul Firida Rușinii face parte din „ciclul otoman“, scris de Ismail Kadare în anii ’70, care îi oferă prilejul unei meditații asupra opresiunii și a terorii într-un stat totalitar.

În prima jumătate a secolului al XIX-lea, pe fundalul decăderii inevitabile a Imperiului Otoman, Ali Pașa din Ianina își clădește un principat independent. Pentru a preîntâmpina extinderea rebeliunii, sultanul îl pedepsește cu cruzime, expunându-i capul în piața centrală din Istanbul, în firida destinată trădătorilor. Ismail Kadare reconstituie cariera acestui personaj misterios, născut albanez, dar integrat perfect în mecanismul înșelător al administrației otomane. Ali Pașa — admirator al lui Napoleon Bonaparte, cu care a întreținut relații diplomatice, și al poetului George Byron, pe care l-a găzduit în drumul acestuia spre Grecia — a dus o viață plină de fast, dar s-a comportat ca un satrap oriental, strivind fără milă orice tentativă de a i se contesta autoritatea. Fără să-și propună să scrie un roman istoric, Kadare recompune cu detalii de mare finețe atmosfera capitalei otomane, dominată de puterea absolută a suveranului, precum și angrenajul cumplit căruia îi cad victime nu numai cei învinși, ci și învingătorii.


Cărţile scriitoarei Care Santos sunt traduse în peste 20 de ţări. În 2014 Poftă de ciocolată a fost distins cu Premio Ramon Llull, cel mai important premiu literar catalan.

Sara, Aurora, Marianna – trei femei din trei secole, unite de pasiunea pentru ciocolată, cărora destinul le-a scos în cale aceeaşi ciocolatieră fină, din porțelan alb, produsă în Secolul Luminilor în manufacturile de la Sèvres. Un triptic fascinant, care reface, în sens invers, în scriituri şi pe tonalităţi diferite, dincolo de captivantele istorii personale, povestea parfumatei băuturi coborând în timp din prezent până în secolul XVIII, de la sofisticata ciocolată cu condimente de astăzi la cea artizanală. „Aerul pe care îl respiră“ personajele – reale și imaginare, îmbibat de aromele ciocolatei și de magia ariilor celebre, le îmbibă, la rândul lui, toate trăirile – dragoste, trădare, dorințe, ambiții – în orașul dulciurilor și al operei, Barcelona.

Îmi place să construiesc o poveste pornind de la lucruri mărunte, iar ciocolata este unul dintre lucrurile mărunte care îmi oferă pretextul de a vorbi despre istoria mare.“ (Care SANTOS)


Imediat după apariție, Casa de la Riverton a devenit numărul 1 în topurile de vânzări din Sunday Times (Marea Britanie) și New York Times (SUA). În 2007 este desemnat General Fiction Book of the Year în cadrul Australian Book Industry Awards, în 2008 fiind nominalizat la categoria Most Popular Book, în cadrul British Book Awards. Este tradus în treizeci și două de țări și s-a vândut până în prezent în peste 1,5 milioane de exemplare.

În vara anului 1924, în toiul unei petreceri organizate de familia Hartford la Riverton, poetul Robbie Hunter își pune capăt zilelor. Singurele martore ale tragediei sunt Hannah și Emmeline, două surori nedespărțite până atunci, dar care din clipa aceea nu își vor mai vorbi niciodată, ducând cu ele în mormânt taina celor întâmplate.

În iarna anului 1999, una dintre fostele slujnice din casa de la Riverton, Grace Bradley, acum în vârstă de peste nouăzeci de ani, este vizitată de o regizoare americană interesată să facă un film despre evenimentele petrecute cu mai bine de șaptezeci de ani în urmă. Dar Grace știe mai multe lucruri decât ar dori și, în ciuda faptului că a încercat mereu să își reprime aceste amintiri, povestea pare a căpăta voință proprie, imaginile unei lumi de mult apuse prinzând din nou contur în fața cititorului. Grace, depozitara tainelor acestei vechi familii de nobili englezi, reconstituie istoria întunecată și plină de mistere a celor pe care i-a servit cu loialitate și al căror destin i-a marcat definitiv drumul în viață.

