Recenzie "CAUTAND-O PE ALASKA" de John Green

by - aprilie 04, 2014


                                                 
Editura: Trei
Data aparitiei: Martie 2014
Colectia Fiction Connection
Traducator: Shauki Al-Gareeb
Tip coperta: Brosata
Format: 130X200
Numar pagini: 288
ISBN: 978-973-707-928-2


Comanda aici, aici sau de aici (varianta in engleza)







Despre autor:



John Green s-a născut la 24 august 1977. Pentru romanul său de debut, Looking for Alaska, a fost recompensat cu Michael L. Printz Award (2006).
Cea mai recentă carte a sa, Sub aceeaşi stea, a ocupat prima poziţie pe lista de bestselleruri a publicaţiei The New York Times.
Fiind unul dintre cei mai activi scriitori pe platforme virtuale, John Green a creat, împreună cu fratele său, Brotherhood 2.0, cel mai popular proiect video online, accesat pe YouTube de peste 30 de milioane de fani Nerdfighter din întreaga lume.




Pe scurt:


"Frumusetea acestui roman sta in faptul ca nu ascunde nimic.-The Guardian


Inainte - Miles Halter, un adolescent singuratic pasionat de cuvintele rostite de personaje celebre in ultimele lor clipe de viata – pleaca la scoala cu internat Culver Creek in cautarea a ceea ce Rabelais numea „Marele Necunoscut“

Acest Necunoscut se dovedeste mai tulburator decat si-ar fi imaginat vreodata cand in noul sau cerc de prieteni isi face intrarea seducatoarea Alaska Young. Inteligenta, amuzanta, imprevizibila, Alaska il atrage intr-o lume misterioasa de lumini si umbre, ce sta sub semnul ultimelor cuvinte ale lui Simon Bolívar, faimosul general imortalizat de Gabriel García Marquez: „Cum o sa mai ies eu din labirintul asta?“

Dupa - Nimic nu va mai fi la fel..."

Parerea mea:


Okay... sa vedem... e prima recenzie pe care o fac pentru o carte si cred ca e mai greu decat pare, pentru ca sunt genul de persoana care da spoilere chiar si atunci cand e sigura ca nu o face. Cand am inceput sa citesc cartea, stiam deja o parte foarte importanta din ea care m-a intristat de la inceput si eram sigura ca la finalul carti voi dramatiza mult (si asa a fost, doar ca mai profund). "Cautand-o pe Alaska" e singura carte a autorului John Green pe care am citit-o. M-a intrigat totul: de la descriere pana la titlu, si de la titlu pana la ultimele cuvinte ale ultimei pagini; cuvantul care descrie aceasta carete este cu desavarsire GENIALA!


Actiunea il are in prim-plan pe Milers Halter/Rotofeiul care se hotaraste sa-si continue studiile la Culver Creek, pentru a cauta Marele Necunoscut. Milers - un adolescent banal care nu avea prieteni la fosta lui scoala, care nu fuma, nu se imbata niciodata, dar avea un  hobby neobisnuit. In noua lui aventura, se intregraza intr-un nou grup care il va schimba. Grup in care o intalneste pe Alaska. Alaska Young- tipa misterioasa, fumeaza mult, arata bine, inteligenta, ironica...care are iubit.
Alaska il atrage in jocurile ei pe Milers, el fiind captivat de ea, de gesturile ei, de mirosul ei de vanilie si tutun, de cuvintele ei uneori fara sens dar care ii dadeau batai de cap. Prima lui tigara, prima lui betie, prima data cand acorda atentie unei fete, toate i s-au intamplat alaturi de Chip/Colonelul care i-a fost un confident si un prieten adevarat.
Scopul lor - al grupului - erau farsele, nu orice farse, ci farse care le creau probleme de care se bucurau, dar nu puteau niciodata sa si le asume desi asta era dorinta Alaskai. Dupa mai bine de un semestru (si multe farse) viata lui Milers pare sa o ia pe calea "cea buna" si o data cu asta, sentimentele lui pentru Alaska evoluand intr-un sens misterios. Intr-o noapte, el impreuna cu Colonelul si Alaska se inchid in camera ei pentru a putea sa bea alcool. Beti, Alaska si Milers isi dezvaluie adevaratele sentimente unul fata de altul.

Ce se intampla dupa acea noapte?... Ei bine, aici e doar amprenta lui John Green. Alaska e genul de persoana care prefera sa ignore normalitatea si sa traiasca in felul ei unic. Astfel Milers reprezinta bruma si Alaska uraganul, completandu-se unul pe altul, impreuna formand un intreg. Actiunea e una simpla, urmarind viata unor adolescenti, cu distractiile lor, dar foarte bine structurata si evidentieaza importanta unei decizii care poate fi luata intr-o secunda, iar aceasta secunda poate schimba totul.

Pot sa spun cu mana pe inima ca aceasta carte m-a marcat cum nu ma asteptam. Iubesc fiecare cuvant de pe fiecare pagina! Desi un personaj fictiv, Alaska a devenit idolul meu fara sa realizez.  


Nota:


Trailer:

Poster fan-made:

- Laura


You May Also Like

4 comments

  1. nu am citit inca, cartea dar as vrea .. Insa cum am comandat prea multe carti luna aceasta , va trebui sa astept pana la ziua mea :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie neaparat sa o citesti, e speciala, au trecut deja cateva saptamanii de cand am terminat cartea dar inca am in minte fiecare replica a Alaskai in cap *DISPERATA STIU* :)))
      -Laura

      Ștergere
  2. Şi mie mi-a plăcut cartea. Mi se pare cea mai bună carte a lui John şi sunt foarte curioasă cum va fi filmul care cică va apărea în 2016.

    RăspundețiȘtergere
  3. Wow frumoasa recenzie chiar daca a fost prima e superba +,ca mai facut curioasa si voi incepe sa o citesc si eu .. Si daca Alaska e rebela ma regasesc uaor in personaj si cu siguranta o sa imi placa.. Felicitari!!!

    RăspundețiȘtergere