You May Also Like

18 comments

  1. "Pofta de ciocolata" suna bine, pare o poveste frumoasa ce se poate citi intr-o zi ploioasa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pofta de ciocolata si Casa dela Riverton sunt cele care ma atrag cele mai mult!
    Am citit vreo patru sau cinci carti de la Humantias ficition si desi unele m-au dezamagit,cum a fost Adulter, altele au fost dragute precum Ora albastra sau Cea mai frumoasa carte din lume si alte povestiri.Oricum descriierile suna bine ^-^

    RăspundețiȘtergere
  3. Descrierile par foarte interesante.Cea care m-ar atrage ar fi Pofta de ciocolata! Totusi, ramane de vazut

    RăspundețiȘtergere
  4. Mă tentează în primul rând cartea Isabellei Allende. Am citit pana acum "Caietul Mayei" și o carte pentru copii.

    RăspundețiȘtergere
  5. Poftă de ciocolata sună ispititor de dulce :)) chiar mi.aş dori să o citesc mai ales ca e cu şi despre ciocolata<3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu doar pe.tine....eu am un tic cand citesc mananc ciocolata ...e absurd dar asa imi place ..

      Ștergere
    2. Nu doar pe tine ....eu am un tic cand citesc mananc ciocolata. .

      Ștergere
    3. Ehee daca as putea manca numai ciocolata :))))))

      Ștergere
  6. Casa de la Riverton este pe lista mea, iar cartea Isabellei suna asa de bine, mai ales ca are loc pe timpul WW2

    RăspundețiȘtergere
  7. Ma temteaza mai multe titluri , insa nu am incercat de la.aceasta scriitoare nici una. Asa ca am trecut cateva pe lista si mai ales cea Amantul japonez..

    RăspundețiȘtergere
  8. Suna toate atat de bineee <3 De autoarele Kate Morton si Isabel Allende am mai auzit si chiar voiam sa le incerc de ceva vreme. Of, cate carti frumoase :((( Pacat ca nu am destul timp pentru toate...

    RăspundețiȘtergere
  9. Îmi doresc de multă vreme să cumpăr şi să citesc colecția Raftul Denisei dar îmi e cam frică şi nu ştiu cu care carte să încep.

    RăspundețiȘtergere
  10. Casa de la Riverton a fost citită de o colegă, ea chiar a savurat cartea din câte mi-a spus şi o să vreau şi eu să o citesc cât de curând :3

    RăspundețiȘtergere
  11. Sincera sa fiu, imi place la nebunie coperta cartii "Pofta de ciocolata". Sper ca si continutul sa fie la fel de ispititor.
    Multumim pentru recomandari.

    RăspundețiȘtergere
  12. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  13. Casa de la Riverton are o descriere foarte interesantă. Mi-aș plăcea să o citesc ,să descopăr motivul pentru care poetul si-a pus capat zilelor și să văd viata acestuia prin ochii servitoarei. Cu siguranță e pe wishlist-ul meu.

    RăspundețiȘtergere
  14. God, cei de la Humanitas au început să scoată niște cărți absolut superbe. A devenit una dintre editurile mele preferate. De la Kate Morton aș vrea să încerc și "Grădina uitată", am auzit multe păreri bune despre ea și pare interesantă. Dar și "Casa de la Riverton" mă intrigă. Îmi mai place cum sună și "Poftă de ciocolată". Ah, și aș încerca ceva și de la Ismail Kadare, am înțeles că are cărți bune. Oh, pe toate le-as încerca, numai timp să-mi fac! :)) Dar întotdeauna e timp pentru cărți. :))

    RăspundețiȘtergere
  15. Intotdeauna ma atrag cartile de la Humanitas. Vreau neaparat sa citesc Amantul japonez si Casa de la Riverton ... Sper sa fac rost de ele cat mai curand...

    RăspundețiȘtergere